Egy sokkoló videó: ezért akarja bojkottálni Norvégia a 2022-es focivébét

Horizontal ILLUSTRATION GENERAL VIEW FOOTBALL STADIUM EXTERIOR VIEW
This handout photo provided by Qatar's Supreme Committee for Delivery and Legacy on December 8, 2020 shows an aerial view of the FIFA WC2022 al-Rayyan Stadium in al-Rayyan west of Qatar's capital Doha. (Photo by - / AFP) / == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / QATAR'S SUPREME COMMITTEE FOR DELIVERY AND LEGACY" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ==
Vágólapra másolva!
Azt mindenki sejti, hogy Katarnak semmi sem drága azért, hogy megrendezze a 2022-es focivébét. Korábban is lehetett már arról hallani, hogy rengeteg építőmunkás halt meg a munkálatok, a stadionépítések során. Egy most előkerült videóban viszont döbbenetes képeket láthatunk arról, mi a helyzet alig több, mint két évvel a katari vb kezdete előtt.

A világon a norvégok voltak az elsők, akik felvetették, hogy bojkottálni kellene a vb-t, azaz el sem kellene indulni a selejtezőkön. Ha a norvég szövetség ezt megteszi, akkor súlyos büntetésre számíthat a FIFA-tól. Az északi országban élénk vita kezdődött, miután több elsőosztályú klub - köztük a rekordbajnok Rosenborg - támogatta a javaslatot.

A VG című norvég lapban most megjelent videó viszont tényleg felvet olyan kérdéseket, amelyekre jó lenne választ kapni. A filmben látható, milyen embertelen körülmények között élnek és laknak azok a munkások, akik a stadionokat építik. Elhangzik a korábban már a Guardian című angol lap által közölt tény, amely szerint eddig 6500-an haltak meg az előkészületek során.