Jürgen Klopp lett az új José Mourinho, egyre nagyobb bajban a Liverpool

fbl Horizontal
Liverpool's German manager Jurgen Klopp checks out the conditions ahead of the English Premier League football match between Liverpool and Manchester City at Anfield in Liverpool, north west England on February 7, 2021. (Photo by Tim Keeton / POOL / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Azok után, hogy az elmúlt három évben csúcsra volt járatva a Liverpool, törvényszerű volt, hogy előbb-utóbb jön a visszaesés. Az a tempó, amit a Liverpool diktált – előbb Bajnokok Ligája-döntő, majd BL-győzelem, végül a legutóbbi szezonban bajnoki cím harminc év elteltével – szinte tarthatatlan volt. Az angol csapat szurkolóinak nagyon talán nem kell kétségbeesniük, de vannak aggasztó jelek.

Az angol bajnokság már a szezon második felében jár, de biztosat még mindig nem lehet mondani a bajnoki cím szempontjából. Ami biztos, az az, hogy a Manchester City egy fantasztikus győzelmi szériában van és komoly előny rakott össze magának. A bajnoki címet még messze nem lehet odaadni Pep Guardiola csapatának, de a Liverpool egyre távolabb kerül a címvédéstől, és könnyen lehet, hogy trófea nélkül marad, ha csak nem robbant újra egy nagyot a Bajnokok Ligájában, ahol a Lipcse lesz az ellenfele a nyolcaddöntőben.

Jürgen Klopp, a csapat menedzsere is arról beszélt, hogy inkább a top néggyel, mintsem a címvédéssel kellene foglalkozniuk ebben a helyzetben.

Jürgen Klopp-pal valami nem stimmel

Nem tisztünk ítélkezni a menedzser felett, pláne nem akarjuk elvitatni az érdemeit és a legenda státuszát Liverpoolban, amit már csak azzal is kiérdemelt, hogy bajnoki címet nyert a csapattal, amire korábban 30 évig képtelenek voltak az elődei.

Sok a gond Liverpoolban Jürgen Klopp körül Forrás: AFP/Tim Keeton

A Liverpoollal kapcsolatban sok mindenről lehet beszélni: balszerencse, sérülések, betegségek, de úgy tűnik, Jürgen Klopp sincs a helyzet magaslatán sokszor. A német menedzser Angliában eddig arról volt ismert, hogy kiállt a játékosai mellett és nem igazán foglalkozott mással, másokkal. Az előbbi most is igaz, az utóbbi már kevésbé.

A napokban derült ki, hogy Klopp elvesztette az édesanyját, akivel ráadásul egy évig nem is tudott találkozni a járvány miatt és a brit utazási korlátozások miatt a temetést is a német szakember nélkül kellett megtartani Németországban. Ez a tény sok nyilatkozatot új színben tűntet fel,

talán ennek is betudható, hogy ha csak a nyilatkozatokat nézzük az utóbbi időben, akkor könnyen hihetjük, hogy az elhangzottak inkább José Mourinhótól származnak, mintsem Klopptól. Az edző kétségtelenül élete talán legnehezebb időszakát éli, miközben a csapata sem olyan, mint amit megszokhattunk az elmúlt pár évben.

A Liverpool eleinte meglepően jól átvészelte azt, hogy a csapatból gyakorlatilag mindenki vagy megsérült vagy átesett a koronavíruson. Virgil van Dijk ősszel az egész szezonra kidőlt, majd Joe Gomez és Joel Matip is kidőlt a sorból. Mindezek ellenére a Liverpool megnyerte a csoportját a Bajnokok Ligájában, december 19-én a Crystal Palace-t 7-0-ra vert idegenben a címvédő, vezette is a Premier League-et.

A londoniak elleni meccset követően tört meg valami a csapatnál és Jürgen Kloppnál.

A Palace elleni meccset követte két döntetlen a West Bromwich Albion és a Newcastle United ellen, majd a Southampton elleni vereség. Az 1-0-s meccs után Klopp már nem a csapatával foglalkozott, hanem a bírókkal és a Manchester Uniteddel, amely a következő ellenfele volt a bajnokságban.

A Southampton ellen a holland válogatott Georginio Wijnaldum lövését blokkolta kézzel Jack Stephens, nem sokkal később pedig Kyle Walker-Peters szabálytalankodott a kapura törő Sadio Manéval szemben, de mindkét esetben elmaradt a tizenegyes.

„Jól láttuk Mané esetét is, és tiszta tizenegyesnek tűnt. A kezezés is tiszta tizenegyes volt, én azonnal a negyedik játékvezetőhöz fordultam, de ő azt mondta, már ellenőrizték az esetet, nincs büntető. Azért valaki elmondhatná, hogyan sikerült ilyen gyorsan visszanézni az esetet különböző kameraállásokból" – mondta a meccs után Jürgen Klopp, akinek a csapata ekkor visszacsúszott a Manchester United mögé.

