Alig vonult vissza a Manchester United legendája, máris edzőként tenne csodát

fbl Horizontal
Manchester United's English striker Wayne Rooney shouts instructions during the English Premier League football match between Manchester United and Cyrstal Palace at Old Trafford in Manchester, north west England, on May 21, 2017. (Photo by Oli SCARFF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Wayne Rooney 13 évig volt a Manchester United futballistája. Az angol sztárcsapattal minden fontosabb trófeát megnyert, a nemzeti együttesben is ő szerezte a legtöbb gólt. Kitűnő labdarúgó volt, egy igazi csapatjátékos, aki nem ismerte a lehetetlent, ha kellett csúszott-mászott a győzelemért. 2021 januárjában visszavonult, és a másodosztályban szereplő Derby County trénere lett. Első feladata komoly kihívást jelent, hiszen a kiesőhelyen szerénykedő csapattal kellene kiharcolnia a bennmaradást. Vajon edzőként is olyan rettenthetetlen lesz, mint játékosként?  

2021. január 15-én Wayne Rooney lett az angol másodosztályban szereplő Derby County vezetőedzője. A döntés értelmében az angol válogatott gólrekordere végleg felhagy a játékkal és a jövőben csak menedzseri feladataira koncentrál.

Szerződése két és fél évre szól, 2023 nyaráig érvényes.

A korábbi holland válogatott középpályás, Phillip Cocu novemberi menesztését követően Rooney vette át az akkor a Championship utolsó helyén álló klub irányítását, megbízott játékos-edzői pozícióban.

Phillip Cocu (balra) után Wayne Rooney (jobbra) lett a Derby County edzője Forrás: AFP/Darren Staples

Azóta az eredmények valamelyest javultak, így a Manchester United egykori kiváló csatára megkapta a vezetőségtől a hosszabb távú bizalmat. A csapat ugyan még mindig a kiesőzónában tartózkodik, de még sok van hátra a bajnokságból, és egyáltalán nem reménytelen a helyzete.

A 35 éves Rooney egy éve igazolt a D.C. Unitedtől a Derbyhez, 35 mérkőzésen 7 gól és 3 gólpassz fűződik a nevéhez.

Rooney elmondása szerint már érkezésekor lenyűgözte a Derby Countyban rejlő hatalmas potenciál és bár voltak egyéb vezetőedzői ajánlatai, meg sem fordult a fejében, hogy távozzon a klubtól.

mondta kinevezését követően.

Vajon milyen edző lesz Rooneyból?

Képes lesz benntartani az együttest a másodosztályban? Esetleg a következő szezonban a Premier League-be történő feljutásra is lehet esélye?

Ha az a küzdőszellem és győzni akarás fogja jellemezni, mint játékosként, akkor valószínűleg jó úton jár majd.

Labdarúgóként kétségtelenül klasszis volt, a Premier League és egyben a világ legjobbjai közé tartozott.

Pályafutását az Evertonban kezdte, és az angol élvonal történetének legfiatalabb gólszerzője lett, amikor 16 évesen az utolsó pillanatban győztes gólt lőtt az Arsenal elleni meccsen 2002 októberében.

A 2004-es portugáliai Európa-bajnokságon remekelt az angol válogatottban, négy gólt szerzett a tornán.

Le is csapott rá még azon a nyáron Sir Alex Ferguson, és a Manchester Unitedhez csábította a 18 éves tehetséget.

Az angol gigász 27 millió fontot fizetett érte, akkoriban ő számított a világ legdrágább tinédzserkorú futballistájának. Rooney 13 évig volt a klub játékosa, ezidő alatt 5-ször nyerte meg a bajnokságot, 4-szer a Ligakupát, egyszer az FA Kupát, valamint egy-egy Bajnokok Ligája, Európa-liga és FIFA Klubvilágbajnokság győzelmet is bezsebelt. Gyakorlatilag minden rangosabb trófeát legalább egy alkalommal elhódított.

2017-ben Rooney lett a Manchester United történetének legjobb góllövője, összesen 253-szor talált az ellenfelek kapujába.

A Manchester Unitedben legenda lett Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

Még azon a nyáron visszatért nevelőegyesületéhez, az Evertonhoz, majd másfél évvel később az amerikai MLS-ben szereplő D.C. Unitedhez csatlakozott, ahol Stieber Zoltán személyében magyar csapattársa is volt.

