Társoldalunk:

Menekül a szenegáli focista, aki megerőszakolt egy norvég nőt

2021.02.23. 07:31

Egészen megdöbbentő ügy kavarta fel ismét a norvég sportéletet. Az FK Molde egykori szenegáli labdarúgója, Babacar Sarr négy évvel ezelőtt megerőszakolta Kamilla Visnest, de a skandináv ország bírósága eddig nem tudott pontot tenni az ügy végére. Már csak azért sem, mert a focista Afrikába menekült az igazságszolgáltatás elől. A megerőszakolt nő szerint kevés az esély arra, hogy ebben az ügyben valaha is jogerős ítélet születik.

Az 1991-ben Szenegálban született focista ellen hiába adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot, egyelőre nem tudták kézre keríteni. A focista négy éve a norvégiai Moldéban játszott, amikor annak a csapatnak Ole Gunnar Solksjaer volt a vezetőedzője.

A focistát először 2015-ben vádolták meg nemi erőszakkal. Ekkor még a Sogndal csapatában játszott a norvég első osztályban. Azzal vádolták meg, hogy Stockholmban megerőszakolt egy nőt. A svéd rendőrség nyomozást indított, de nem talált semmilyen bizonyítékot az esettel kapcsolatban. Ekkor jött a klubváltás, és a szenegáli a Molde csapatának játékosa lett.

Babacar Sarr (fehér mezben), akit nemi erőszakkal vádoltak meg NorvégiábanForrás: Sputnik via AFP/Mikhail Kireev

A mostani ügy 2017-re nyúlik vissza. Ekkor egy házibulit tartottak Moldéban, amelyen részt vett a focista, illetve az akkor 25 éves norvég nő, Kamilla Visnes is. Ő így beszélt a történtekről:Amikor felébredtem és magamhoz tértem, azt észleltem, hogy felül van rajtam ruha, de az alsótestem meztelen. Babacar Sarr pedig rajtam feküdt. A moldei kórházban megállapították, hogy közösültek velem, tehát megerőszakoltak". Babacar Sarr mindvégig azt állította, hogy beleegyeztem az aktusba, de ez biztosan nem így volt. Konszenzusos szexről tehát egyáltalán nem beszélhetünk".

Az elsőfokú bírósági tárgyaláson mindenki úgy vélte, hogy a nemi erőszak nagy valószínűséggel megtörténhetett, de minden kétséget kizáró bizonyítékot erre nem találtak. Első fokon 150 ezer norvég korona kártérítést ítéltek meg Kamilla Visnesnek, de Sarrt a nemi erőszak vádja alól felmentették. Az ügyész fellebbezett a döntés ellen, de a focista már nem várta meg, mi lesz az újabb tárgyaláson. A Molde csapata pedig nagyban hozzájárult ahhoz, hogy mindez így történjen, hiszen Sarr simán átigazolt az orosz bajnokságban szereplő Jenyiszej Krasznojarszk együttesébe. Oroszország és Norvégia között nincsen hivatalos kiadatási egyezmény. Sarr tehát tökéletesen választott magának országot.

Kamilla Visnes, Sarr egyik áldozataForrás: VG.no

Egyszerűen nem értem, hogy a 21. században hogyan hibásodhat meg annyira a jogrendszer, hogy Sarr simán elhagyhatta Norvégiát, miközben folyt ellene az eljárás"- mondta elkeseredetten Kamilla Visnes. "Az ügyészségnek és a Molde csapatának meg kellett volna akadályoznia, hogy Sarr elhagyhassa az országot. Engem ez az eset mind fizikailag, mind lelkileg teljesen tönkretett. Mióta megtörtént ez az eset, minden nap ez jár a fejemben".

A focista mindössze 13 mérkőzésen szerepelt a Krasznojarszkban, majd Szaúd-Arábiába ment, hogy az ottani klub, a Damac játékosa legyen. Ebben a csapatban is csak 13 meccsen szerepelt, majd teljesen eltűnt a nyilvánosság elől. A Damac hirtelen felbontotta Sarr szerződését, csak azt nem tudni, hogy miért.