„A Manchester United az elmúlt két évben több büntetőt kapott, mint a Liverpool öt és fél év alatt, amióta én itt vagyok. Fogalmam sincs, hogy történhet ilyen, lehet, hogy az én hibám" – tette hozzá a német szakember, talán kicsit fölöslegesen.

Klopp sokszor a hírhedt portugál menedzsert idézi a nyilatkozataival Forrás: AFP/Peter Powell

Ezt követően a Manchester United jött a bajnokságban, az Anfield Roadon 0-0 lett a végeredmény, majd egy héttel később 3-2-re nyert a United az Old Traffordon és kiejtette a 'Poolt az FA-kupából.

A két meccs között a bajnokságban hazai pályán kapott ki a Liverpool a Burnley-től, ami azt jelentette, hogy öt meccse nem tudott nyerni a bajnokságban, ráadásul

majdnem négy év elteltével kapott ki bajnokin hazai pályán a címvédő.

A csapat ekkor négy meccse gólt sem tudott szerezni, erre egy Klopp-csapat esetében pedig legutóbb 2006-ban volt példa, amikor a német menedzser még a Mainz csapatát vezette.

Klopp a Burnley elleni meccsen végig nagyon feszült volt, félidőben össze is balhézott az ellenfélt vezető Sean Dyche-sal.

A Liverpool ezt követően lélegzethez jutott, a Tottenham Hotspurt, majd a West Ham United is idegenben verte, de február elején újabb arcpirító vereség következett hazai pályán, a Brighton ellen.

„Frissebbek voltak nálunk és több jó dolgot csináltak a meccsen, mint mi. Többször is mondtam a héten, hogy a játékosaim mentálisan elfáradtak, nagyon nehéz héten vagyunk túl. A Liverpool menedzsereként most csak azt tudom, mondani, hogy bajnokok akarunk lenni, de jelenleg nincs meg hozzá a teljesítményünk" – mondta akkor Klopp, tudván, hogy a következő ellenfél a listavezető Manchester City lesz.

Ezt követően jött a Manchester City elleni bajnoki, ami előtt már próbált egy kis terhet levenni a játékosairól Jürgen Klopp, mondván, hogy a Citynek volt egy kis extrapihenője, mert a csapaton belül berobbant a koronavírus-járvány, be is kellett zárni két napra az edzőközpontot.

Ekkor egyébként elmaradt a City Everton elleni bajnokija még december végén, majd január 3-án játszott a Chelsea-vel úgy, hogy hat játékosa hiányzott a koronavírus miatt.

„Nekünk nem volt szünetünk, azt hiszem a Citynek volt két hete a koronavírus miatt. Nagyon nehéz ez az év, kemény a szezon, de tudom, hogy pár csapatnak könnyebbnek tűnik, de nekünk, az ismert okok miatt nagyon kemény" – mondta Klopp.

Jürgen Klopptól a bajnoki címet már nem veheti el senki Forrás: AFP/Peter Powell

Guardiola próbált viccelődni, hogy ez a szünet segített abban, hogy 13 meccses nyerő szériában van a csapata, de csalódottan nyilatkozott.

„Hibát követett el, két vagy három hónap szünetünk volt, nem, pontosan négy hónap szünetünk volt. Ezért vagyunk most a top négyben. Jürgennek újra rá kellene pillantania a naptárra. Volt koronavírus a csapatnál, egy hétig tartott és 14 játékossal léptünk pályára a Stamford Bridge-en. Csodálkozom, nem gondoltam, hogy Jürgen ez a fajta menedzser, mint a többiek, tőle nem számítottam erre. Talán csak egy félreértés volt, ha megnézi a naptárat, akkor ő is rá fog jönni, nem két hét volt" – mondta Guardiola.

A City meglepően simán, 4-1-re verte hazai pályáján a Liverpoolt, így tíz pont a címvédő hátránya és a manchesteriek egy meccsel kevesebbet játszottak. A meccsen Alisson tőle szokatlan hibákat mutatott be, több gólban is benne volt.

„A meccs nagy részében jól teljesítettünk, sőt remekül. Ha többször játszanánk úgy, ahogy ma, nem lennénk tíz ponttal a City mögött. A góloknál viszont hatalmas hibákat követtünk el, ezért kikaptunk. Alisson számtalan alkalommal mentette meg már az életünket, most ő vétett két hibát. Igaz, mi sem segítettük őt, ahogy kellett volna, legfőképpen az első gólnál. A másodikra nincs igazi magyarázat, talán kihűltek a lábai" – mondta Klopp a meccs után és azt is hozzátette, innen a cél az, hogy a Bajnokok Ligáját érő helyeket megszerezzék.

A City elleni meccs után került elő egy nyilatkozat, amiben csúnyán kioktatott egy riportert a német menedzser, mert szerinte nem volt kellőképpen felkészült Klopp szerint, utána pedig mondta, hogy mennyire sajnálja, hogy a rendelkezésére álló két kérdésből erre herdált el egyet.

