Vágólapra másolva!
Kedd este a Porto fantasztikusan küzdve, idegenben szerzett gólokkal, emberhátrányban, hosszabbítást követően ejtette ki a Juventust a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjéből. Cristiano Ronaldo ebben a szezonban sem fog BL-döntőt játszani. A másik meccsen a Borussia Dortmund újra Erling Haaland zsenialitásának köszönhetően ért el jó eredményt a Sevilla ellen és jutott be a negyeddöntőbe. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a keddi játéknap további érdekességei.

Március 9. a portugálok napja a Bajnokok Ligájában

Egészen pontosan a Porto csapatának aranykönyvébe kerülhet majd be ez a dátum, mert 2004-ben ezen a napon ejtette ki José Mourinho akkori csapata a Manchester United csapatát az Old Traffordon Egy szabadrúgás után Tim Howard ütötte Costinha elé a labdát a 90. percben. Az addig továbbjutásra álló Manchester United kiesett, a Porto pedig meg sem állt a BL-győzelemig, 2021-ben pedig Sergio Conceicao csapata vitt véghez egy hasonlóan nagy tettet azzal, hogy Torinóban sikerült kiejteni a Juventust a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében.

Egy közös dolog van még a két sikerben, egy portugál nagy bánata, ugyanis Cristiano Ronaldo mindkét alkalommal a vert csapatban volt.

Nagy különbség, hogy 2004-ben még egy 19 éves csere volt a portugál zseni, 2021-ben pedig egy ötszörös aranylabdás szupersztár, akit azért vittek Torinóba, hogy végre újra BL-t nyerjen a Juventus. Ehhez képest az elmúlt két év mérlege zsinórban két kiesés a nyolcaddöntőben ráadásul olyan csapatok ellen, mint a Lyon, most pedig a Porto.

Vajon meddig tart még a Juventus és Cristiano Ronaldo kapcsolata? Forrás: AFP/Marco Bertorello

A Juventus az első meccsen katasztrofális teljesítményt nyújtott, mégis kedvező eredménnyel, egy 2-1-es vereséggel mehetett haza, ráadásul az utolsó percekben elmaradt egy tizenegyes is Ronaldo javára.

A visszavágón elég lett volna "olaszosan" 1-0-ra nyerni, de a Porto szerzett vezetést. A Juve 2-1-re fordított, egy sípszó utáni labdaelrúgás miatt kiállították a Porto játékosát, Taremit az 54. percben, de a hosszabbításban a portói szív diadalmaskodott. Sergio Oliveira szabadrúgásától megijedtek a Juve sztárjai, mindenki elugrált, Ronaldo a lábát is széttette, így a labdával nem tudott mit kezdeni Szczesny. Rabiot fejese még visszahozta a reményeket, de idegenben szerzett több góllal a Porto jutott a legjobb nyolc csapat közé.

A sorfal, ahogy nem szabadna kinéznie:

„Négy hatalmas hibát követtünk el a két meccsen, így könnyen ki lehet esni egy BL-nyolcaddöntőből.

A Porto elleni meccsen jól kezdtünk, Álvaro Morata előtt több helyzet is adódott, de nem ment be egyik sem. Hibáztunk a tizenegyes előtt, kaphattunk volna egy másodikat is, de a második félidőben jobbak voltunk" – mondta a meccsről Andrea Pirlo, a Juventus vezetőedzője, aki kitért arra a szabadrúgásra is.

Andrea Pirlo Cristiano Ronaldo árnyékában Forrás: AFP/Marco Bertorello

„Megvannak a kijelölt embereink.

Hibáztak, aminek egy gól lett a vége. Edzőként ez az első komoly kudarcom, de előfordul, meg kell birkóznunk a feladattal és menni tovább. A játékosok mindent kiadtak magukból, nem haragszom senkire."

„Semmi pozitív dolgot nem tudok kiemelni a meccsből. Tovább akartam jutni, amit szerintem a második félidei helyzetekkel meg is érdemeltünk volna, Juan Cuadrado a lécet is eltalálta. A negyeddöntőbe akartunk jutni, de nem sikerült, így maradt a Serie A és a kupa" – mondta csalódottan a két gólt szerző Federico Chiesa.

