Óriási fordítással megvan Dárdai Herthájának első győzelme

Hertha BSC - FC Augsburg Sports soccer --- Bundesliga Horizontal
06 March 2021, Berlin: Football: Bundesliga, Hertha BSC - FC Augsburg, Matchday 24 at the Olympiastadion. Hertha coach Pal Dardai and Hertha striker Jhon Cordoba. IMPORTANT NOTE: In accordance with the regulations of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. Photo: Soeren Stache/dpa-Zentralbild POOL/dpa (Photo by SOEREN STACHE / dpa-Zentralbild POOL / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A német labdarúgó-bajnokság 25. fordulójában a Hertha BSC 2-1-re legyőzte az Augsburg csapatát a berlini Olimpia stadionban, ezzel a január 25-én kinevezett Dárdai Pál a hatodik meccsén megszerezte első győzelmét a fővárosi csapattal. A másik magyar érdekeltségű meccsen a Gulácsi Péterrel felálló RB Leipzig 3-0-ra nyert a Sallai Rolandot foglalkoztató Freiburg otthonában, ezzel a Lipcsei csapat a tabella élére állt, és a Bayern München-Borussia Dortmund rangadó végéig egész biztosan ott is marad.

Dárdai Pál elképesztően nehéz feladatot vállalt, amikor január 25-én átvette a kiesés elől menekülő Hertha BSC irányítását, ugyanis a berlini csapatnak korántsem volt irigylésre méltó a sorsolása. A Hertha a mostanáig lejátszott öt meccséből találkozott a tabella első négy helyezettjével - Bayern München, Leipzig, Wolfsburg, Frankfurt - és a VfB Stuttgarttal. Utóbbi csapat ellen pontot szerzett Dárdai együttese, a nagyágyúk ellen viszont papírforma vereséget szenvedett. A Herta most azonban olyan riválissal, a tabella 13. helyén álló Augsburggal találkozott, amely ellen esélye volt a pontszerzésre.

Dárdai Márton (jobbra) sorozatban a harmadik meccsén kezdett Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/John Macdougall

A 19 éves Dárdai Mártonnal felálló Hertha borzasztóan kezdte a meccset, már a második percben hátrányba került.

Egy jobboldali beadást röviden fejeltek ki a berliniek, az érkező Andre Hahn fejjel lekészítette a labdát Bénes Lászlónak, a magyar nemzetiségű szlovák válogatott játékos hét méterről, kapásból lőtt a bal alsó sarokba.

Az első félidőben a Hertha 69%-ban birtokolta a labdát, hatszor lőtt kapura, míg az Augsburg csak kétszer próbálkozott. Ennek ellenére a vendégcsapat állt közelebb a második gólhoz. A 38. percben aztán az Augsburg kis híján növelte az előnyét. Egy jobboldali beadás után Florian Niederlechner tíz méterről fejelt kapura, de a labdája a jobb kapufán csattant.

A fordulás után egyenlíthetett volna a Hertha. Az 50. percben Dárdai Márton beadását középen megcsúsztatták, az érkező Krzysztof Piatek pedig néhány lépésről kapu fölé lőtt.

A 62. percben aztán javítani tudott a lengyel válogatott csatár.

Vladimír Darida ment el a jobbszélen, a középre tekert labdájára Piatek érkezett, aki hét méterről a kapu bal oldalába fejelt.

A hajrában is a Hertha akarata érvényesült, és a 83. percben meg is nyerhette volna a meccset a berlini csapat. Lukas Klünter játszott középre, Dodi Lukébakio pedig öt méterről egy méterrel melléfejelt. A 87. percben aztán megszerezte a győztes gólt a Hertha. A franca Lucas Tousart esett el az augsburgi Mads Pedersen szorításában, a játékvezető pedig tizenegyest ítélt. A labda mögé Lukébakio állt oda, és higgadtan a kapu bal oldalába lőtt.

A hosszabbításban a berlini csapat már sikeresen tartotta az eredményt, így

a január végén kinevezett Dárdai Pál megszerezte első győzelmét, csapata pedig feljött a tabella 14. helyére és három ponttal eltávolodott a kieső zónától.