Két szezon után visszatért Angliába a másodosztályú Derby Countyhoz, ahol eleinte játékos, később játékos-edző lett, majd 2021 januárjában visszavonult és megkapta a klub vezetőedzői pozícióját.

Rooney 2018-ban mondta le a válogatottságot, az angol nemzeti csapatban 120 meccsen 53-szor volt eredményes, ezzel ő tartja a gólrekordot.

Ilyen múlttal a háta mögött könnyen lehetne azt mondani, hogy szinte biztosan sikeres edző válik majd belőle, de ez még a jövő zenéje. Nyilvánvalóan szívesen követné honfitársa, Steven Gerrard példáját - aki ebben a szezonban csodát művel a skót Rangersszel, és sokan már Jürgen Klopp utódját látják benne a Liverpoolnál - vagy éppen korábbi csapattársa, Ole Gunnar Solskjaer munkáját, aki ebben az idényben hosszú idő után újra bajnoki címre esélyes csapatot csinált a Manchester Unitedből.

A norvég szakember már kifejezte gratulációját az egykori csatárnak.

mondta róla Solskjaer.

Korábbi csapattársa szerint Ronneyból remek edző lesz Forrás: AFP/Adam Davy

A Derby County vezérigazgatója, Stephen Pearce is jó véleménnyel van róla, úgy gondolja Rooney a megfelelő ember a csapat irányítására.

Mióta novemberben átvette az irányítást, jónéhány olyan pozitív teljesítményt láthattunk, mint a Swansea ellen 2-0-ra megnyert mérkőzés és a Birmingham City ellen aratott 4-0-ás győzelem" - mondta elismerően.

Rooney már korábban is eljátszott a visszavonulás gondolatával, szem előtt tartva az edzősködést, 2020 novemberében azt nyilatkozta, hogy ha megkapná a Derby vezetőedzői posztját, azonnal abbahagyná az aktív játékot. Erre ugyebár végül nem kellett sokat várnia, hiszen előbb játékos-edző, majd januártól teljes állású tréner lett.

Amikor a Derbyt novemberben, Cocu menesztése után átvette, az a 24 csapatos Championship legutolsó helyén állt. Azóta 10 mérkőzést játszott az együttes, amelyből csak 3-at veszített el.

mondta Pearce vezérigazgató.

Az egykori csatár munkáját ideiglenes megbízatása idején is segítette a korábbi kiváló ír kapus, Shay Given, valamint Liam Rosenior és Justin Walker is, akik továbbra is fontos szerepet töltenek be a stábban.

Az ír válogatott korábbi kapusa, Shay Given fontos szerepet tölt be Rooney stábjában Forrás: AFP/Miguel Medina

A Derby helyzete a másodosztályban továbbra sem egyszerű, a csapat jelenleg az utolsó előtti helyen áll,

azonban éppen ugyanannyi pontot, 19-et gyűjtött, mint a bennmaradást érő helyen található Sheffield Wednesday. Ideje még bőven van arra, hogy javuló tendenciát mutasson, 23 forduló, tehát a bajnokság fele hátravan, a kiesés könnyen elkerülhető. Ráadásul a csapat minden erejét a Championship küzdelmeire fordíthatja, mert az FA Kupából és a Ligakupából is kiesett már.

Wayne Rooney első komolyabb edzői küldetése mindenesetre nagy kihívást jelent, a tét nem kicsi. Ha benntartja a csapatot, minden bizonnyal mennybe megy, azonban ha ez nem sikerül, nem biztos, hogy kitöltheti 2023-ig szóló szerződését.

Ha azonban csodát tesz, és az elkövetkező években például a Premier League-be is feljuttatja az együttest - amely legutóbb a 2007/2008-as szezonban szerepelt az élvonalban - akkor akár még a Manchester United kispadja sem lesz elérhetetlen számára.

Tanítómesterekben nem volt hiány, akadt két remek szakember is Manchesterben, akiktől játékosként testközelből elleshette a szakma fortélyait.

A 21. század legjobb edzőjének választott Sir Alex Ferguson, aki 26 évig irányította a Manchester Unitedet, és a két különböző klubbal is BL-győztes, valamint számos trófeát elhódító José Mourinho a legnagyobbak közé tartoznak. Ha az évek során gyűjtött tapasztalatok és tudás mellett a rá jellemző rendíthetetlen küzdőszellemet viszi tovább, akkor legendás manchesteri mezszáma után edzői minősítése is 10-es lesz majd.

Forrás