Társoldalunk:

Újra Dárdai Pál lett a Hertha vezetőedzője

2021.01.25. 14:58

Ismét Dárdai Pál lett a Bundesliga 14. helyén álló Hertha BSC vezető edzője. Kinevezése 2022 nyaráig szól. A hírt a berlini klub hétfőn jelentette be. Dárdai nagyon nehéz helyzetben veszi át az irányítást, de ebben van gyakorlata, hiszen amikor 2015 februárjában először lett a Hertha vezető edzője, a csapat szintén a kiesés ellen küzdött. Ahogyan most is.

Az élet tehát ismétli önmagát, de ahhoz, hogy ez megtörténhessen, földrengésszerű változásoknak kellett bekövetkeznie Berlinben.

Mindenekelőtt annak, hogy a Hertha sportigazgatói tisztét 12 éve, azaz 2009 óta betöltő Michael Preetzet is kirúgják. Ez vasárnap megtörtént, így Dárdai Pál visszatérhetett. A magyar szakember ismételt kinevezésének egyik alapfeltétele az volt, hogy leváltsák a berlini sportigazgatót, Michael Preetzet, akivel Dárdainak nem volt jó viszonya.  

Michael Preetz sportigazgató kirúgása volt az egyik felétele Dárdai Pál visszatérésénekForrás: AFP/Berthold Stadler

Pedig Preetz volt az, aki 2015-ben felkérte Dárdait, hogy üljön le a kispadra és vezesse a Herthát. Ez a munkakapcsolat 2019 áprilisáig tartott, amikor Preetz bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg Dárdainak a szezon végén lejáró szerződését. A magyar edző könnyek között vett búcsút a Hertha kispadjától, de a klub kötelékében maradt. Előbb hosszabb pihenőt tartott, majd az U16-os csapat vezetését vette át.

Amikor a Hertha szombaton hazai pályán 4-1-es vereséget szenvedett a Werder Brementől, már lehetett tudni, hogy a változások elkerülhetetlenek. A meccs előtt 250 berlini szurkoló tüntetett az Olimpiai Stadion mellett, követelve az azonnali változásokat. Bruno Labbadia tehát megbukott és magával rántotta a sportigazgatót, Michael Preetzet is.

A Hertha vezetésének most a legkézenfekvőbb megoldása volt Dárdai Pál ismételt kinevezése. A berlini klub legendája ezer szállal kötődik a kék-fehér csapathoz, szakértelme pedig megkérdőjelezhetetlen. A mostani vészhelyzeteben az egyedüli megoldás az ő kinevezése - ezt valamennyi német újság hangsúlyozta a vasárnap folyamán. A Hertha vezetésének sok ideje nem volt gondolkodni, mert a Bundesliga küzdelmei erőltetett menetben zajlanak. A következő fordulóban a Herthának a jól szereplő és a bajnokságban jelenleg 6. helyen álló Eintracht Frankfurt otthonában kell pályára lépnie. A Frankfurt jelenleg 30 pontos, a bajnokságban harmadik Leverkusen pedig 32 pontot gyűjtött, tehát rendkívül szoros az élmezőny. Ennél is nehezebb feladat lesz a február 5-i mérkőzés, amelyen a Hertha hazai pályán fogadja a rekordbajnokot, a listavezető Bayern Münchent. Utána egy stuttgarti fellépés következik, majd Berlinbe érkezik a tabella második helyén álló Lipcse, amelyben addigra már Szoboszlai Domimik is pályára léphet. Ennél nehezebb első négy mérkőzése aligha lehetne Dárdainak, de a sorsolást látva a Hertha vezetése az utolsó pillanatban lépte meg a váltást.

Dárdai Pált hétfőn nevezte ki vezető edzőnek a HerthaForrás: Hertha BSC/Twitter

A szakértők arra is emlékeztetnek, hogy a Hertha az elmúlt időszakban soha nem látott lehetőségekhez jutott. Amíg Dárdai volt az edző (2015-2019 között) alig költöttek a berlini csapatra. A magyar szakember távozása után azonban 374 millió eurót pumpáltak a klubba, de az eredményeken ez egyáltalán nem látszott. Egy ekkora befektetéssel a Herthának az Európa-liga csoportkörébe kellett volna jutnia, ehelyett most a kiesés ellen küzd.

Dárdai 2020 karácsonyán adott hosszabb interjút a Nemzeti Sportnak. Arra a kérdésre, hogy mennyire hiányzik neki a Bundesliga, az élvonalbeli edzősködés, így felelt: Őszintén mondom, hogy nem (hiányzik). Már nem az én karrierem a legfontosabb, a gyerekek az elsők. Húsz kőkemény év után az elmúlt másfél esztendőben végre megtapasztalhattam, milyen érzés apának, családfőnek lenni, és roppantmód élvezem. Eddigi életem során nem kerestem se sokat, se keveset, amim volt, azt nem szórtam el. Nem vágytam luxusra, magángépre, sportautóra, a mai napig pacalt eszem krumplival vagy hagymás babot oldalassal."

Dárdai Pál 21 hónap szünet után tér vissza a Hertha kispadjáraForrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/Christopher Neun

Ebből a nyilatkozatból az a következtetés vonható le, hogy Dárdai jól érezte magát az U16-os csapat mellett és nem vágyott nagyobb reflektorfényre. Ugyanakkor az is biztos, hogy a 2019-es távozása benne is mély nyomokat hagyott, hiszen - bár akkor negatív spirálba került a Hertha - Michael Preetz sportigazgatónak nem volt különösebb oka arra, hogy ne hosszabbítson a Hertha legendájával. Úgy is fogalmazhatunk, hogy Dárdai munkája akkor torzó maradt, a befejezés lehetősége most jön el, amely valaminek a kezdete is lehet. Mert ha Dárdai Pál összekapja a Herthát és eltávolítja a csapatot a jelenlegi kieső zónából, akkor nem kétséges, hogy 2022 nyarán újabb szerződést kínálhatnak neki.

„Nagyon örülök, hogy Dárdai Pál személyében megtaláltuk azt az edzőt, aki már bizonyította, hogy képes vezetni és stabilizálni a Hertha BSC-t nehéz helyzetben is. Hertha-szívű játékosként mindenkit ismer is, és nincs szüksége időre a beilleszkedéshez. Meg vagyunk győződve róla, hogy Pál megadja a kellő lendületet a Herthának - mondta Dárdai kinevezése után Carsten Schmidt, a Hertha ügyvezetője.

Carsten Schmidt, a Hertha ügyvezetője, Dárdai Pál és Zecke Neuendorf, Dárdai segítőjeForrás: herthabsc.de

„Határozottan nem az volt a tervem, hogy az U16-os csapat kispadját a felnőttére cseréljem fel, de senkinek sem kell elmagyaráznom, mit jelent számomra a Hertha. Nem volt kérdéses, hogy segítek ebben a szituációban. Várom a munkát, és hogy együtt dolgozzak a csapattal" – nyilatkozta a kinevezése után Dárdai Pál, aki kapusedzőként visszahozza a felnőtt csapathoz a korábbi magyar válogatott Petry Zsoltot.