Federico Chiesa és Andrea Pirlo itt még elhitte, hogy meg lesz a továbbjutás Forrás: AFP/Marco Bertorello

„Jól kezdtük a meccset, Álvaro helyzetei után egészen másképp alakulhatott volna minden.

– mondta Juan Cuadrado, aki a kapufát is eltalálta a meccsen. „Amikor ellőttem rögtön a Madrid elleni gólra gondoltam, de sajnos végül nem ment be" – mondta a kolumbiai játékos.

„Nem egyszerű. Amikor tíz ember ellen játszunk ilyen hosszú ideig, nagyon nehéz így kiesni. Szerintem nem kezdtünk rosszul, de akkor kezdtünk igazán focizni, amikor már vezetett a Porto.

mondta a Juventus védője Matthijs De Ligt.

A Porto oldaláról természetesen sokkal boldogabb nyilatkozatok születtek.

„Az ilyen meccsek bekerülnek a klub történelemkönyvébe.

A játékosaim elképesztően küzdöttek, megmutatták milyen az igazi Porto-DNS. Megérintett, milyen hatalmas szívvel küzdött mindenki.

Olyan játékosaim vannak, akik a legjobban oldják meg a rájuk bízott feladatokat, a lehető legjobb csapatok ellen is. Szenvedtünk, de alaposan megnehezítettük a Juventus dolgát. Igazi csapat voltunk. Gratulálok a játékosoknak a fantasztikus munkájukért, végig hittünk a sikerben" – mondta a Porto edzője, Sergio Conceicao.

A kétgólos Sérgio Oliveira lett a Porto hőse Forrás: AFP/Marco Bertorello

„Különleges érzést két gólt szerezni itt. Boldogok vagyunk, hogy sikerült a továbbjutás, megérdemeltük. Ezzel büszkévé tehettük a klubot és az egész országot. Meg kellett szenvednünk a sikerért, sokszor vissza kellett zárnunk, de így is kerestük a lehetőséget a gólszerzésre" – mondta a Porto góllövője, Sérgio Oliveira.

Cristiano Ronaldo márlege Pepe ellen, 299 perc nulla gól:

„Nagyon keményen dolgozott mindenki, enélkül nem sikerült volna a továbbjutás, amit végül teljesen megérdemeltünk.

mondta Pepe, aki 38 évesen is fantasztikus teljesítményt nyújtott a védelemben.

Pepe igazi terminátorként küzdött Forrás: AFP/Marco Bertorello

Haaland, Haaland, Haaland, Haaland

A Borussia Dortmund 2-2-es döntetlennel jutott tovább a Sevilla ellen, végül 5-4-es összesítéssel. A németek nem kezdték jól a meccset, szinte felborult a pálya a Sevilla javára, amikor a semmiből csapott le Haaland és a góljával minden megváltozott. A második félidő elején egy komikus videobírós szereplés után megszerezte második gólját Haaland, majd a hajrában egyenlített a Sevilla, de nem maradt idő a harmadik, az esetleges hosszabbítást jelentő gólra.

Lassan elfogynak a jelzől Erling Braut Haalandra Forrás: AFP/Leon Kuegeler

Maradjunk egy kicsit még Haalandnál. A norvég csatár két meccsen négy gólt szerzett és már 20 találatnál jár a Bajnokok Ligájában. És, hogy ez miért nagy dolog? Mert összesen 14 meccse volt eddig a BL-ben. Mert 20 éves korára ez még senkinek sem sikerült, mert a gyorsaságban mögötte következő Harry Kane 24 meccsen lőtt 20 gólt.

A mostani listavezetők közül Cristiano Ronaldónak 56, Lionel Messinek 40, Robert Lewandowskinak 36 meccs kellett 20 BL-gólhoz. Lehet, hogy mégsem megdönthetetlenek a Messi és Ronaldo féle rekordok?

