Vágólapra másolva!
Kedden este a Cristiano Ronaldóval felálló Juventus egygólos hátrányból próbálja megfordítani az FC Porto elleni Bajnokok Ligája nyolcaddöntős párharcát. A torinói csapat hétvégi bajnoki mérkőzésén az ötszörös aranylabdás portugál támadó kispados volt a Lazio elleni meccsen, csak a találkozó végére cserélték be, hogy a mozogjon egy kicsit. Andrea Pirlo, a Juventus edzője minden bizonnyal a Porto elleni meccsre pihentette a BL történetének legeredményesebb játékosát, mert ha valaki tudja, hogyan kell vesztes állásból fordítani, az nem más, mint Cristiano Ronaldo.

A 36 éves támadó 175 mérkőzésen lépett pályára a legrangosabb európai kupasorozatban, és csak két meccsre van attól, hogy beérje az örökranglista csúcstartóját, egykori csapattársát, a világ- és Európa-bajnok Iker Casillast. Ahhoz, hogy ez még ebben a szezonban teljesüljön, ahhoz Ronaldónak és a Juventusnak meg kellene fordítania a kedd esti FC Porto elleni párharcot.

Ronaldo már többször is hangoztatta, hogy az igazi terepe a Bajnokok Ligája, amivel vitatkozni sem lehet, hiszen pályafutása során már ötször emelhette magasba a BL-trófeát, hétszer pedig a gólkirályi címet is elnyerte a sorozatban.

Ronaldo 2018 nyarán azért (is) igazolt a Juventushoz, mert kereste a kihívást. Nyilván az olasz bajnoki cím nem számít annak, hiszen akkor a Juventus már sorozatban hétszer nyerte meg a Serie A-t (azóta még kétszer), de a Bajnokok Ligájában viszont elmaradt az áttörése. A Massimiliano Allegri vezette Juventus ugyan 2015-ben és 2017-ben is döntőt játszhatott, de az előbbi meccsen a Messi, Neymar, Suárez nevével fémjelezett Barcelona ellen esélye sem volt a győzelemre, az utóbbi találkozón pedig a Zidane-féle Real Madrid mosta fel a padlót az olasz csapattal.

Cristiano Ronaldo érkezésétől szintlépést vártak Torinóban Forrás: NurPhoto via AFP/Matteo Bottanelli/NurPhoto/Matteo Bottanelli

Ronaldo Torinóba való igazolása egy üzenet is volt a többi csapat számára, hogy a Juventus készen áll a szintlépésre. Az áttörése azonban mindeddig elmaradt, de ahhoz, hogy erre meglegyen az esélye, a Juventusnak meg kellene fordítania az FC Porto elleni párharcot, amelynek az első mérkőzését 2-1-re idegenben elvesztette.

Amikor vesztes helyzetben gólt kell lőni, akkor jól jön, ha ott van a csapatban minden idők legeredményesebb futballistája, aki már többször is volt hasonló helyzetben, ezért most megnéztük, hogy pályafutása során hányszor volt olyan, hogy Cristiano Ronaldo egyedül fordított meg egy vesztes párharcot.

Ronaldo bocsánatért esedezett az Álmok Színházában

A 2012/13-as szezonban a Real Madrid a Manchester Uniteddal került össze a nyolcaddöntőben. A találkozó azért is volt pikáns, mert Ronaldo 2009-es Realba igazolása óta a portugál sztár ekkor tért vissza először az Old Traffordra. A párharc első meccsét Madridban rendezték, ott Danny Welbeck góljával a Manchester United került előnybe, de Ronaldo még az első félidőben egyenlített ezzel kialakította az 1-1-es végeredményt, ami az idegenben lőtt gól miatt az angol csapatnak kedvezett.

