Vágólapra másolva!
Amennyire áldás, ugyanannyira átok is lehet egy focista számára, ha az édesapja kimagaslóan sikeres labdarúgó volt. Nagy előnyt jelenhet úgy felnőni, hogy minden nap látja az ember, mit kell ahhoz tenni, hogy valaki világklasszissá váljon, sok mindent lehet tanulni, ráadásul a genetika sem elhanyagolható szempont. Viszont akadnak bőven olyanok is, akik nem tudták jól kezelni az emiatt rájuk nehezedő nyomást, és így képtelenek voltak túlszárnyalni az elődjüket. Azokat a jelenleg is aktív futballistákat szedtük össze a teljesség igénye nélkül, akiknek az apjuk árnyékában kellene, vagy a jelenlegi helyzetét elnézve már talán csak kellett volna elérniük valami emlékezeteset a labdarúgás világában.

A holland különítmény

Joe van der Sar is kapus lett

A 130-szoros holland válogatott kapust,

Edwin van der Sart talán a fiatalabb generációnak sem kell bemutatni, akkora klasszis volt a maga korában.

Az többek között az Ajaxban, a Juventusban és a Manchester Unitedben is szép éveket eltöltő legendás játékos eredményeit sem könnyű felsorolni. Többek között négyszeres angol bajnok, négyszeres holland bajnok, kétszeres Bajnokok Ligája-győztes, na meg számos kupasikert tudhat magáénak Angliában is Hollandiában is. A négyszeres Eb és háromszoros vb-résztvevő kapus fiának, Joe van der Sarnak tehát nem akármilyen eredménysort kellene felülmúlnia.

A jelenleg az Ajax vezérigazgatójaként dolgozó legenda fia még csak 22 éves, de egyelőre nem úgy tűnik, hogy hasonló utat tudna majd bejárni, mint az édesapja.

A 196 centiméteres kapus a Manchester United akadémiáján is megfordult – többek között Marcus Rashforddal egy csapatban játszott –, ám a fejlődése nem volt töretlen.

Később az Ajax utánpótlásában erősödött, majd az RKC Waalwijk és az Ado Den Haag U21-es együttesében védett. Jelenleg a holland harmadosztályú Noordwijk együttesének a tagja. Érdekesség, hogy az apja a pályafutását a Noordwijk csapatánál kezdte. Ez nem is csoda, mivel a fiatal kapus nagyapja, Rien van der Sar a kiscsapat egyik legnagyobb szurkolója.

– mondta Joe van der Sar. Az RKC-ből távozásom után azonnal felvettem a kapcsolatot Noordwijkkal. Nem volt kedvem máshova menni, a Noordwijk terve volt a legjobb a jövőre nézve" – tette hozzá a kapus, aki azonban a harmadosztályban is csak a kispadot koptatja.

Daley Blind: sikerült kilépni az apja árnyékából

A következő az már sokkal inkább sikertörténet, mint a fiatal kapusé volt. A 42-szeres holland válogatott Danny Blind hatalmas legenda az Ajaxnál. Nem is csoda, mivel 1994/95-ben Bajnokok Ligáját nyert az amszterdami klubbal, de az UEFA-kupát is elhódította a számos haza kupasiker, és az öt holland bajnoki cím mellett.

A korábbi holland szövetségi kapitány tehát jó magasra tette a lécet a gyermekei számára.

A két lény mellett az egyetlen fiú, Daley Blind pedig próbál is ennek megfelelni.

Daley Blind alapember a holland válogatottban Forrás: DPPI/P/Stanley Gontha

Nem meglepetés, hogy Daley Blind is az Ajax akadémiáján kezdte a pályafutását, ahol egy kis groningeni kitérő után került a Manchester Unitedhez. Az angol sztárcsapatnál 141 mérkőzésen kapott lehetőséget, és hat gólt szerzett a középpályásként is bevethető holland védő. Az MU-val Európa-ligát, FA-kupát, angol Ligakupát és angol Szuperkupát is nyert. A jelenleg ismét az Ajaxban focizó 30 éves játékos egy dologban biztosan utolérte az apját, ugyancsak ötszörös bajnok már az amszterdami csapattal.

