Vágólapra másolva!
A Kicker című német szaklap vasárnap késő este arról írt, hogy a Hertha BSC labdarúgócsapata hétfőn reggel jelenti be Dárdai Pál visszatérését a kispadra.

Felgyorsultak az események a Bundesligában a kiesés ellen küzdő Herthánál, amely a szombati, hazai pályán elszenvedett 4-1-es vereség után (a Werder Bremen nyert három góllal Berlinben) kirúgta Bruno Labbadia vezetőedzőt és Michael Preetz sportigazgatót. Azt már a kirúgás pillanatában lehetett tudni, hogy a kispad fő várományosa Dárdai Pál, aki jelenleg az U16-os csapatot vezeti a berlini klubnál.

A Kicker most arról írt, hogy Dárdai visszatérésének egyik feltétele éppen a sportigazgató, Preetz menesztése volt. Ha a sportvezető a posztján marad, Dárdai egészen biztosan nem tért volna vissza vezetőedzőként a berlini csapathoz.

A lap arról is beszámolt, hogy kapusedzőként Petry Zsolt is visszatérhet a berlini csapathoz.

Michael Preetz 2009, azaz 12 év óta töltötte be a Hertha sportigazgatói tisztét, ami - ahogy a Berliner Morgenpost fogalmazott - örökkévalóság a profi futball világában. A lap emlékeztet, hogy a játékosok értékei alapján a mostani minden idők legdrágább Herthája, 2019 óta 374 millió eurót pumpáltak bele a berlini csapatba. Ezekkel a lehetőségekkel a Herthának minimum az Európa-liga csoportkörébe illett volna jutnia, ehelyett csak botladozott a bajnokságban, most pedig egyértelműen a kiesés ellen küzd.

2009, azaz Preetz uralkodásának kezdete óta 14 edző fordult meg a Hertha kispadján, de a legsikeresebb a klub legendája, Dárdai Pál volt.

A Hertha BSC megmentője megint Dárdai Pál lehet Forrás: AFP/John Macdougall

A külső szemlélők a Bundesliga szürke egerének nevezték Preetzet, akinek a személyisége pontosan olyan volt, mint a csapat játéka a német bajnokságban.

- fogalmazott a Berliner Morgenpost szakírója. Az újságíró Preetz uralkodásának egyetlen sikeres pontjaként említi Dárdai Pál 2015-ös kinevezését, amely nagyszerű húzásnak bizonyult. Négy sikeres év után azonban Preetz megunta Dárdait, és helyette a teljesen alkalmatlan Ante Covicot nevezte ki edzőnek. Ez volt az első végzetes húzása, amely megalapozta mostani távozását.

Amikor a szintén Preetz által kinevezett Jürgen Klinsmann távozott a berlini csapattól, az egykori világbajnok lesújtóan beszélt a sportvezetőről.

Hátul Michael Preetz, előtte Dárdai Pál. A sportigazgató távozása volt Dárdai visszatérésének egyik feltétele Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Jan Kuppert/Sven Simon

Klinsmann azt mondta, hogy a Herthában semmiféle vállalati kultúra nem létezik, nincsen kellően kidolgozott motivációs rendszer, és mindez hat a csapatra is.

Klinsmann szerint Preetz uralkodása alatt soha nem alakulhatott ki igazán győztes mentalitás ennél a klubnál.

A Berliner Morgenpost most arra emlékeztet, hogy hétfőn új korszak kezdődik a Hertha életében. "Dárdai Pál ismét megmentője lehet a Hertha BSC-nek" - zárta le írását a lap.