Vágólapra másolva!
Talán egy német vetélkedőben is nagyon sok pénzt lehetne fizetni annak, aki helyesen megválaszolja a következő kérdést: Melyik az a futballcsapat, amelynél csak három szerzett több német bajnoki címet, és őriz a vitrinjében egy olyan kupát, melyet rajta kívül soha, senki nem hódított el?

Aki ekkor nem tudná a választ, annak segítségként hozzá lehetne tenni, hogy a csapatot előbb a hazáját megszálló külföldi hatalom szüntette meg, aztán országa egyik rettegett politikusa tette lehetetlenné, majd gazdasági okok miatt lerabolták vetélytársai, ezután saját tehetségtelen vezetői vitték csődbe, végül a koronavírus-járvány száműzte a másodosztályból.

Mivel mi nem egy német vetélkedő vagyunk, azonnal megadjuk a helyes választ: ez

az ezer oldalról támadott, többször lehetetlenné tett, mégis sikeres és népszerű csapat a Dynamo Dresden.

Amely jelenleg a német harmadosztályban, a Bundesliga3-ban listavezető. És melynek olyan regényes története van, mellyel kevés klub rendelkezik a világon.

A drezdai labdarúgás történetének ismertetését a II. világháborúval érdemes kezdeni. Ugyanis 1943-ban és 1944-ben egy drezdai csapat, a Dresdner SC lett a német bajnok. Bár azt egyértelműen nem lehet állítani, hogy minden klub a legjobbjaival vett részt abban a két bajnokságban. Egy nevet mégis meg kell említeni a kétszeres bajnokból. Helmut Schönét.

Helmut Schön, aki a Dynamo Dresden játékosa is volt Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Werner Baum

Bizony, minden idők legsikeresebb német szövetségi kapitánya ott játszott. Róla még lesz szó, de előtte rögzítsük, hogy az említett klub így beírta a nevét a sporttörténelembe, ám a vesztes háború után elsöpörte azt egy magasabb szintű történelem. A Németországot megszálló hatalmak ugyanis minden szervezetet, társulást megszűntettek, így a sportklubokat is. Ennek ellenére 1946-ban a tagok felélesztették a kétszeres bajnokot, és az ezüstérmes lett az első NDK bajnokságban, 1950-ben.

Viszont a bajnokság befejezése után az országot megszállás alatt tartó szovjetek végleg megszűntették azt, mondván imperialista gyökerű társaság.

A döntéshez természetesen találtak megfelelő ürügyet, állítólag a Zwickau elleni döntőben a szurkolói botrányosan viselkedtek. A megszüntetett csapat játékosainak többsége, köztük Helmut Schön is Kelet-Berlinbe utaztak és mivel akkor még nem állt a Fal, egyszerűen átsétáltak Nyugat-Berlinbe. Majd onnan már szabadon mehettek Nyugat-Németország más városainak csapataihoz.

Kelet-Németország egyik legjelentősebb városa, Drezda azonban nem maradhatott focicsapat nélkül. A szovjetek jóváhagyásával egy „demokratikus klubot" hoztak létre a helyi rendőrség sport iránt érdeklődő tagjai.

A Volkspolizei Dresden már alakulásának évében keletnémet kupát nyert.

Ahogy erőszakosan kiépült a kommunista hatalmi struktúra az országban, úgy társultak a rendőrség csapatához a még rettegettebb szervezet, az állambiztonsági hivatal emberei is. És 1953-ban elnyerte a csapat a Dynamo nevet, amely a szocialista országok többségében megillette az ilyen háttérrel rendelkező klubokat. Így a ma is létező drezdai gárda hivatalos alapítási ideje: 1953. április 12. A „stabil alapokhoz" azonnal sikerek is társultak: a bajnokságot Volkspolizei néven kezdő csapat az alapítása után néhány héttel már az új nevén, Dynamoként lett keletnémet bajnok.

Az NDK két legrettegettebb elvtársa: a Stasi-főnök Erich Mielke (szemben) és Erich Honecker, az NDK párt és állami vezetője Forrás: DPA/AFP/Wolfgang Kumm

És szerzett magának azonnal egy olyan ellenséget, amellyel szemben nem lehetett esélye. Az első bajnoki címet hozó év után bronzérmes lett a csapat, ám

ezt követően a rettegett Stasi mindenható elvtársa, Erich Mielke a drezdai csapat összes meghatározó játékosát a főváros klubjába, a Dynamo Berlinbe parancsolta.