A másik magyar érdekeltségű mérkőzésén a Sallai Rolandot foglalkoztató Freiburg fogadta az RB Leipzig csapatát. Ezen a találkozón akár négy magyar válogatott játékos is pályára léphetett volna, de Sallai január végén bokaszalag-sérülést szenvedett, és csak két hete tért vissza, így egyelőre csak kispados volt. A másik oldalon Szoboszlai Dominik az ágyéksérülése miatt még minidig nem tudott bemutatkozni a Bundesligában, Willi Orbán pedig kézközépcsonttörést szenvedett a Wolfsburg elleni hét közi Német Kupa-negyeddöntőben, és meg is kellett operálni.

Willi Orbánnak mindössze "néhány napot" kell kihagynia, utána egy speciális védőkesztyűben újra játszhat Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

A lipcsei csapat - amelynek ezúttal is Gulácsi Péter volt a csapatkapitánya - az első félidőben dominálta a mérkőzést, a Freiburg alig lépte át a félpályát. A vezetést azonban sokáig nem tudta megszerezni a vendégcsapat, mert nem bírt a betömörülő védelemmel. A 41. percben aztán egy óriási védelmi hiba után került előnybe a Lipcse. A Freiburg kapusa, Florian Müller rossz helyre passzolta ki a labdát, amit Kevin Kampl megszerzett, a kapu előtt álló Yussuf Poulsen elé került a labda, aki gólt lőhetett volna, de helyette inkább a balján érkező Christopher Nkunku elé tálalt, akinek csak az üres kapuba kellett gurítania.

A folytatásban is a Lipcse játszott jobban, a 64. percben pedig növelni is tudta az előnyét. Megint csak Kampl szerzett labdát, majd kiugratta ziccerben Nkunkut, aki megtolta a labdát a kivetődő kapus mellett, aztán üres kapura gólt lövetett a svéd Alexander Sørlothtal.

A 79. percben eldöntötte a meccset a Lipcse. Ismét Kampltől indult az akció, bejátszotta a labdát Sørlothnak, aki visszakészítette azt az érkező Emil Forsbergnek, a svéd középpályás pedig 16 méterről a bal alsó sarokba helyezett.

Győzelmével az RB Leipzig átvette a vezetést a Bundesligában, és a Bayern München-Borussia Dortmund rangadó végéig egész biztosan ott is marad.

A 36-szoros magyar válogatott Gulácsi Péternek ez volt a szezonbeli 12. bajnoki mérkőzése, amit sikerült bekapott gól nélkül lehoznia, ezzel az első helyen áll a kapusok rangsorában a belga Koen Casteelst megelőzve, akinek 11 bekapott gól nélküli meccse van.

Bundesliga, 24. forduló:
Eintracht Frankfurt-VfB Stuttgart 1-1 (0-0)
SC Freiburg-RB Leipzig 0-3 (0-1)
Hertha BSC-FC Augsburg 2-1 (0-1)
TSG 1899 Hoffenheim-VfL Wolfsburg 2-1 (2-1)
Borussia Mönchengladbach-Bayer Leverkusen 0-1 (0-0)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayer Leverkusen 24 20 0 4 61-16 45 64
GY
GY
GY
GY
GY
I
2.
Bayern München 24 17 4 3 65-28 37 54
GY
V
V
GY
D
I
3.
VfB Stuttgart 24 16 6 2 55-31 24 50
GY
GY
GY
D
GY
I
4.
Borussia Dortmund 24 12 4 8 48-30 18 44
D
GY
D
V
GY
I
5.
RB Leipzig 24 13 7 4 53-31 22 43
GY
D
GY
V
GY
I
6.
Eintracht Frankfurt 24 9 5 10 38-31 7 37
V
D
D
D
GY
I
7.
Hoffenheim 24 9 9 6 43-44 -1 33
D
D
V
GY
GY
I
8.
Freiburg 24 8 10 6 32-44 -12 30
V
V
D
V
D
I
9.
Werder Bremen 24 8 10 6 33-37 -4 30
GY
V
GY
D
V
I
10.
Augsburg 24 7 9 8 39-41 -2 29
D
D
V
GY
GY
I
Teljes lista