Vágólapra másolva!
Norvégia több futballklubja is azt szeretné, ha a skandináv ország nem venne részt a 2022-es katari világbajnokságon, de a Norvég Labdarúgó-szövetség becslése szerint ez a lépés 100 millió norvég korona veszteséggel és FIFA-büntetéssel járna.

Norvégia több első osztályú futballklubja arra szólította fel az ország labdarúgó-szövetségét, hogy a válogatottnak bojkottálnia kellene a 2022-es vb-részvételt, mert számtalan külföldi munkavállaló halt meg Katarban az embertelen körülmények között végzett építkezések során.

Az Aftenposten megírta, hogy a Norvég Labdarúgó-szövetség (NFF) úgy véli, nem a bojkott a megfelelő eszköz, és több szakértői közösség is ugyanezen az állásponton van.

közölte Gro Tvedt Anderssen, az NFF kommunikációs igazgatója arra reagálva, hogy az NFF kockáztatja-e a FIFA büntetését bojkott esetén.

Ha a norvég válogatott nem vesz részt a 2022-es katari foci-vb-n, annak természetesen komoly pénzügyi következményei lesznek.

mondta Pål Bjerketvedt, az NFF főtitkára.

Még nem tudni, hogy a norvég válogatott részt vesz-e a katari foci-vb-n Forrás: AFP/Vidar Ruud

"Nehéz megbecsülni a hosszú távú gazdasági és sportszakmai következményeket, és nem ismerünk olyan eseteket, amikor a szövetségek megszegték a nemzetközi kötelezettségeket és kitörtek egy sportközösségből" - tette hozzá.

Az emberi jogokért küzdő civilszervezet, az Amnesty International Norway projektmenedzsere, Frank Conde Tangberg úgy véli, hogy az NFF a többi labdarúgó-szövetség támogatásával jobb helyzetbe kerülhet az ügyben, és rámutatott arra, hogy a közelgő vb-selejtezők és a The Guardian hírportál korábbi jelentése lehetőséget adhat arra, hogy fokozzák a katariakra helyezett nyomást.

"Most támadóbbaknak kell lennünk a követelményekben, és valóban fel kell használnunk a szavazást is arra, amit Katartól várunk" - nyilatkozta a helyzetről Tangberg.