Messi után Cristiano Ronaldo BL-bukásától hangos a focivilág

775607291 fbl Horizontal
Juventus' Portuguese forward Cristiano Ronaldo reacts during the UEFA Champions League round of 16 first leg football match between Porto and Juventus at the Dragao stadium in Porto on February 17, 2021. (Photo by MIGUEL RIOPA / AFP)
Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája szerdai nyolcaddöntőinek első meccsén a Porto 2-1-re nyert hazai pályán a Juventus ellen, míg a játéknap másik meccsén a Borussia Dortmund 3-2-re nyert a Sevilla otthonában. A nyolcaddöntők első két játéknapja után Messi és Cristiano Ronaldo bukását harsogják a szurkolók, miközben a trónkövetelők, Kylian Mbappé és Erling Haaland soha nem látott tempóban törnek a csúcs felé. 

Messi és Ronaldo el, Mbappé és Haaland be?

A sors furcsa fintora, hogy előbb kedden a Lionel Messivel felálló Barcelona, majd

szerdán a Cristiano Ronaldóval felálló Juventus is kikapott a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében.

Az internet népe már őrségváltást vizionál, ráadásul a Barcelona ellen mesterhármast szerzett Kylian Mbappé és szerdán a Sevilla ellen két gólt szerzett Erling Haaland személyében már az utódokat is megtalálta a nagyérdemű.

Az elmúlt másfél évtizedben Messi és Ronaldo uralta a nemzetközi futballt, elég, ha csak a "közösen szerzett" 11 Aranylabdára gondolunk vagy a rengeteg, egy ideig meg nem dönthető gólrekordra. Noha a párharcoknak még nincs vége, akár a Barcelona és a Juventus is továbbjuthat még, de az idő már nem a két szupersztárnak dolgozik, hanem a jövő reménységeinek.

2020 januárja óta klubjaikban kirobbanó formában fociznak a fiatalok: Haaland 42 meccsen 41 gólnál és nyolc gólpassznál jár, Mbappé 44 meccsen 30 gólnál és 13 gólpassznál. És érdemes egy pillantást vetni a Bajnokok Ligájára is, ami kétségtelenül Messi és Ronaldo felségterülete volt a közelmúltban. A 2019-20-as BL-szezon kezdete óta a Messi-CR páros együtt szerzett 15, míg Haaland és Mbappé kettőse 28 gólt.

A 22. életévét nyáron betöltő Erling Haaland éppen Kylian Mbappé rekordját ostoromolja.

A francia a BL történetének eddigi legeredményesebb játékosa, ha a 21 éves korukig lőtt gólokat tekintjük, neki 19 van, Haalandnak most 18. A lista pedig így folytatódik: Karim Benzema (12), Patrick Kluivert (9), Obafemi Martins (8), Lionel Messi (8), Raúl (8), Javier Saviola (8).

Cristiano Ronaldo azóta 134, Lionel Messi 119 góllal áll a legrangosabb európai kupasorozatban.

A Juventus kétszer eleludt, Ronaldo súlytalan volt

A sorsolás pillanatában talán a Porto-Juventus párharc tűnt a legegyértelműbbnek a nyolcaddöntők közül, de majdnem úgy alakult, hogy az első meccs után minimálisra csökken a Juve esélye a továbbjutásra. A 2-1-es vereség, idegenben lőtt góllal akár bíztató is lehet, a mutatott játék már a legkevésbé.

Cristiano Ronaldo szinte láthatatlan volt a Porto ellen Forrás: AFP/Miguel Riopa

A Porto az első félidőben 63, a másodikban 19 másodperc alatt lőtt gólt az olasz bajnoknak, amely Chiesa góljával mentette meg az esélyét a visszavágóra. Cristiano Ronaldo teljesen súlytalan volt, a legemlékezetesebb momentuma az volt, amikor a hosszabbítás pillanataiban tizenegyest reklamált.

„Természetesen senki nem szeret az első percben gólt kapni, ilyenkor értelemszerűen a játékosok önbizalma is csökken.

Túl lassan járattuk a labdát és nem mértük fel igazán, hogy nem jó, ha alkalmazkodunk az ellenfél által diktált tempóhoz. Szerettük volna irányítani a meccset. Ez az első félidőben nem sikerült, a meccs vége felé már valamennyire igen, de nem könnyű egy ilyen csapat ellen, amely tizenegy emberrel védekezik. Jól felkészültünk erre a meccsre, a hozzáállásunk nem volt megfelelő és az, hogy tálcán nyújtottuk a két gólt, mindent sokkal nehezebbé tett" – mondta a lefújás után a Juventus edzője, Andrea Pirlo.

Andrea Pirlo nem lehetett elégedett a látottakkal Forrás: AFP/Miguel Riopa

„Csalódott vagyok, hogy úgy kaptunk egy gólt, hogy előtte 71 percig momentumot sem hagytunk a Juventusnak.

A kapott gólnál több hibát is elkövettünk, de összességében meg vagyok elégedve. Jól vettük ki a játékból az ellenfél legjobbjait, 70 percig helyzetük sem volt. Nem játszottunk ellenállhatatlanul, többet védekeztünk, mint támadtunk, de ezen a szinten a Juventus ellen ezt kell csinálni. Lehet, hogy a visszavágón már Juan Cuadrado és Paulo Dybala is bevethető lesz, de alaposan felkészülünk majd arra a meccsre is" – mondta Sergio Conceicao, a Porto edzője.

Mehdi Taremi egy perc után gólt szerzett Forrás: AFP/Miguel Riopa

Büntetőért kiáltott Ronaldo és Pirlo is

A meccs utolsó pillanataiban egyenlíthetett volna a Juventus, ha Ronaldo megkapja az általa jogosnak vélt tizenegyest. A játékvezető azonban videózás helyett lefújta a meccset.

