Vágólapra másolva!
Cristiano Ronaldo és Lionel Messi az elmúlt bő évtizedben nem csak közösen uralta a világfutballt, hanem újraértelmezte a jó és a legjobb fogalmát is. Azonban nemrég sokan kijelentették, hogy eljárt felettük az idő, a jövő tehetségei ugyanis már kopogtatnak az ajtón. Vajon Kylian Mbappé és Erling Haaland versenyfutása lehet a labdarúgás következő korszaka? És vajon rajtuk kívül kik lehetnek a jövő nagy sztárjai? A cikk végére ez is kiderül.

A futballtörténelem két ikonikus labdarúgója, Cristiano Ronaldo és Lionel Messi több mint egy évtizede uralja a nemzetközi futballt. A Barcelona csapatkapitánya és a Juventus klasszisa szinte minden létező trófeát megnyert már, és sorra döntötték az addig kőbe vésettnek hitt rekordokat.

Kétségtelen, hogy a két játékos rivalizálása jót tett a világ labdarúgásának. Világszerte milliók követték nyomon a két klasszis versenyfutását a spanyol bajnokságban. A már addig is fényesen csillogó Real Madrid-Barcelona meccsek még inkább a középpontba kerültek. Hol a portugál vezette győzelemre a Realt, hol az argentin diadalmaskodott a Barcelonával, miközben a szurkolóknak rengeteg felejthetetlen mérkőzést jelentett ez a korszak.

A végéhez közeledik a Ronaldo-Messi-korszak, de az biztos, hogy ők ketten tették naggyá a modern futballt Forrás: AFP/Josep Lago

A két szupersztár közötti versenyfutás azután sem szűnt meg, hogy Ronaldo kilenc év után elhagyta a Real Madridot 2018 júliusában, melynek színeiben összesen 451 gólt szerzett.

De vajon meddig tart még a két fantasztikus futballista tündöklése?

Nos, lassan, és egyszer biztosan legördül az a bizonyos függöny és véget ér a két showman bő egy évtized óta tartó előadása a világ legnagyobb színpadán. Ez a nap pedig sajnos közelebb van, mint gondolnánk.

Elég volt két vereség a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében ahhoz, hogy sokan lemondjanak korunk két legnagyobb játékosáról. Ugyanis amikor a Barcelona hazai pályán 4-1-re kikapott a Paris Saint-Germaintől és amikor a Juventus 2-1-es vereséget szenvedett a Porto otthonában, a nemzetközi szaksajtó egy része egyből kijelentette: vége Lionel Messi és Cristiano Ronaldo egyeduralmának.

Azért ezzel kapcsolatban legalább azt várjuk meg, hogy a Juventus mire megy a Porto elleni BL-visszavágón, mert az az egy idegenben lőtt gól nagyon sokat érhet.

Mindeközben felbukkant két tehetség, akik figyelemre méltó teljesítményt nyújtanak, ösztönös gólérzékenységükkel pedig egész Európát meghökkentették. A francia Kylian Mbappéról és a norvég Erling Haalandról van szó. Így könnyen lehet, hogy Cristiano Ronaldo–Lionel Messi csatározását rövidesen a világbajnok labdarúgó és a norvég csatár versenyfutása válthatja fel. Persze, a labdarúgásban szinte lehetetlen megjósolni egy játékos jövőjét. Azonban figyelembe véve, hogy mindkét támadó korát meghazudtoló számokat produkál, ez nem túl merész jóslat.

Őrségváltás a láthatáron? Ezzel is várjunk még egy kicsit.

Mbappé és Haaland rivalizálása igazán most kezdődött el. Mindez Messi és Ronaldo árnyékában zajlik. Messi hiába 33, Ronaldo pedig 36 éves, még mindig ők ketten a futballvilág legnagyobb játékosai. Koruk ellenére kiváló formában vannak. Az ötszörös aranylabdás portugál zseni továbbra is ontja a gólokat, aminek köszönhetően 19 találattal vezeti az olasz bajnokság góllövőlistáját. Míg argentin kollégája ugyanennyi találattal a spanyol bajnokság góllövőlistájának élén áll.

