Jövőre már hiába keressük azt, ami nélkül 27 éven át elképzelhetetlen volt az olasz sztárcsapat

fbl Horizontal
Inter Milan's Belgian forward Romelu Lukaku celebrates after opening the scoring during the Italian Serie A football match Inter Milan v Genoa on February 28, 2021 at the San Siro stadium in Milan. (Photo by Filippo MONTEFORTE / AFP)
Vágólapra másolva!
Az olasz élvonalban szereplő FC Internazionale mezszponzora a Pirelli bejelentette, hogy a következő szezonban már bizttosan nem a cég neve fog szerepelni a milánói csapat mezén.

A világ egyik legnagyobb, milánói székhelyű gumiabroncs-gyártója 1995 óta mezszponzora az Internek, kedden azonban Marco Tronchetti Provera, a Pirelli vezérigazgatója hivatalosan is közölte, hogy vége az ilyen irányú együttműködésnek, de a klubbal továbbra is kapcsolatban maradnak.

A Pirelli 1995-ben lett az Inter mezszponzora, így a klub számos világsztárja – Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic, Javier Zanetti, Nicola Berti, Hernán Crespo, Samuel Eto'o, Luis Figo és még számosan – léptek pályára a legendás emblémával ellátott mezben.

A sportban, ezen belül a labdarúgásban is ritka, de azért nem példa nélküli az ilyen hosszú együttműködés egy klub és egy mezszponzor között. Az angol bajnok Liverpool mezén 1992-től 2010-ig virított a Carlsberg sörmárka neve, a Bolton Wanderers pedig 1992-től 2012-ig viselte a Reebok emblémáját (a stadionnak a mai napig a sportszergyártó a névadója). A svéd IFK Göteborg rajtuk is túített az ICA-val való 1976-2013 közötti egyműttműködéssel. A műfajban persze verhetetlenek a "gyári" csapatok: a Vfl Wolfsburg 1952-es alapítása óta viseli mezén a Volkswagen emblémáját, míg a holland PSV Eindhoven megszakításokkal ugyan, de 1913 óta a Phillips logóját (1982 óta folyamatosan).

A jelenleg a Serie A tabelláját vezető Interre könnyen lehet, hogy nehéz idők várnak: a Pirelli távozása már a második csapás a klubra nézve, amelynek tulajdonosa, a kínai Suning cégcsoport nagyon komoly gazdasági nehézségekkel küzd, a kínai bajnokságot (Super League) tavaly megnyerő Jiangsu Suning csapata hétfőn azonnal hatállyal bejelentette a megszűnését.