Társoldalunk:

Űrhajóra hasonlít majd a Real Madrid új csodastadionja

2021.01.20. 08:01

A Real Madrid focicsapatának neve még azoknak is ismerős lehet, akik kevésbé vannak otthon a sportágban. A Bajnokok Ligáját és annak elődjeit a legtöbbször (13 trófea) megnyert spanyol klub mára már intézménnyé nőtte ki magát, akárcsak a csapat mérkőzéseinek otthont adó Santiago Bernabéu Stadion. A jelenleg átépítés alatt álló sportkomplexum a tervek szerint egy valóságos űrhajóra fog hasonlítani a munkálatok végén, ami elég megdöbbentő annak tükrében, hogy 120 éve a focistáik még egy bikaviadal-aréna mellett játszottak a szabadban.

A 20. század elején alapított futballklub első meccseit egy régi bikaviadal-aréna mellett játszotta, gyakorlatilag egy mezőn, amelyet Krisztina királynőtől béreltek. Kezdetben a szurkolók egyszerűen csak körbevették a felvonalazott pályát. A játékosok pedig egy közeli kocsmát, a La Taurinát használták arra, hogy átöltözzenek, és ott tárolják a szükséges felszereléseket, no meg a kapukat is.

A klub egyre növekvő népszerűsége idővel szükségessé tette a váltást, így a város egyik legmodernebb stadionjába, az O'Donnellbe költöztek. A majd 6000 fős komplexumban egy kerítéssel választották el a szurkolókat a pályától, hogy így akadályozzák meg az esetleges berohanásokat.

Itt sem maradt sokáig az együttes, mondjuk ebben az esetben azért volt szükség a váltásra, mert eladták a stadiont és annak egész területét, hogy a helyén lakóházakat építhessenek. Ekkor a Velodrome lett a fővárosiak új otthona, amely abban az időben, azaz 1923-ban teljes mértékben megfelelt az igényeknek. Arturo Soria, a tervező a focihoz próbált igazítani mindent, ez volt az első olyan pálya, amelyet direkt a labdarúgáshoz alkalmas módon füvesítettek.

A 8000 férőhelyes stadion azonban kevésnek bizonyult, és az 1923-as Középső Régió bajnoki címének elnyerése után egy új komplexum építésébe kezdett a klub. A munkálatokkal rendkívül gyorsan, egy év alatt elkészültek, így 1924-ben megnyílhatott a szurkolók által csak Chamartín Stadionnak hívott épület. A 15 000 fős komplexum nyitómeccsén a madridiak egy szoros mérkőzésen az akkor jelentős játékerőt képviselő Newcastle-t verték 3-2-re.

A Real Madrid története során összesen 13-szor nyert a Bajnokok Ligájában, és annak elődjeiben.Forrás: AFP/Javier Soriano

Tizenkét évvel az első sípszót követően a spanyol polgárháború a stadiont sem kímélte, amelyet rettenetes állapota miatt jelentősen fel kellett újítani. Végül 1939 októberében nyílt meg újra, és az első meccsen a Real a városi rivális Atlético Madridot verte 2-1-re. A polgárháború, majd a második világháború sem szegte kedvét a szurkolóknak, akik egyre többen nézték volna a lelátókról a mérkőzéseket.

A megnövekedett igényekre reagálva 25 000 főre növelték a stadion befogadóképességét, de még ez a szám is kevésnek bizonyult a jegyek iránti óriási kereslet miatt. A következő fordulópont a csapat otthonának életében annak legendás elnökéhez, a klubot majd 35 évig ebben a minőségben szolgáló Santiago Bernabéuhoz kapcsolódik.

Az 1943-ban kinevezett Bernabéu egyik nagy terve volt már régóta, hogy egy grandiózus, 100 000 fős stadiont építtet a csapatnak. Sokak szerint talán túl nagyratörő is volt a terv, de ez nem akadályozta meg a sportvezetőt abban, hogy belevágjon a projektbe alig egy évvel elnöki kinevezése után, 1944 októberének végén.

Az Új Chamartín Stadion lett Európa legjobb, és az egész világ egyik legmodernebb stadionja 1947-ben, amikor elkészült. Igaz, 100 helyett „csak" 75 ezer ember fért el benne. Közülük 27 645-en ülhettek, a többieknek állniuk kellett a meccsek alatt, és mindössze 7125 ember feje felett volt valamilyen tető. A december 14-ei megnyitó mérkőzésen a spanyol csapat méltóképpen, egy 3-1-s győzelemmel avatta fel új otthonát az aktuális portugál bajnok, az Os Belenenses ellen. Az új stadion első gólját Sabino Barinaga szerezte, amivel be is került a komplexum történelemkönyvébe.

Santiago Bernabéu focistaként, edzőként és elnökként is szolgálta a Real Madridot.Forrás: Twitter

Mindössze nyolc éve viselte a stadion a nevét, amikor a legendás elnök tiszteletére, Santiago Bernabéu Stadionra nevezték át 1955-ben. Bernabéu az elnöki tisztségét egyébként 1978. június 2-án bekövetkezett haláláig viselte, összességében majdnem 35 évig vezette a fővárosi klubot. Ezzel a mai napig a leghosszabb ideig regnáló vezető volt a Madridnál, és nem úgy néz ki, hogy ezt a rekordot mostanában elveszik tőle. A képzeletbeli listán a második helyezett ugyanis a jelenleg 12. évét a hivatalában töltő 73 éves Florentino Pérez.

