Vágólapra másolva!
Germán Burgos igazán őrült ember. Pályafutása bővelkedik izgalmas történetekben. Játékosként durvaság miatt többször is eltiltották a rockzenét kedvelő kapust, de olyan is előfordult, hogy José Mourinhót akarta megverni a kispad mellett. Nem lehet azt mondani, hogy edzőként ne tett volna meg mindent csapatáért, az Atlético Madridért.

Az Atlético Madrid az elmúlt évtized legjobb spanyol csapatai közé emelkedett, köszönhetően az argentin Diego Simeonénak, aki lassan már tíz éve az edzője. Azt viszont kevesen tudják, hogy tavaly nyáron az argentin edzőnek talán a legfontosabb embere távozott a szakmai csapatából.

Diego Simeone egykori jobbkeze, Germán Adrián Ramón Burgos Argentínában született, a Buenos Aires tartományban található Mar del Plata városában. Pályafutását a Ferro Carril Oeste nevű csapatban kezdte, majd a kilencvenes évek közepén a híres River Plate csapata lett a karrierje következő állomása.

A játékos már 30 éves is elmúlt, mikor megérkezett a spanyol bajnokságban játszó Mallorca csapatához.

A Barcelonában világhírűvé vált kameruni csatár, Samuel Eto'o is itt bontogatta a szárnyait, de csapattársa volt az egykori Barcelona hátvéd, Miguel Ángel Nadal, és a 2000-es évek elején nagy sikereket elérő Deportivo de La Coruna, ismertebb nevén a 'SuperDepor' egyik csatára, Diego Tristan is.

Burgosnak elképesztő reflexei voltak Forrás: AFP/Daniel Garcia

A hosszú hajú Burgos elsőre 11 meccses eltiltást kapott a spanyol bajnokságban,

mivel az egyik meccsen megütötte az Espanyol játékosát, Manuel Serranót.

A későbbiekben viszont remek teljesítményt nyújtott, vibráló személyiségével és vörös baseballsapkájával igazi különlegességnek számított a pályán. 2001-ben eligazolt az akkor még másodosztályban szereplő Atlético Madrid csapatához, és segített nekik feljutni az első osztályba.

Ekkor szerepelt a spanyol bajnokság egyik legismertebb reklámfilmjében.

A jelenetben a Madrid központjában található híres utca, a Gran Vía egyik csatornanyílásából mászik elő, és alatta az alábbi szöveg volt olvasható:

Az idényben már nem játszott túl sokszor, mivel veserákot diagnosztizáltak nála. A gyakran öntörvényű Burgost ez nem érdekelte.

- mondta el a játékos. 2003-ban az Atlético Madrid csapatában már kezdőként játszott,

és a Real Madrid elleni derbin orral védte ki Luís Figo tizenegyesét.

A védést követően a Majom becenevű kapus a földre esett, majd néhány másodpercig eszméletlenül hevert a földön. Miután felállt, betamponálták a játékos vérző orrát, és Burgos integetett, hogy mehet tovább a meccs.

Az argentin válogatott kapusaként ott volt az 1998-as és a 2002-es világbajnokságon, védett az 1995-ös és az 1999-es Copa Américán, és az 1995-ös konföderációs kupán is szerepelt.

Az argentin válogatottban remek játékosokkal edzhetett, köztük Gabriel Batistutával is Forrás: AFP/Daniel Garcia

1995 és 2002 között összesen harmincötször ölthette magára az argentin válogatott mezét. A becenevét Burgos korábbi mestere és mentora, Carlos Griguol argentin edző találta ki, mivel ő nevezte el gorillának.

– mondta el az argentin focista. A 2003/2004-es idényben visszavonult, de ez egy nagyon fontos állomás volt Burgos életében. Ekkor ismerte meg jobban Diego Simeonét, aki játékosként tért vissza Madridba. Bár korábban együtt játszottak az argentin nemzeti tizenegyben, de most szinte minden napot együtt töltöttek.

Simeone szó szerint „beleszeretett" abba, ahogy Burgos látta a focit.

Visszavonulása után Mono Burgos mégsem egyből a futball berkein belül képzelte el magát. A rockzenekarára koncentrált, óriási Rolling Stones-rajongó volt.

Énekelt és gitározott is.

A bandájának neve a GARB volt, ami a nevének kezdőbetűit takarta.

Simeone 2006-ban visszavonult, és még februárban megkapta első edzői megbízatását. Simeone szerette volna, ha a korábbi csapattársa is segítette volna a munkáját. Burgos elsőre visszautasította őt, és később, felhagyva a zenéléssel, kisebb spanyol csapatokban (Alcorcón, Carabanchel) edzőként dolgozott. Pár évvel később

Diego Simeone az olasz Catania csapatánál kapott állást 2011 januárjában. Burgos vele tartott, és ekkor kezdett el igazán működni a munkakapcsolatuk.