Haaland hétről hétre kirobbanó formában játszik a Dortmundban Forrás: AFP/Ina Fassbender

Ezzel szemben Haaland 17 gólt szerzett ebben a szezonban 18 meccs alatt a Bundesligában, a PSG támadója pedig 16 góllal vezeti a Ligue 1 góllövőlistáját. A Borussia Dortmund norvég csatára már nyolc gólnál és egy gólpassznál jár az idényben a Bajnokok Ligájában, ez jelenleg a legjobb mutató a BL jelenlegi kiírásában – pedig sérülés miatt csupán öt meccsen léphetett pályára. Az elmúlt hetekben pedig egyértelmű jele mutatkozott annak, hogy Haaland és Mbappé egymást motiválják a pályán a teljesítményükkel. Ugyanúgy ahogy korábban a portugál és az argentin ösztönözte egymást a folytonos javulásra.

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntős párharcának első mérkőzésén Mbappé mesterhármasának is köszönhetően a Paris Saint-Germain 4-1-re legyőzte a Barcelonát a Camp Nouban. A francia csatár teljesítménye önmagában is elismerésre méltó, azonban ő lett az első futballista, aki a BL egyenes kieséses szakaszában mesterhármast lőtt a Barcának.

Alig egy nappal később Erling Haaland két góllal és egy gólpasszal járult hozzá csapata, a Borussia Dortmund győzelméhez a Sevilla ellen.

– mondta a mérkőzés után a norvég játékos.

A BL-ben a Dortmund 20 éves csatára mindössze a 13. mérkőzését játszott a Sevilla ellen, és már 18 találatnál jár. Ugyanannyi gólja van, mint például Ronaldinhónak, és több mint Michael Ballacknak, Roberto Firminónak, Zinédine Zidane-nak, Ronaldónak vagy David Villának.

Az UEFA máris összehasonlította a jövő két nagy sztárját, ugyanis rajtuk kívül korábban senki sem szerzett legalább 18 gólt a BL-ben a 21. születésnapjuk előtt.

A francia világbajnok 19-szer volt eredményes, mielőtt betöltötte a 21-et. Érdekesség, hogy Messi ugyanebben az időszakban kilenc gólt lőtt, Ronaldó pedig egyet sem. Talán meglepő, de a portugál klasszisnak 26 meccsre volt szüksége ahhoz, hogy megszerezze az első gólját a Bajnokok Ligájában. Ronaldo 2007. április 10-én, az AS Roma elleni negyeddöntő visszavágóján talált be először az elit sorozatban. Ami pedig Haalandot illeti, július 21-ig még van ideje gyarapítania a góljainak számát.

Mbappé 18 találattal vezeti a góllövőlistát a francia bajnokságban Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Az tehát tisztán látszik, hogy mindkét labdarúgót motiválja a rekordok megdöntése, így alighanem a közelgő Messi-Ronaldo korszak után is egy izgalmas versenyfutásnak lehetünk szemtanúi. Figyelemreméltó az is, hogy a 2019-20-as BL-szezon kezdete óta a 20 éves Haaland és a két évvel idősebb Mbappé együtt már 28 gólnál jár, ezzel szemben a Messi-Cristiano Ronaldo páros 15-nél.

Ugyan az utóbbi kettős gólrekordjai még fényévekre vannak Haaland és Mbappé számára, de könnyen lehet, hogy ők lesznek azok, akik egy nap megdöntik a ma még megdönthetetlennek tűnő rekordokat. Hamarosan tehát a Messi-Ronaldo korszakot a Haaland-Mbappé korszak fogja felváltani, hiszen öt év múlva Messi már 38 éves lesz, Ronaldo pedig 41. Valószínűtlennek tűnik, hogy ennyi idősen ugyanúgy képesek lesznek uralni a világfutballt, ahogy azt tették korábban.

De ennél is érdekesebb lehet szemügyre venni, hogy kik azok a tehetséges futballisták, akik pár éven belül a jövő álomcsapatát képezhetik.

Az UEFA szakértői csoportja minden évben összeállítja az év csapatát a klubokban mutatott teljesítmény alapján. Eljátszottunk a gondolattal, hogy kik kerülhetnek be öt év múlva a legjobbak közé. Lássuk!

Az Atlético Madrid kapusa, Jan Oblak tavaly nyáron sorozatban negyedszer nyerte el a spanyol liga legjobb kapusának járó Zamora-díjat. Emellett a statisztikák szerint is ő jelenleg a világ legjobb kapusa.

Oblak eddig a szezonban 24 bajnoki mérkőzésen védte az Atlético kapuját, ennek a felét kapott gól nélkül hozta le Forrás: AFP/Javier Soriano

Trent-Alexander Arnold a Liverpool jelene és jövője. Bár az idei szezonja nem igazán sikerült jól, de kétségtelen, hogy a világ egyik legjobb jobbhátvédje. A fiatal védő még mindig csak 22 éves, de már most számos rekorddal büszkélkedik. Ráadásul kulcsszerepe volt abban, hogy a Liverpool 2019-ben bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, amit aztán később meg is nyert.