Bernabéu az új stadion mellett sem tétlenkedett és már 1952-ben nekiállt a bővítésnek. Két évvel később elkészültek a munkálatokkal, és egészen elképesztő, 125 000 fő befogadására tették alkalmassá a stadiont a kor legmodernebb technológiáit felhasználva. 1957-ben pedig már azt is elmondhatták a komplexumról, hogy a világ legjobban kivilágított stadionja az övék. Ugyanebben az évben, május 18-án sor kerülhetett az első, teljesen sötétben, világítás mellett rendezett meccsre is, amelyen a madridiak 5-3-ra verték a brazil Sort Club do Recife csapatát.

A következő nagy átalakítás az 1982-es labdarúgó-világbajnokság miatt történt. A FIFA döntése értelmében Spanyolország rendezhette meg a tornát, amelynek többek között a döntőjét is a Real Madrid otthonában játszották. Természetesen a nemzetközi szövetség komoly követelményeket támasztott a Bernabéu Stadionnal szemben, amelyeknek nem felelt meg a komplexum, így jöhetett az újabb átépítési projekt.

Az 1982-es világbajnokság döntőjében Olaszország 3-1-re verte az NSZK csapatát 90 000 néző előtt a Bernabéu Stadionban.Forrás: AFP

A munkálatokat két építész testvér, Rafael Luis Alemany és Manuel Salinas vezették, akik annak a Luis Alemany Solernek a fiai voltak, aki az eredeti stadion építésén is dolgozott jóval korábban. Mintegy 16 hónap alatt lett kész a vb-re a komplexum. Ez idő alatt új tetőszerkezetet kapott, amely a keleti oldal kivételével az első két nézőtéri karéjt befedte a stadionban. Ezen kívül a befogadóképességet 98 000-re csökkentették, megújult a homlokzat, új kivetítőket kapott az északi és déli oldal, és az épületen belül is több helyiség, például az öltözők, vagy a sajtórészleg is ráncfelvarrást kapott.

A 80-as éveket követően sem állt meg az átalakulás a legendás stadionban. Az összes ülőhelyre szék került, a kapacitás előbb 75 000-re csökkent a 90-es évek végére, majd később 81 000-re nőtt. Ráadásul a szurkolók komfortérzetének növelése érdekében mintegy 1300 fűtőegységet szereltek be, aminek köszönhetően az egyik legjobban fűthető stadion lett a világon.

A futballmeccsek mellett arra törekedett a vezetés, hogy az év mind a 365 napján „pénzt termeljen" a komplexum, ezért is található benne már több étterem és a világ egyik legnagyobb sportboltja, valamint a koronavírus-járvány előtt nagy sikerrel futottak a fizetős stadiontúrák is. Nem mellesleg telt házas koncerteknek is otthont adott a Bernabéu, többek között a Rolling Stones, a U2 és Bruce Springsteen dalaira is tombolt a közönség.

A munka azonban ezt követően sem állt meg, és 2020-ban ismét elkezdődött egy nagyobb, a tervek szerint egészen 2022 nyaráig tartó projekt. A mintegy 500 millió fontba, azaz nagyjából 200 milliárd forintba kerülő beruházás hatalmas átalakításokkal jár, amit a költsége is jól szemléltet, mert ennél valamivel kevesebb pénzből épült fel a minden igényt kielégítő Puskás Aréna Budapesten.

Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke egyenesen úgy fogalmazott, hogy „A világ legjobb stadionja lesz, amelyben egyszer majd az évszázad végén úgy látnak bennünket, mint a 21. század legjobb klubját. Egy új stadiont, örökséget kínál majd, és az új forrása lesz a büszkeségnek, amelyet a szurkolóink és tagjaink érezhetnek majd."

A tervek alapján egy hatalmas, elhúzható tető fedi majd be az egész stadiont, amelybe építenek egy olyan gigantikus kijelzőt, ami 360 fokban, tehát minden irányban látható lesz. Ezen kívül megújul a homlokzat, eltűnnek a nagy betonelemek, új üzletek, éttermek is helyet kapnak és még egy hotelt is építenek a komplexumhoz. Valamilyen érdekes, ez idáig ismeretlen oknál fogva a stadion befogadóképessége 81044 főről egy fővel, 81043-ra csökken majd. A komplexum körül pedig óriási kerteket terveztek, így meglehetősen zöld környezet várja majd az idelátogatókat.

Ezen felül lesz még egy külön rész is a stadionban, amelyet teljes egészében az e-sportoknak szentelnek. A technológiai fejlesztéseknek köszönhetően pedig az aréna digitalizálódik, így a szurkolók a saját tabletjeik és okos telefonjaik segítségével még több információt, szórakoztató anyagot kaphatnak, láthatnak a stadionban. Ehhez kapcsolódva a klub múzeumát is jelentősen átalakítják, így majd nagyobb területen és a szimpatizánsoknak több interaktív megoldást kínálva vár minden érdeklődőt a legmodernebb virtuális valóságot használó technikákat is alkalmazva.

Mindezekért az átalakításokért lehet, hogy elsőre soknak tűnik a 200 milliárd forint, de a madridiak 73 éves elnöke szerint ez a beruházás majd a 2022/2023-as szezontól körülbelül 54 milliárd forintnyi bevételt generál minden egyes idényben a klubnak. Ez alapján pedig kevesebb, mint négy év alatt be is hozza a grandiózus projekt az árát.