Társoldalunk:

A legnagyobb norvég klub is kiállt a katari foci-vb bojkottja mellett

2021.03.04. 21:48

A legsikeresebb norvég futballklub, a Rosenborg BK is csatlakozott a Tromsö azon kezdeményézéséhez, hogy a norvég szövetség abban az esetben se engedje pályára lépni a válogatottat a 2022-es katari világbajnokságon, amennyiben az kiharcolja a részvétel jogát.

"Azt akartuk, hogy a Rosenborg tisztázza az álláspontját a szövetség és a 2022-es katari világbajnokság ügyében. Szerintünk a bojkott lenne a helyes döntés, és, amennyiben más klub is így gondolja, mi támogatni fogjuk" – mondta a klub képviseletében Kenneth Kjelsens még február 16-án. Ezek után február 26-án a Tromsö felszólította a norvég szövetséget a bojkottra, március 4-i közgyűlésén pedig a legsikeresebb norvég klub, a 26-szoros bajnok és 12-szeres kupagyőztes, Rosenborg is nagy többséggel kiállt a bojkott ügye mellett. 

Nagyon örülök, hogy a Rosenborg a jó oldalra állt ebben az ügyben. A labda most már játékban van, és nagyon fontos volt, hogy a Rosenborg beszálljon ebbe a játékba, hiszen ez a legnagyobb klub Norvégiában" – idézi az Aftenposten helyi lap Kjelsenst. 

Érdekesség, hogy a Rosenborg igazgatótanácsa először elutasította az időközben több klubb, így az Odd, a Viking vagy a Strömsgodset által is támogatott indítványt, csütörtökön azonban támogató tagok közgyűlése megszavazta a tervet, így kénytelen lesz azt az igazgatótanács is jóváhagyni. 

Mint azt az Origo is megírta, a Tromsö azt követően állt elő a bojkott tervével, hogy a The Guardian közzétett egy jelentést, amely szerint több mint 6500 indiai, pakisztáni, nepáli, bangladesi és Srí Lanka-i munkás halt meg Katarban azóta, hogy a közel-keleti ország 2010-ben megkapta a futball vb rendezési jogát.

A sikeres felkészüléshez Katarnak többek között hét stadiont, új repülőteret és gyakorlatilag egy kisebb várost kellett megépítenie, ezért nagy szükségük volt a külföldi munkavállalókra, akik a kritikák szerint sok esetben embertelen körülmények között dolgoztak.