A keddi meccs legérdekesebb jelenetsora egyértelműen a norvég második gólja volt. Előbb a hlóba lőtt, majd elvette a videobíró, amely egy korábbi esetért tizenegyest adott. Azt kihagyta Haaland, de a VAR újrarúgatta, mert Bono kapus elmozdult a vonalról. A másodikat már belőtte a norvég, közben pedig odaszólt a kapusnak, amiért majdnem meglincselték a spanyolok.

„Amikor kihagytam az elsőt, Bono nevetett.

Másodszorra is ugyanoda lőttem, de amikor nem csalt, akkor már nem tudta megfogni" – mondta Haaland.

A meccs után egyébként sportszerűen pacsizott a két fiatalember.

"Nem csak domináltunk a meccsen. A remek játékosokkal rendelkező Dortmund nem tudott játszani, a saját térfelüket alig hagyták el. Tele vannak remek játékosokkal, akik pár villanással el is döntötték a meccset, ezzel pedig nehéz volt mit kezdeni. Haaland a világ egyik legjobbja, aki megbüntetett minket. Végül állva haltunk meg. Tovább akartunk jutni, szerintem meg is érdemeltük volna, jól játszottunk" – mondta a Sevilla edzője, Julen Lopetegui.

Erling Haaland és Julen Lopetegui a lefújást követően Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Bernd Thissen

Hosszabbítás

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • A Juventus legutóbbi hét egyenes kieséses BL-párharcából hatszor kiesett, amikor kikapott az első meccsen (kivétel a 2019-es Atlético elleni fordítás)
  • Cristiano Ronaldo legutóbbi 78 egyenes kieséses BL-meccsén 82 gólban volt benne (67 gól, 15 gólpassz)
  • Federico Chiesa az első olasz játékos, aki egyenes kieséses BL-meccsen legalább két gólt szerzett Filippo Inzaghi óta, aki 1999 áprilisában lőtt kettőt a Manchester United ellen
  • A Juventus nem kapott ki hazai pályán BL-nyolcaddöntőben az elmúlt 11 meccsén (nyolc győzelem, három döntetlen)
  • Utolsó 11 hazai BL-nyolcaddöntős meccséből tízszer legalább két gólt szerzett a Juventus
  • A Porto eddigi 43 európai kupapárharcából 35-öt megnyert, amikor az első meccset is megnyerte
  • A Porto a BL egyenes kieséses szakaszában 14 meccse nyeretlen idegenben
  • Erling Haaland az elmúlt két szezonban is elért a klubjában minimum 30 gólt
  • Haaland lett a BL történetének legfiatalabb játékosa, aki 20 gólig jutott, 20 évesen és 231 naposan
Lassan nem férnek majd a díjak Forrás: AFP/Ina Fassbender
  • Haaland lett a legeredményesebb norvég játékos a BL-ben, Ole Gunnar Solskjaert előzte meg
  • Haaland lett az első játékos, aki zsinórban négy BL-meccsen is minimum két gólt szerzett
  • 2017 után először jutott be a negyeddöntőbe a Borussia Dortmund
  • A Borussia Dortmund az összes sorozatot figyelembe véve zsinórban 34 meccse mindig lő gólt, ami új klubrekord

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágók:

Juventus (olasz)-FC Porto (portugál) 3-2 (0-1, 2-1, 2-1) - hosszabbítás után

gól: Chiesa (49., 63.), Rabiot (117.), illetve Oliveira (19., 115., az elsőt büntetőből)
kiállítva: Taremi (54., Porto)
Továbbjutott: a Porto, 4-4-es összesítéssel, idegenben lőtt több góllal

Borussia Dortmund (német)-Sevilla (spanyol) 2-2 (1-0)

gól: Haaland (35., 54., a másodikat büntetőből), illetve En Nesziri (69., 90+6., az elsőt büntetőből)
Továbbjutott: a Dortmund, 5-4-es összesítéssel

A negyeddöntők sorsolását március 19-én tartják majd, itt már nem lesz semmilyen kiemelés, országok és eredmények alapján sem.