Kelet-Berlinben ugyanis nem volt jelentős klub, a szocialista berliniek a város imperialista részébe a Herthához, a Blau-Weisshez, a TeBe-hez jártak meccsre. A sport egyébként is az ideológiai harc jelentős színtere volt a két Németország között, úgyhogy létkérdés volt Kelet-Berlinben létrehozni egy jó focicsapatot. Bármi áron.

A gyakorlatilag játékosok nélkül maradt Dynamo Dresden érthető módon három év alatt három osztályt zuhanva 1957 őszét már a negyedosztályban kezdte.

Drezda látképe Forrás: NurPhoto via AFP/Michal Fludra/NurPhoto/Michal Fludra

Legközelebb 1962-ben szerepelt a legjobbak között. 1967-ben a negyedik helyen végzett és először indulhatott nemzetközi kupában. 1971-ben lett másodszor bajnok, a sors fura igazságtétele, hogy az erőszakkal létrehozott Dynamo Berlin addig egyetlen bajnoki címet sem szerzett. Hiába próbálták a fővárosból eltaposni a vidéki nagy klubot, nem sikerült.

Egészen a hetvenes évek végéig. Addig a Dresden hat aranyérmet nyert. Ám az országot 32 éven keresztül rettegésben tartó Mielke még mindig hatalmon volt, és

20 évnyi kitartó alapozás, építkezés után a sport terén „elkészült a nagy mű". 10 egymást követő évben csinált az Állambiztonsági Hivatal és annak teljhatalmú vezetője bajnokot a Dynamo Berlinből.

Állítólag volt azokban a bajnokságokban minden: bírói csalások, az ellenfelek megvesztegetése, megfélemlítése, de a történelemkönyvekbe mégis az kerül, hogy ezen 10 év alatt csak hat ezüstérem jutott a Dresdennek. De legalább nem szüntették meg az állandóan üldözött szász gárdát. Ehhez persze hozzájárult, hogy a Stasi drezdai vezetője, Horst Böhm vezérőrnagy, aki országos szinten is az élvonalban volt, segítette a csapatot. Szép kis hatalmi harc volt ez az országot rettegésben tartó két vezető között.

1985 tavaszán a BEK-ben a Dynamo a Rapid Wien csapatával játszott Forrás: APA-PictureDesk via AFP/Votava / Imagno / picturedesk.com/Votava

Amikor a tíz kétes értékű berlini diadal után a '80-as évek végén már a keletnémet állambiztonsági hivatalnak kisebb gondja is nagyobb volt a focibajnokságnál, a drezdai csapat szerzett újabb két bajnoki aranyat. Így van neki összesen nyolc német bajnoki címe,

ennél több csak a Bayern Münchennek (30), a Dynamo Berlinnek (10) és a Nürnbergnek (9) van.

Az egyesített Németország statisztikusai kénytelenek ebbe a rangsorba utólag beleszámolni a keletnémet sikereket is.

A Dresdennek viszont voltak olyan eredményei, amiket nem kell szégyellnie. Az 1988-89-es szezonban az UEFA Kupában az elődöntőig jutott. Ott (akkor még így mondtuk) a nyugatnémet VfB Stuttgart búcsúztatta. Az 1990-91-es Bajnokcsapatok Európa-kupájában a negyeddöntőig jutott, és ott a későbbi győztes Crvena Zvezda ellen úgy búcsúzott, hogy a drezdai találkozó nem tartott 90 percig. Szurkolói ugyanis olyan balhét rendeztek, hogy a 78. percben véget kellett vetni a találkozónak. Egyesek kicsit félreértelmezték a hirtelen nyakukba szakadt szabadságot.

Az 1990-ben szerzett bajnoki aranyérmének köszönhetően nem csak a BEK-ben indulhatott,

hanem megmérkőzhetett az akkori Bundesliga bajnokkal, a Bayern Münchennel a Németország Kupáért is.

A találkozóra 1990. november 27-én került sor. Szűk két hónappal Németország újraegyesítése után.

2015-ben már csak barátságos meccset játszhatott egymással a Dynamo Dresden és a Bayern München Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Thomas Eisenhuth

A Jupp Heynckes által irányított Bayern négy frissen világbajnoki címet szerző játékossal, Raimond Aumann-nal, Stefan Reuterrel, Jürgen Kohlerrel és Olaf Thonnal állt fel, továbbá szerepelt a bajoroknál Stefan Effenberg, Thomas Strunz, Christian Ziege. A meccset mégis a keletnémet bajnok nyerte 1-0-ra, Torsten Gütschow góljával.