Ronaldo nem ünnepelte az Old Traffordon lőtt gólját Forrás: AFP/Andrew Yates

Az Old Traffordon rendezett visszavágón is az angolok kerültek előnybe Sergio Ramos öngóljával, majd a 66. percben Luka Modric bombagóljával egyenlített a Real, és úgy tűnt, akár hosszabbítás is lehet majd. Három perccel később azonban Mesut Özil remek átadása után Káká lőtte át a labdát a hosszúra, Ronaldo pedig becsúszva a kapuba kotorta a labdát, ezzel pedig kiejtette korábbi csapatát a Bajnokok Ligájából. A portugál sztár nem ünnepelte a gólját, szinte bocsánatért esedezett az Álmok Színházában.

Ronaldo mesterhármassal keserítette a németeket

A 2015/16-os szezonban a Real Madrid a német VfL Wolfsburg csapatát kapta a negyeddöntőben. Az első meccsen a német világbajnok Julian Draxlerrel és André Schürrlével felálló németek lefocizták a Realt, és 2-0-ra nyertek. Ekkor úgy tűnt, a Real élére három hónappal korábban kinevezett Zinédine Zidane megkaphatja edzői pályafutásának első igazán nagy pofonját, azonban Cristiano Ronaldo megmentette a francia legendát.

Ronaldo egymaga ütötte ki a német csapatot Forrás: Anadolu Agency via AFP/2016 Anadolu Agency/Burak Akbulut

A 2016. április 12-én rendezett visszavágó 16. percében Dani Carvajal belőtt labdája után Ronaldo közelről volt eredményes, egy perccel később pedig Toni Kroos szöglete után fejelt a bal alsó sarokba, ezzel bő negyedóra alatt egymaga dolgozta le a csapat első meccsen beszedett hátrányát. A folytatásban a Wolfsburg többször is betalálhatott volna, de Keylor Navas szenzációsan védett. A 77. percben aztán Ronaldo odaállt egy szabadrúgáshoz, és 23 méterről a bal alsó sarokba lőtt, ezzel a klasszikus mesterhármassal eldöntötte a továbbjutást, a szezon végén pedig a Real Madrid megnyerte a Bajnokok Ligáját.

Ronaldo lesből támadt, Kassai Viktor kirabolta a Bayernt

2017. április 18-án Kassai Viktor vezette a Real Madrid–Bayern München Bajnokok Ligája-negyeddöntő visszavágóját, és talán soha egyetlen mérkőzés sem váltott még ki annyi indulatot, illetve generált olyan mértékű változásokat, mint ez.

Az odavágón a müncheniek nagyon jól futballoztak, mégis 2-1-es vereséget szenvedtek, így a madridi visszavágón minimum két gólt kellett lőniük a továbbjutáshoz. A gólnélküli első félidőt követően az 52. percben Arjen Robben harcolt ki tizenegyest, amit Robert Lewandowski értékesített. A 76. percben egyenlített a Real Madrid. Casemiro hajszálpontos labdáját Cristiano Ronaldo fejelte hét méterről a bal alsó sarokba. Egy perccel később ismét jött a fordulat: Thomas Müller mellel lekészített labdájába Sergio Ramos nyúlt bele szerencsétlenül, és öngólt vétett. A Bayern München ezzel hosszabbításra mentette a meccset, de a rendes játékidő lefújása előtt megkezdődött a dráma.

Kassai Viktor hibái nélkül nem biztos, hogy továbbjutott volna a Real Forrás: Anadolu Agency via AFP/2017 Anadolu Agency/Burak Akbulut

A mérkőzést vezető Kassai Viktor egy tiszta szerelés után a 84. percben második sárga lappal kiállította a chilei Arturo Vidalt, így emberelőnybe került a Real Madrid. Ha ez nem lett volna elég a Bayernnek, Cristiano Ronaldo a 105. percben újabb gólt lőtt. A dolog szépséghibája, hogy a négyszeres aranylabdás egyméteres lesről indult, de Kassai Viktor és stábja ezt nem vette észre. A 109. percben eldöntötte a meccset a Real. Marcelo gyönyörű szólója után a jobbján érkező Cristiano Ronaldóhoz passzolt, akinek csak az üres kapuba kellett gurítania. CR7 harmadik találata is megosztotta a közvéleményt, sokadik megnézésre sem lehetett eldönteni, hogy les volt-e vagy sem. A kegyelemdöfést végül Marco Asensio adta meg a 112. percben. Ezzel a Real Madrid kiejtette a legjobb nyolc között az egyik legnagyobb riválisát, a szezon végén pedig ismét megnyerte a Bajnokok Ligáját.