Nagy kérdés, hogy a posztján évek óta kiemelkedőnek számító Sergio Ramostól ki veheti át a közeljövőben stafétabotot. Sokan valószínűleg Virgil van Dijk nevét mondanák, aki valóban a legjobb lehetne, ha elkerülnék hosszabb távon a sérülések. A holland válogatott védő legutóbb tavaly októberben szenvedett keresztszalag szakadást, ami miatt 7-8 hónapot kell kihagynia. Ráadásul van Dijk öt év múlva már 35 éves lesz. Így valószínűbbnek tűnik, hogy a jövő inkább Raphael Varane-é, a Real Madrid négyszeres BL-győztes világbajnok francia játékosáé.

A francia védő a fiatal kora ellenére lenyűgöző trófeagyűjteménnyel rendelkezik Forrás: AFP/Franck Fife

A Manchester City középhátvédje, Ruben Dias szintén ígéretes tehetségnek számít. Pep Guardiola tavaly szeptemberben szerződtette a Benficától, a portugál védő azóta pedig szárnyal a manchesteri csapatban és a Premier League-ben. Dias rendkívül jól fejel, erős fizikum jellemzi, amihez agresszív mentalitás párosul. Kiválóan szerel, emellett kellően gyors és labdaügyes, szinte mindkét lábát ugyanúgy tudja használni.

Alphonso Davies a Bayern München játékosa az előző szezonban robbant be a köztudatba. Sokat elárul Daviesről, hogy a bajor klub védelmében legbiztosabb pontja a balhátvéd poszt. A kanadai játékos szélvészgyors, elképesztően robbanékony és dinamikus, amit a befelé játszó szélsők miatt és a labdabirtoklásra épülő stílusban nagyszerűen tud kamatoztatni a Bayernben. Eredendően bal oldali támadó, ezért nagyon technikás, kiválóan cselez, a beadásai pedig életveszélyesek. Azonban, a védekezést leginkább sebességből oldja meg, a helyezkedésén van még mit csiszolni és a védekező párharcok sem számítanak az erősségeinek. Ugyanakkor még mindig csak 20 éves, tehát bőven van ideje fejlődni.

A középpályán érdemes lesz figyelni a Leicester City játékosának fejlődését is, ugyanis Wilfried Ndidi ragyogóan teljesít az angol csapatban, ráadásul januárban talán élete gólját lőtte a Chelsea ellen.

Frenkie de Jong a több sebből vérző Barcelonából is képes kiemelkedni az érett játékának köszönhetően, így biztos, hogy ígéretes jövő áll előtte. A kiváló formában lévő Manchester City egyik kulcsfigurája, Phil Foden még csak 20 éves, de a nemzetközi sajtó már most azon a véleményen van, hogy a világ egyik legjobb játékosa lehet. Minden sorozatot figyelembe véve 33 tétmérkőzésen tizenegyszer volt eredményes és kiosztott hat gólpasszt. Nem véletlen, hogy Pep Guardiola ragaszkodik hozzá.

– mondta a Manchester City vezetőedzője Fodenről.

Guardiola semmi pénzért sem válna meg a tehetséges angol játékostól Forrás: AFP/Rui Vieira

A támadó szekcióban Kylian Mbappe és Erling Haland helye szinte magától értetődő. Az ő esetükben nem az a kérdés, hogy öt év múlva a legjobbak között lesznek-e, hanem, hogy melyik csapatban fogják ontani a gólokat.

Joao Felixet a legtehetségesebb európai fiatalok között tartják számon. Az Atlético Madrid 2019 nyarán szerződtette a Benficától 126 millió euróért. Ugyan nehezen indult a karrierje Madridban, de a tehetséges támadó végül megtalálta pazar formáját és azóta lenyűgöz mindenkit a La Ligában. Minden sorozatot figyelembe véve az idei szezonban eddig 29 meccsen 10 gólt szerzett az Atlético színeiben.

Úgy tűnik az előző idényben némileg csalódást okozó szupertehetség végre megtalálta a helyét Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Persze, nincs kőbe vésve, hogy az adott játékosok uralják majd a futballvilágot a közeljövőben, azonban a tehetségük alapján erre minden esélyük megvan.