A következő hat hónapban benntartották a kiscsapatot a Seria A-ban. Az edzőpáros később fél éven át az argentin Racing Club csapatát vezetve ért el kisebb sikereket.

Diego Simeone mindig hitt Burgos tanácsainak Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

2011 decemberében pedig végre megérkezett a telefonhívás az Atlético Madridtól, és kinevezték Simeonét vezetőedzőnek. Az elmúlt évtized már történelem.

Simeone gárdája 7 címet szerzett 8 év alatt, többek között a Barcelona és Real Madrid által uralt La Ligában is.

Mono Burgossal kapcsolatban elég sok előítélet él, miszerint ő egy durva, agresszív, bűnözői hajlamokkal megáldott ember, de ezt a leírást gyakran felnagyítja a sajtó is. Az egyik legismertebb balhéja Jose Mourinhóval volt, ahol azt mondta:

- utalva erre a portugálnak a Barcelona tragikusan elhunyt edzője felé tett szemkiszúró mozdulatára egy korábbi meccsen.

A kapus sokszor érkezett korábban edzésre az Atlético Madridnál, és mindig jól bánt a körülötte lévő emberekkel. Mono Burgos gyakran osztotta meg a reggelijét a munkásokkal, akik az Atlético edzőkomplexuma környékén dolgoztak.

Egyszer interjún megkérdezték tőle, hogy mi lenne, ha nem futballista lenne, és kapásból azt válaszolta, hogy akkor egy futballistafeleség lenne.

Az Atlético Madrid csapatával még a Vatikánba is eljutott, mikor a spanyol csapat az olasz Lazióval játszott Rómában.

Annyira nem érdekelte az egész, hogy inkább kint dohányzott, minthogy a történelmi helyeken barangoljon.

Burgos taktikai látásmódja felettébb sokat ér az Atlético Madridnak. Fontos szerepet játszik egyes szabadrúgások taktikai alkalmazásánál és a meccsek előtti videoelemzéseknél. Rengeteg tévéje volt az irodában, ahol számos mérkőzést egy időben tudott elemezni. Hasznos volt, hogy négy idényt töltött el a Ferro Carril Oeste csapatában: az argentin foci videóelemzésének egyik úttörője, bizonyos Carlos Timoteo Griguol volt az edzője.

Simeone és Burgos több címet is megnyert az Atlético Madrid csapatával Forrás: AFP/Javier Soriano

2014 áprilisában a Getafe elleni meccsen szintet lépett a technológia gyakorlati alkalmazásában, mivel elsőként használta a Google speciális szemüvegét kombinálva a La Liga által biztosított Mediacoach applikációval,

hogy percenként friss statisztikákhoz jusson a pályán lévő 22 focistáról.

Burgos tudományos megközelítése és Simeone motivációs képességei nagyon sok győzelmet hoztak az Atlético Madrid csapata számára.

– mondta el kettejük kapcsolatáról Burgos egy korábbi interjúban. Amikor az Atlético Madrid megnyerte a bajnokságot a 2013-2014-es idényben, ráadásul pont a Camp Nou-ban, Simeone, felismerve a manapság egyre fontosabb háttérmunka jelentőségét, az edzői csapat összes tagját meghívta a sajtótájékoztatóra, és az alábbiakat mondta:

Simeone és Burgos vezetésével az Atlético Madrid 2014-ben bajnoki címet nyert a spanyol bajnokságban, kétszer diadalmaskodtak az Európa-ligában, két alkalommal pedig Bajnokok Ligája-döntőt játszottak.

A Szuperkupa-győzelem kiharcolásában is nagy része volt Burgosnak Forrás: dpa Picture-Alliance/Marius Becker

Tavaly decemberben a Real Madrid ellen elszenvedett vereséget követően üzenetet írt Diego Simeonénak, aki viszont nem válaszolt a régi barát SMS-eire.

– nyilatkozta Burgos 2020 decemberében a Marca nevű spanyol lapnak. A volt kapus szerint fontos, hogy a barátok elmondják egymásnak, ha valami rossz dolog történt. Ő nem akarta zavarni Simeonét, hanem csak beszélgetni akart vele egy nehéz helyzetben.

– tette hozzá Burgos. Simeonénak lehet, hogy nem volt kedve senkivel sem beszélni a Real Madrid elleni vereség után. A volt argentin focista akkor azt mondta, hogy szerinte az Atlético Madrid a legnagyobb esélyese a spanyol bajnokságnak. A bajnokság jelenlegi állása szerint lehet nem is tévedett nagyot az örökifjú rocker kapus.

Az 51 éves visszavonult argentin focista azt is elárulta, hogy vezetőedző szeretne lenni, de azt nem mondta meg, hogy melyik csapatnál folytatná a karrierjét. Februárban egyes sajtóhírek a River Plate csapatát nevezték meg, mint az argentin edző lehetséges célállomását.