Roy Keane: A Liverpool rossz bajnok

A Manchester City elleni vereség után beleszállt a Liverpoolba a Manchester United korábbi legendás alakja, Roy Keane is.

„Már a meccs előtt is rengeteg kifogás hangzott el, szerintem a Liverpool rossz bajnok. Lehet azt mondani, hogy sosem volt ilyen szezon, koronavírus és a többi, de ezzel kell megküzdenie minden csapatnak. Te vagy a bajnok, a Liverpool Football Club. Ha továbbra is így teljesít majd a Liverpool, akkor újabb harminc éve kell majd a következő bajnoki címig. Ha jól emlékszem, Klopp azt mondta, hogy fázott a kapusa lába? Kifogások kifogások hátán. Mindenki azt várta, hogy a Brighton elleni vereség után mutat valamit a csapat. Kiestek a United ellen az FA-kupában, hetet kaptak a bajnokságban az Aston Villától, és akkor még Van Dijk is a csapatban volt.

Mindig azt hallom, hogy a Liverpool egy nagy klub, ha így van, akkor miért fogadják el a visszaesést? Csodálatos lenne, ha mindig mindenki egészséges lenne, de a Manchester Cityben sem volt ott a lét legjobbjuk, Kevin de Bruyne és Sergio Agüero]. A Liverpoolban is hiányoztak játékosok, de a jobb támadók a Liverpoolnál voltak" – mondta a City elleni meccset követően Roy Keane a Sky szakértőjeként.

Elhibázott lépések

A Liverpool a bajnoki címvédő és mindaddig az is marad, amíg nem ér véget a szezon, de a mutatott játék alapján erre egyre kevesebb az esély. Jürgen Klopp eddigi liverpooli munkáját maximálisan elismerve úgy tűnik, ebben az idényben több lépést is elmulasztott ahhoz, hogy megvédhesse a címét.
Nem igazolt védőt, pedig már nyáron is szükség lehetett volna rá, ugyanis elment a csapattól a negyedik választás a sorban és Dejan Lovrent nem pótolta senki. Kevés volt rá az esély, mégis egymás után dőlt ki Virgil van Dijk, Joe Gomez és Joel Matip is, így nem maradt bevethető védője, hetek óta Fabinho és Henderson szerepel a védelem közepén. Klopp januárban megszerezte Ben Daviest a másodosztályból és Ozan Kabakot a Schalkétól, de egyelőre egyikük sem játszott még.

Nem volt aki pótolja a holland vezért Forrás: AFP/Paul Ellis

Nagy kérdés még, hogy nem kellett volna esetleg pénzzé tenni a nagy hármas egyik tagját. Mohamed Szalah és Sadio Mané is 29 évesek, minden bizonnyal pályafutásuk csúcsán vannak, nyáron lehet, hogy megfelelő alapot szolgáltattak volna egy olyan pénzügyi befektetéshez, mit amilyen mondjuk Coutinho volt, akiért 90 milliót kaptak. Láttuk, ameddig Diogo Jota egészséges volt, hogy egy új ember érkezése mekkora hatással lehet egy bajnokcsapatra is.

Georginio Wijnaldum esete is nagyon érdekes. A középpálya motorjának szerződése nyáron lejár, de még mindig nem fogadta el a hosszabbítást és könnyen lehet, hogy a Koeman vezette Barcelonánál köt ki, korábbi szövetségi kapitányánál, nem kell ecsetelni, mekkora veszteség lenne, pláne ingyen.
Egy kapusigazolást még talán el tudtak volna viselni a Liverpool-szurkolók Alisson mögé. Adrián két meccsen védett a bajnokságban, ezeken kilenc gólt kapott.

Ahogy mondani szokás, a bajnoki címet könnyebb megszerezni, mint megvédeni azt. Jürgen Kloppnak bőven akad majd dolga, ha újra a csúcsra akarja majd vinni a csapatát.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Liverpool 27 19 2 6 64-25 39 63
V
GY
GY
GY
GY
I
2.
Manchester City 27 19 3 5 62-27 35 62
GY
D
GY
GY
GY
I
3.
Arsenal 28 19 4 5 68-23 45 62
GY
GY
D
GY
GY
I
4.
Aston Villa 27 17 6 4 59-37 22 55
GY
V
GY
GY
GY
I
5.
Tottenham Hotspur 26 15 6 5 55-39 16 50
GY
D
GY
V
GY
I
6.
Manchester United 27 14 11 2 37-39 -2 44
GY
GY
GY
V
V
I
7.
West Ham United 27 12 9 6 43-47 -4 42
V
V
V
GY
GY
I
8.
Newcastle United 27 12 11 4 57-45 12 40
D
GY
D
V
GY
I
9.
Brighton & Hove Albion 27 10 8 9 49-44 5 39
GY
V
GY
D
V
I
10.
Wolverhampton Wanderers 27 11 11 5 40-43 -3 38
GY
V
GY
GY
V
I
Teljes lista