„Tiszta tizenegyes volt. Meg is kérdeztem a játékvezetőt, hogy miért nem adta meg, de azt mondta, vége volt a meccsnek és amúgy sem volt szükséges visszanézni az esetet. A meccs után is azt gondolom, hogy vissza kellett volna nézni" – mondta Pirlo.

Szavazzon!

Ön szerint tizenegyest kellett volna kapnia Ronaldónak?

Szavazzon!

Sikerül megfordítania a párharcot a Juventusnak?

Haalandnak Mbappé adott extra motivációt

A szerdai játéknap két meccse közül egyértelműen a Sevilla-Dortmund volt az élvezetesebb. A kisebb krízisen és edzőváltáson átesett Dortmund megmutatta, hogy mire is képes valójában, ha a sztárok hozzák magukat.

A Sevilla korai vezetése sem törte össze a németeket, akik Dahoud bombájával és Haaland két góljával fordítottak, végül pedig 3-2-re nyertek. A spanyolok a szépítő góljuk előtt a kapufát is eltalálták, biztosan izgalmas lesz a visszavágó is.

Erling Haaland megin tarthatatlan volt Forrás: AFP/Cristina Quicler

„Nem érdemeltünk vereséget, de az ellenfélnél a világ legjobb támadói közül játszanak jópáran. Pontosan ők jelentették a különbséget ma este. Háromszor is komoly helyzetbe hoztuk őket és éltek a lehetőséggel. Az eredmény kicsit igazságtalan ránk nézve" – mondta a Sevilla edzője, Julen Lopetegui.

A Sevilla az előző idényben megnyerte az Európa-ligát, az elmúlt kilenc meccsét mind megnyerte és utolsó hét meccsén gólt sem kapott, így érthetően szokatlan volt a három bekapott gól, amiből kettőt a szupersztár, Elring Haaland jegyzett.

„Nagyon sokat beszélünk az edzővel, azt mondta, hogy a mai az én meccsem lesz és meglesznek a lehetőségeim és végül így is történt. Tegnap láttam, hogy Mbappé három gólt szerzett Barcelonában, ez nekem is extra motivációt adott, úgyhogy innen is köszönet neki" – mondta a meccs emberének megválasztott Haaland.

Egy kis értetlenkedés a mecs végén Forrás: AFP/Cristina Quicler

„Nagyon boldog vagyok. Az első félidő a bekapott gólon kívül olyan volt, mint amilyennek megterveztük. Kicsit visszaálltunk, nagyon egységesek voltunk.

mondta a Dortmund kapitánya, Marco Reus.

„Az eddigi legjobb mérkőzéseink között van a Sevilla elleni, különösen az első félidőben voltunk jók. Büszke vagyok a teljesítményünkre, kemény időszakon vagyunk túl. Három gólt lőttünk a Sevilla ellen, ami megmutatta, hogy jó csapatunk van" – mondta a Dortmund edzője, Edin Terzic.

Szavazzon!

Megőrzi a Dortmund a Sevillában szerzett előnyét?

Hosszabbítás

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • Mehdi Taremi 63 másodperc után szerzett gólt a Porto színeiben. Ez a második leggyorsabban szerzett találat David Alaba 2013-as gólja óta, akkor 24 másodperc után lőtt gólt az osztrák a Juventus ellen.
  • Taremi az ötödik iráni focista, aki gólt szerzett a Bajnokok Ligájában és az első, akinek ez az egyenes kieséses szakaszban sikerült.
  • Taremi gólja a 200. volt, amit a Juventus a Bajnokok Ligája érában kapott.
  • A Porto legutóbbi 13 egyenes kieséses meccsén először szerzett több, mint egy gólt egy meccsen.
  • A portói Marega a mai góljával a legeredményesebb mali játékos lett nyolc góljával, a hétgólos Frédéric Kanoutét előzte meg.
Moussa Marega a második félidő elején szerzett gólt Forrás: AFP/Miguel Riopa
  • A Porto először tudta legyőzni európai kupameccsen a Juventust, ez volt a hatodik meccsük, eddig egy döntetlen mellett mindig a Juventus nyert.
  • A Juventus legutóbbi négy egyenes kieséses meccséből háromszor kikapott a BL-ben.
  • Cristiano Ronaldo mellett Federico Chiesa lett az első Juventus-játékos, aki az elmúlt három évben gólt tudott szerezni a BL egyenes kieséses szakaszában.
  • 17 évesen és 233 naposan a dortmundi Jude Bellingham a legfiatalabb angol játékos lett, aki kezdett egy egyenes kieséses BL-meccsen.
  • Mahmoud Dahoud első BL-gólját szerezte 26. lövéséből. A 26-ból 25 alkalommal a tizenhatoson kívülről próbálkozott.
  • Erling Haaland eddigi 13 BL-meccsén 18 gólnál tart, 22 európai kupameccsen pedig 19-nél.
  • A Dortmund története második idegenbeli meccsét tudta a megnyerni a BL-ben spanyol csapat ellen.
  • A Sevilla először kapott ki a BL-ben kétszer egymás után hazai pályán története során.
  • A Dortmund hat vereség után először nyert idegenbeli kieséses meccset a BL-ben. Legutóbb 2014 februárjában a Zenit ellen nyertek még Klopp vezetésével.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés:

FC Porto (portugál)-Juventus (olasz) 2-1 (1-0)
gól: Taremi (2.), Marega (46.), illetve Chiesa (82.)

Sevilla (spanyol)-Borussia Dortmund (német) 2-3 (1-3)
g.: Suso (7.), L. de Jong (84.), illetve Dahoud (19.), Haaland (27., 43.)

A visszavágókat március 9-én játsszák majd.