2018-ban, tehát egy évvel Visnes megerőszakolása után, Sarr újabb nemierőszak-ügybe keveredett Norvégiában. Ekkor a moldei csapat Oslóban, a Sandefjord elleni mérkőzésen szerepelt, s nyert 3-1-re. A meccs után Sarr a városban megismerkedett egy nővel, aki egy nappal később nemi erőszakkal vádolta meg a focistát. Az ügyet azonban súlyos eljárási hiba miatt elvetették.

A Szpartak Moszkva játékosa, Luiz Adriano (kék mezben) küzd a labdáért Babacar Sarr-ral a Szpartak Moszkva-Krasznojarszk orosz bajnoki mérkőzésenForrás: Sputnik via AFP/Vladimir Astapkovich

2019-ben, tehát két évvel a most tárgyalt eset után került volna sor Moldéban a fellebbviteli tárgyalásra, amelyet amúgy háromszor is elhalasztottak. Ám Sarr 2019-ben már nem tartózkodott Norvégiában. Ezen a tárgyaláson a szenegáli már nem jelent meg. Ingvild Thorn Nordheim ügyész azt mondta:Megértem mindenki csalódottságát, hogy idáig fajult ez az eset. Utólag azt gondolom, hogy Sarrt mindenképpen őrizetbe kellett volna venni. Hiába adtunk ki ellene nemzetközi elfogatóparancsot, ha olyan országban van, amellyel nincs kiadatási egyezmény. Márpedig Oroszország és Szenegál is ilyen ország".

A megerőszakolt nő, Kamilla Visnes a moldei klub viselkedését sem érti az ügyben. "Nem értem, hogyan választhatták meg ezt az embert csapatkapitánynak, miközben mindenki tudta, mibe keveredett. Szerintem a Molde cinikusan viselkedett, amikor hagyta, hogy Sarr Oroszországba igazoljon. Engem a klubtól soha senki nem keresett meg, senki sem hívott fel, hogy legalább bocsánatot kérjen".

Ole Erik Stavrum, az FK Molde klubigazgatója - aki 2020 januárja óta tölti be ezt a posztot - minderre a következőket reagálta.Teljesen megértem Kamilla elkeseredését, ugyanakkor a klub nem vállalhat felelősséget azért, hogy egy játékosa mit csinál a szabadidejében. Mivel jogerős ítélet nem született, nehéz volt kialakítani a végleges álláspontunkat. Hogy ezek után miért bontottuk fel Sarr szerződését, és miért hagytuk, hogy Oroszországba igazoljon? Azért, mert a személye terhessé vált számunkra, és úgy gondoltuk, jobb, ha elmegy tőlünk. Az eszünkbe sem jutott, hogy így akar elmenekülni az igazságszolgáltatás elől."

Az FK Molde csapata, a hátsó sorban jobbról a harmadik Babacar SarrForrás: Sputnik via AFP/Mikhail Kireev

Øystein Neerland 2015-2019 között volt a Molde igazgatója. Kamilla Visnes egészen elképesztő dolgot mesélt róla.Ott voltunk a bíróságon, ahol arról folyt a tárgyalás, hogy engem megerőszakoltak. Erre a klubigazgató azon sajnálkozott, hogy mekkora kár érte őket, mert ez az ügy megakadályozta, hogy Sarrt nevesebb csapatokhoz eladják, és hogy ebből a Molde jó pénzt kaszáljon. De a nemi erőszak kiderülése után a meg nem nevezett nagycsapatok elálltak az üzlettől. És ezt Øystein Neerland egy méterre tőlem ülve mondta el a bíróságon".Øystein Neerland erre azt válaszolta, hogy ő csak a kérdésekre felelt a bíróságon. "A klub addig nem akart állást foglalni ebben az ügyben, amíg jogerős ítélet nem születik" - tette hozzá a volt klubigazgató.

"Óriási keserűséget érzek amiatt, hogy Babacar Sarr Szenegálban van. Minden bizonnyal soha többet nem teszi be a lábát Norvégiába, és ez az ügy soha nem lesz hivatalosan lezárva".

A szenegáli focista ügyvédje, Yvonne Larsen szerint hiába született meg az elsőfokú ítélet, amíg nincs jogerős verdikt, addig mindenkit ártatlannak kell tekinteni, így ügyfelét, Babacar Sarrt is.

Forrás és forrás