A válogatottságot illetően pedig már túl is szárnyalta az elődjét, 69-szer lépett pályára a nemzeti együttesben.

„Az utóbbi időben apámmal sokat beszélgettem arról, hogy sikerül-e utolérnem őt.

Apa 37 éves korában hagyta abba, én most vagyok 29 éves. Biztos vagyok benne, hogy én is legalább addig fogok játszani" – mondta egy tavalyi interjújában Daley Blind, amely nagy dolog lenne, már csak azért is, mert a játékosnak 2019 év végén egy rosszullét után műtét révén beültettek egy kardioverter-defibrillátort, amely folyamatosan ellenőrzi a szívritmust, és amennyiben túl lassú szívműködést érzékel, elektromos impulzusok leadásával képes a megfelelő pulzusszámot biztosítani.

Justin Kluivert: megrekedt a fejlődés

A többek között az Ajax, a Milan, a Barcelona, a Newcastle United és a Valencia együttesében is megfordult legendás holland támadó, Patrick Kluivert se egyszerű örökséget adott át a fiának. A 79-szeres holland válogatott korábbi focista 40 gólig jutott a nemzeti csapatban. A jelenleg a Barcelona akadémiáján dolgozó szakember is

tagja volt az Ajax 1995-ös BL-győztes csapatának, háromszoros holland bajnok

– kétszer az Ajax, egyszer a PSV együttesével –, de a Barcelonával is felért a csúcsra a La Ligában. Ezekből az eredménysorokból is látszik, bizony nagy az elvárás a fia, Justin Kluivert felé.

Justin Kluivert a Lipcsében találhat újra magára Forrás: AFP/Odd Andersen

Justin ugyanúgy az Ajaxban nevelkedett, mint édesapja, ahol 56 találkozón 13 gólt szerzett a felnőttek között, mielőtt 2018 nyarán 17 millió euróért megvette az AS Roma. A római együttesben 68 mérkőzésen mindössze 9 találatig jutott a szélső támadóként bevethető játékos.

Mivel kicsit megrekedt a fejlődése a 21 éves játékosnak, így kölcsönbe, vételi opcióval a Gulácsi Pétert, Willi Orbánt és Szoboszlai Dominikot is foglalkoztató RB Leipzighez igazolt.

Németországban sem termeli a gólokat a kétszeres holland felnőtt válogatott játékos, kilenc Bundesliga és hat BL-meccsen összesen kétszer volt eredményes.

Patrick Kluivert büszke is volt a fiára, amikor az bemutatkozott a portugálok ellen a nemzeti tizenegyben.

"Büszke vagyok rád, fiam. A kemény munka kifizetődő" - írta közösségi oldalán a 79-szeres válogatott csatár. Az édesapja ekkor úgy látta, nagy játékos lehet még a fiából. „Nagyon jól dolgozik az Ajaxnál, tagja a kezdőcsapatnak, és

Justin álma az, hogy mihamarabb az FC Barcelona játékosa legyen.

Patrick - aki hat éven keresztül erősítette a katalánokat - hangsúlyozta, örülne, ha Justin ilyen szempontból is a nyomdokaiba lépne.

Olasz földön

Giovanni Simeone nem az Atlético Madrid játékosa

Az Atlético Madridból fantasztikus csapatot építő édesapját,

Diego Simeonét sem kell külön senkinek bemutatni. Az argentin edző játékosként is fantasztikus eredményeket ért el:

kétszeres Copa América-győztes az argentin válogatottal, amelyben harmadik legtöbb szerepléssel rendelkezik a 108 meccsével. Az Atlético Madriddal spanyol bajnok és kupagyőztes volt, ahogy Olaszországban az SS Lazióval is megnyerte a Serie A-t és az Olasz Kupát is egyéb kupasikerek mellett, míg az Interrel megnyerte 1998-ban az UEFA-kupát. Így a fiára is nagy teher hárult.