Ezt a kupát akkor írták ki először és utoljára, vagyis a Dynamo Dresdenen kívül senki nem nyerte meg.

És a drezdai csapat sikerszériája folytatódott. Az 1990-91-es, utolsó NDK bajnokságban a második helyen végzett, ezzel a kiírás értelmében a következő szezonban a Bundesliga1-be nevezhetett. Ám a volt Stasi-főnök, Mielke (aki egyébként 93 évet élt) politikai nyomása után az újraegyesüléskor gazdasági nyomással kellett szembenéznie a csapatnak. A gazdag nyugati klubok ugyanis pillanatok alatt lerabolták a szegény keleti rokont. Mások mellett a később háromszoros Bundesliga gólkirály Ulf Kirsten és a mai napig utolsó német Aranylabdás Matthias Sammer is innen igazolt nyugatra.

A Dresden az utolsó NDK-bajnokkal, a Hansa Rostockkal ellentétben mégis bent tudott maradni a Bundesliga1-ben. Négy évet töltött ott. Majd 1995-ben kiesett onnan. Valószínűleg örökre.

Mert a '40-es évek politikai üldözése, a '80-as évek ellehetetlenítése, majd gazdasági nyomása után a '90-es években saját vezetőinek dilettantizmusával kellett megküzdenie Drezda elsőszámú klubjának.

Rolf-Jürgen Otto elnök azt hitte, hogy a kapitalizmusban is úgy mennek a dolgok, mint a szocializmusban, és a pénzügyi mérleget úgy manipulálhatja, ahogy tették azt elődei évtizedeken keresztül.

Összehozott 10 millió márka adósságot, és hiába figyelmeztették a Bundesliga urai, hogy ez már nem a következmények nélküli NDK, őt nem érintette meg a változás szele. A bíróság 3 millió márka elsikkasztását bizonyította Ottóra, amiért hosszú időre börtönbe került, a klubot pedig a harmadosztályba száműzték.

Amikor még a drzedai szurkolók is mehettek meccsekre Forrás: NurPhoto via AFP/Ulrich Roth/NurPhoto/Ulrich Roth

Otto sorsa gondolom senkit nem érdekel, a Dynamo viszont talpra tudott állni. Ez annál is fontosabb volt, mert Kelet-Németország egykori területéről az RB Leipzig megjelenéséig nagyon hiányzott a minőségi labdarúgás. A Dresden 1991 óta az említett négy elsőosztályú éven kívül kilencet töltött a másodosztályban.

Tavaly ilyenkor is ott volt, és olyan okból esett ki, ami még hiányzott a balszerencse-listájáról. A világjárvány miatt.

Ugyanis gond nélkül bent maradhatott volna, ám talán a világ egyetlen csapatát sem sújtotta annyira a koronavírus, mint a Dresdent. Az újrainduláskor nem volt annyi egészséges játékosa, hogy mérkőzést játszhasson, csak három héttel később csatlakozhatott a mezőnyhöz. Ez behozhatatlan hátrány volt, és kiesett.

Ám a még ma is Dynamo névre hallgató Dresden továbbra sem hagyja magát! Az idei bajnokságban őszi bajnok lett a harmadosztályban. Jó úton haladt, hogy visszajusson a Bundesliga2-be. Ám a koronavírus ismét megtámadta! Először edzője kapta el a kórt, és a vele szoros kapcsolatban dolgozó játékosai karanténba kerültek. Így a január közepére csúszott őszi zárófordulóban nem tudott kiállni a Wehen elleni mérkőzésre. A közelmúlt ismétli önmagát?

72.112 szurkoló vett virtuális jegyet a Darmstadt elleni Német Kupa találkozóra Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Robert Michael

Pedig a Dresdennek legalább Németország második vonalában a helye. Egyrészt a múltbeli eredményei, és peches ügyei kompenzálása miatt. Másrészt a szurkolói okán, akik közül 72 ezren vettek (pénzért!) fantomjegyet a karácsony előtti Darmstadt elleni Német Kupa-találkozóra, holott senki nem léphetett be a stadionba. Harmadrészt pedig azért, mert az egykori NDK területéről jelenleg csak három csapat játszik a két legmagasabb osztályban: az RB Leipzig, az Union Berlin és az Erzgebirge Aue.