A lefújás után a Bayern több játékosa állítólag az öltözője előtt kérte számon Kassait, egy ismert angol tévés pedig úgy fogalmazott, hogy "kirabolták" a német csapatot.

Az óriási felháborodást követően érezhetően felélénkült a vita a videobíró bevezetéséről, ami a 2018/19-es szezon óta valóban része a BL-nek, illetve számos bajnokságban, és szinte már minden világversenyen használják.

Ezért is az Atlético Ronaldo kedvenc csapata

A 36 éves Cristiano Ronaldo pályafutása során a Real Madrid legnagyobb riválisának, az Atlético Madridnak lőtte a legtöbb gólt. A portugál szupersztár 33 meccsen 25 gólt lőtt és kilenc gólpasszt osztott ki a madridi csapat ellen. Ronaldo a 2016/17-es szezon elődöntőjének első felvonásában még a Real játékosaként három gólt lőtt az Atléticónak, ezzel pedig le is zárta a párharcot, két évvel később pedig újabb triplával szomorította a madridiakat, de már a Juventus támadójaként.

Ronaldo jelentette a különbséget az Atlético elleni nyolcaddöntőben Forrás: NurPhoto via AFP/Matteo Bottanelli/NurPhoto/Matteo Bottanelli

A 2018/19-es szezonban Ronaldo és a Juventus is remekelt, a torinói csapatot a sorozat egyik nagy esélyesének tartották. A nyolcaddöntőben azonban jött az Atlético Madrid elleni idegenbeli odavágó, amit a madridi csapat nyert 2-0-ra. Diego Simeone együttese a mai napig a világ egyik legjobb védelmével rendelkezik, szökőévente szokott csak három gólt kapni egy meccsen, így a Juventus esélyei minimálisra csökkentek a visszavágó előtt. Ronaldo azonban ismét megcsinálta a lehetetlent. A 27. percben Federico Bernardeschi beadása után egy elképesztő fejessel hozta vissza a Juventus reményeit, majd a 49. percben João Cancelo beadása után fejelt a bal felső sarokba, ezzel ledolgozta csapata hátrányát. A folytatásban ment előre a Juventus, a hajrában azonban már úgy tűnt, jöhet a hosszabbítás. A 86. percben aztán Bernardeschi kiharcolt egy tizenegyest, amit Ronaldo a jobb alsó sarokba bombázott, ezzel továbbjuttatta a Juventust.

A nyolcaddöntőben olyan sztárcsapatok estek ki, mint a Bayern München vagy a Real Madrid, ezért sokan úgy gondolták, hogy egy ilyen lehetetlen fordítás után a Juventusnak egyenes útja lesz a döntőig. Allegri csapata a negyeddöntőben azonban megkapta a Real Madridot lefocizó Ajaxot, és kiesett a legjobb nyolc között.

Az utolsó lehetőség?

Ronaldo góljaira óriási szüksége van a Juventusnak, és Ronaldo újabb rekordjaihoz is kellene a Juventus továbbjutása. A feladat korántsem lehetetlen, hiszen az olasz csapat lőtt egy gólt idegenben, ami bíztató a visszavágóra nézve, a portugál sztár pedig már intézett el egymaga az FC Portónál jobb csapatokat is. Ha fogadnunk kéne rá, akkor a kocsit és a házat is feltennénk rá, hogy kedden este Ronaldo újra bombaformában fog futballozni, és minden bizonnyal bejuttatja a csapatát a legjobb nyolc közé, hogy tovább üldözhesse a trófeát, aminek az aljába már valószínűleg belegravírozták a nevét.