Giovanni Simeone egyelőre nem tudta megát igazi nagycsapatban megmutatni Forrás: NurPhoto/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

„A fiamban minden megvan, hogy

– nyilatkozta az argentin edző még 2018-ban.

Most erre akkor sem lenne túl nagy esély, ha Diego Simeone nem lenne az Atlético trénere. Giovanni Simeone otthon a River Plate és a Banfiled együttesében pallérozódott, mielőtt a Genoához került. A 2017/2018-as szezon hozta meg az áttörést a pályafutásában, amikor 40 összecsapáson 14 gólt szerzett a Fiorentinában.

Azonban innen nem igazán sikerült feljebb lépnie a jelenleg a Cagliariban focizó 25 éves játékosnak,

aki már hatszor pályára léphetett az Argentin válogatottban is. Az egyetlen gólját a Guatemala elleni felkészülési meccsen szerezte 2018-ban.

Federico Chiesa: túlszárnyalhatja az elődjét

A korábbi 17-szeres olasz válogatott labdarúgó,

Enrico Chiesa – akit Fabio Capello Luigi Riva és Paolo Rossi keverékeként jellemzett

– rendkívül sportszerű játékos volt. De az eredményeire sem lehetett panasz, UEFA-kupát nyert a Parmával 1999-ben, de kétszer az Olasz Kupát is elhódította a támadó, egy-egy alkalommal a Fiorentinával és a Parmával.

Federico Chiesa: (balra) a Fradi ellen is pályára lépett a BL-ben Forrás: AFP/Miguel Medina

Bár eredményességben még nem – mindössze egy olasz Szuperkupát nyert eddig -, de sok minden másban már felülmúlta az édesapját Federico Chiesa. A támadó a Fiorentinában nevelkedett és vált felnőtt játékossá, innen került kölcsön plusz vételi opcióval a Juventushoz, ahol többek között Cristiano Ronaldo csapattársa.

A 23 évesen már 21-szeres felnőtt válogatott játékos az eddigi egyetlen gólját az örmények ellen Eb-selejtezőn szerezte a nemzeti csapatban. A Juvéban kulcsjátékossá vált

– ebben a szezonban összesen 28 találkozón 8 gólnál jár-, így még nagy jövő előtt állhat.

"Két nagyon fontos ember játszott szerepet a fejlődésemben. Érthető módon

Nekem viszont mindig az volt az álmom, hogy a Serie A-ban játsszak."

Daniel Maldini: a legnehezebb örökség

Az AC Milan 19 éves védőjének, Daniel Maldininek van talán a legnehezebb dolga az összes játékos közül.

Az édesapja, Paolo Maldini a világ talán valaha volt legjobb védője, de a nagyapját, a korábbi olasz szövetségi kapitányt, a játékosként négyszeres olasz bajnok, BEK-győztes Cesare Maldinit sem kell senkinek bemutatni. Visszatérve Paolo Maldinire, 126 válogatottságával Gianluigi Buffon és Fabio Cannavaro mögött harmadik helyen áll az örökranglistán. A sikereit pedig már-már lehetelten felsorolni: összesen ötször nyert Bajnokok Ligáját, vagy az elődjét, a BEK-et, hétszeres olasz bajnok a Milan legendája, egyszer nyert Olasz Kupát, de ötször elhódította a az olasz és az UEFA Szuperkupát is., a válogatottal vb-döntős (1994) és vb-bronzérmes (1990) volt.

Daniel Maldini az újabb világklasszis a családban Forrás: AFP/Miguel Medina

Ezek után szinte már elvárás egy Maldinivel szemben, hogy világklasszis legyen.

A szakemberek nagyon tehetségesnek tartják Daniel Maldinit, aki azonban nem hátvéd, hanem csatár. A fiatal játékos természetesen a Milanban nevelkedett, és már összesen kilenc találkozón szerepet is kapott a felnőtt csapatban, gólt még nem szerzett.

