Társoldalunk:

A túl sok fejelés miatt agykárosodása lett a Manchester United klasszisának

2021.02.23. 16:12

Családja megerősítette, hogy a Manchester United és a Leeds United korábbi skót válogatott hátvédje, Gordon McQueen súlyos betegségben, úgynevezett vaszkuláris demenciában szenved.

A 68 éves korábbi futballista szép karriert futott be a Manchester United, a Leeds és a skót válogatott hátvédjeként az 1970-es és az 1980-as években. 

A Sky Sports megírta, hogy McQueen családja megerősítette, hogy az egykori labdarúgó a vaszkuláris demencia nevezetű betegségben szenved. A vaszkuláris demenciát az agy véráramlásának csökkenése okozza, és a mentális képességek csökkenésével és fokozatos agyi károsodással jár a beteg számára. 

McQueen felesége, Yvonne és gyermekei, Hayley, Anna és Edward közzétettek egy nyilatkozatot, amelyben a családfő állapotát ismertették.

Gordon McQueen súlyos betegségben szenvedForrás: Sky Sports

Januárban Gordon McQueennél hivatalosan vaszkuláris demenciát diagnosztizáltak. Családként fontosnak éreztük az emberek tájékoztatását, különösen, ha a tudatosság növelése másoknak is segíthet hasonló helyzetben. Míg családként nehezen tudtunk megbékélni édesapánk állapotváltozásával, ő elmondta, hogy nem sajnálja karrierjét, és teljes életet élt" - áll a közleményben.

A család arról is említést tett, hogy Gordon McQueen pályafutása során kifejezetten sokat gyakorolta a fejeseket, még a tréningek során is gyakran az edzőpályán maradt, hogy tökéletesítse technikáját. Elképzelhető, hogy ez is szerepet játszott a nála kialakult demenciában, ugyanis betegségének enyhébb tünetei már a 60-as években is jelen voltak. 

Családja szerint McQueen a jelenkori labdarúgók számára azt tanácsolja, hogy mindenképpen helyesen és körültekintően hajtsák végre a fejelő mozdulatokat, hiszen bármely focistánál fennállhat a kockázata egy ilyen típusú betegségnek.