"Apu mindig segít és tanácsokkal lát el. Azt szokta mondani, hogy

irányítóként vagy árnyékékként is tudok játszani. Hogy mik az erényeim? A pontrúgásaim és az, hogy képes vagyok a többieknél előbb lereagálni a helyzeteket, valamint egy-két érintésből játszani" – nyilatkozta Daniel az acmilan.hu beszámolója szerint.

Előttük még a jövő

Marcus Thuram: csatár lett a legendás védő fiából

A legendás hátvéd, Lilian Thuram

a francia válogatottal minden lehetséges trófeát elhódított – 1998-ban vb-t, 2000-ben Eb-t nyert, 140 találkozóval a háta mögött rekorderként vonult vissza 2008-ban szívérrendszeri gondok miatt.

Számos sikert ért el a klubcsapataival is, a Parmával 1999-ben UEFA-kupát nyert, a Juventusszal kétszeres olasz bajnok, míg a Barcelonával spanyol Szuperkupa-győztes. Így aztán Marcus Thuram előtt is fel volt adva a lecke, aki Parmában született, és mindössze kétéves volt, amikor apja UEFA-kupát nyert.

Marcus Thuram egyre jobb Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Marcus azonban nem védő, hanem csatár, akiért 2017-ben 600 ezer eurót fizetett a Guingamp a Sochaux-nak. A 23 éves támadó innen került 2019 nyarán 9 millió euróért a Bundesligában szereplő Borussia Mönchengladbachoz.

A töretlen fejlődését mutatja a már 40 millió euróra értékelt játékosnak, hogy háromszor már lehetőséget kapott a francia felnőtt válogatottban is.

A Gladbach színeiben idén a BL-ben is pályára léphetett, ahol a Real Madridnak két gólt is lőtt. 24 meccsen hat gólnál jár ebben a szezonban összesen.

„Ő csak az apám, én meg csak a fia vagyok. Apámat mindig apukának láttam, nem pedig focistának. Mások látják Lilian Thuramot, de én az apámat. Persze azért sokat segít.

Megtanította, hogyan lehet jó az ember, és azt hiszem, amikor jó ember vagy, az élet néhány fantasztikus dologgal megjutalmaz" – mondta Marcus, ami azok után fura, hogy az ellenfél leköpéséért nemrég hatmeccses eltiltást kapott.

Timothy Weah: az aranylabdás elnök fia

Nem mindennapi lécet kell megugrania Timothy Weahnak sem. Édesapja,

George Weah a '90-es évek legjobb afrikai labdarúgója volt, aki 1995-ben az Aranylabdát is megkapta. Ráadásul jelenleg Libéria elnöke.

A szegény sorból származó játékos kétszeres olasz bajnok lett a Milannal, egyszer pedig a PSG-vel is felért a csúcsra a bajnokságban. De nyert FA-kupát is a Chelsea-vel, vagy éppen gólkirály lett a BL-ben. Ezek után ember legyen a talpán, aki Weah fiaként meg tudja állni a helyét.

Az Egyesült Államokban született Timothy a Paris Saint Germain utánpótlásából felküzdette magát a felnőtt csapatig, ahol hat meccsen két gólt szerzett.

Mivel azonban nem jutott állandó játéklehetőséghez, a Celtichez került kölcsönbe, majd onnan a Lille együttesébe.

A még mindig csak 20 éves csatár már tízszeres amerikai felnőtt válogatott, míg a Lille-ben idén 22 meccsen 4 gólt szerzett.

Nagyon nehéz megjósolni, mi lehet Timothy Weahból Forrás: AFP/Mehdi Fedouach

„Mivel én vagyok a fia,

csinálhattam volna mást is, de erre vágytam. Egyszer legenda akarok lenni én is. Azt akarom mondani, hogy megcsináltam, és hogy a megpróbáltatások révén sikerült elérnem a céljaimat" – mondta Timothy Weah.

A Zidane-család és a dán kapusok

Enzo, Luca, Théo és Elyaz: hiányzik az áttörés

A Real Madrid edzőjét, Zinédine Zidane-t tényleg senkinek nem kell bemutatni. Világ- és Európa-bajnok, 108-szoros francia válogatott, BL-győztes, kétszeres európai Szuperkupa-győztes, UEFA-kupa-győztes, kétszeres olasz, egyszeres spanyol bajnok. A FIFA háromszor választotta az év labdarúgójának, 1998-ban aranylabdát nyert. A FIFA 100-nak a tagja, amely a világ valaha volt legjobb labdarúgóit tartalmazza.

A gyerekei viszont egyelőre közel sem tudják bejárni azt az utat, mint az apjuk.

Négy fiúgyermekük van: Enzo, Luca, Théo és Elyaz. A 25 éves Enzo Fernández a Real utánpótlásán kívül többek között megfordult a portugál Aves, a svájci Lausanne, vagy éppen a spanyol Alavés és CF Rayo Majadahonda és az Almeria együttesében is, de sehol nem találta a helyét. Jelenleg nincs klubja a középpályásnak.

Theo Zidane iránt még él a remény Forrás: AFP/Franck Fife

A kapus Luca Zidane is a Real Madrid utánpótlásában nevelkedett, kétszer a felnőtt csapatban is kapott lehetőséget. A 22 éves játékos jelenleg a másodosztályú Rayo Vallecano kapusa. A

mi Théót és Elyaz illeti, mindkét fiatalember a Real Madrid utánpótlásában nevelkednek. Nekik még van pár évük a bizonyításra.

„Néhányan megpróbálnak engem összehasonlítani az apámmal, de

hogy tanácsokat adjon nekem - mondta a Le Parisiennek adott interjúban Theo.

Kasper Schmeichel: büszke lehet rá az apja

A dán kapuslegenda, Peter Schmeichel 126 alkalommal lépett pályára a dán válogatottban, és számos nagy sikert ért el a pályafutása során. 1999-ben Bajnokok Ligáját nyert a Manchester Uniteddel, ötszörös angol bajnok, háromszoros FA-kupa-győztes, de Portugáliábn is felért a csúcsra s Sportinggal,

Ráadásul tagja volt a legendás dán válogatottnak, amely 1992-ben megnyerte az Eb-t.

Ha nem is ért el ekkora sikereket a fia eddig, mégis azt kell mondani, hogy csalódást biztosan nem okozott. Kasper Schmeichel is kapus lett.

A már 34 éves játékos 60-szor húzhatta magára a dán nemzeti csapat mezét, 2016-ban pedig oszlopos tagja volt annak a Leicester Citynek, amely hatalmas meglepetésre bajnok lett.

A dán kapus már-már legenda a klubnál, ahol már 406 fellépésen van túl.

Kasper Schmeichelt nem véletlenül tartják a Premier League egyik legjobb kapusának Forrás: DPPI/Jon Hobley

2018-ban a BBC-nek adott nyilatkozatában úgy vélekedett az apa a fiáról, hogy a világ három legjobb kapusa között ott van.

„Szülőként azt gondolom, hogy

egy fiatal srác számára. Ezért mindig sokkal fontosabb volt, hogy a kapcsolat közöttünk ne kizárólag a futballról szóljon, nem is gondolom, hogy valaha is az lett volna előtérben" – mondta Peter Schmeichel.

Az olasz kapuslegenda a közös pont

Valószínűleg a Juventus rutinos kapusának,

Gianluigi Buffonak van a legnagyobb apa-fia mezgyűjteménye.

Buffon szerepelt már Enrico Chiesa és fia, George Weah és fia, Lilian Thuram és fia, illetve Paolo Maldini és a fia ellen is.

Buffon ezzel kapcsolatosan viccesen meg is jegyezte, hogy lassan jöhetnek az unokák mezei is.

A fenti példákból is látszik, ahány játékos, annyi élettörténet. Egy viszont biztos, hogy bár sokan úgy gondolják, hogy a legendás focista gyerekeként sokkal könnyebb előre jutni, azért ez közel sem minden esetben van így.