Egy korszak vége: Cristiano Ronaldo után Messi is eltűnt a Bajnokok Ligájából

panoramic
Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi reacts during the UEFA Champions League round of 16 second leg football match between Paris Saint-Germain (PSG) and FC Barcelona at the Parc des Princes stadium in Paris, on March 10, 2021. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
Szerdán este a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágó mérkőzésén a Paris Saint-Germain 1-1-es döntetlent játszott az FC Barcelonával a Parc des Princes stadionban, ezzel a francia csapat 5-2-es összesítéssel jutott be a legjobb nyolc közé. A másik mérkőzésen a Gulácsi Péterrel felálló RB Leipzig 2-0-ra kikapott a Liverpool csapatától a Puskás Arénában, így az angol csapat kettős győzelemmel harcolta ki a negyeddöntős szereplést. A Barcának az első félidőben volt reménye a fordításra, de Lionel Messi kihagyott tizenegyese után minden esélye elszállt a továbbjutásra. A Liverpool rengeteg ziccert szórakozott el a Lipcse ellen, de végül Jürgen Klopp csapata a vártnál könnyebben hozta a Puskás Arénában rendezett párharcot. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a szerdai játéknap további érdekességei.

A Barcelona 14 év után búcsúzott a legjobb 16 között

A Paris Saint-Germain a nyolcaddöntő első mérkőzésén lefocizta a Barcelonát, és a 4-1-es győzelmével lényegében eldöntötte a továbbjutást. A katalán szurkolók maximum a múltba kapaszkodhattak, hiszen a 2017-es nyolcaddöntős párharcban a Paris Saint-Germain hazai pályán 4-0-ra verte a Barcelonát, amely aztán a visszavágón ritkán látott feltámadást bemutatva 6-1-re győzött és továbbjutott. Szintén a nosztalgiafaktort erősítette a vasárnap megválasztott Joan Laporta visszatérése is. Az 58 éves Laporta 2003 és 2010 között már irányította a katalán klubot,

a nevéhez fűződik a Barcelona történetének legsikeresebb korszaka. Regnálása alatt a Barcelona 12 trófeát nyert, köztük két Bajnokok Ligája-serleget is.

A régi-új elnök a székfoglalójában elmondta, hogy a Barcelona csapata azért utazik Párizsba, hogy újabb csodát tegyen, nem mellesleg pedig sokadszorra is elmondta, hogy nagyon bízik Lionel Messi maradásában. Muszáj is bíznia, hiszen a kampánya során többször is hangoztatta, hogy ő az egyetlen, aki meg tudja győzni a hatszoros aranylabdást a maradásról.

Joan Laporta (balra) Párizsban szurkolt a Barca-csodáért Forrás: AFP/Franck Fife

Laporta első vágya nem teljesült, mert a Barcelona ugyan sokkal jobban játszott Párizsban, mint a Camp Nouban és ha a PSG kapusa, Keylor Navas nem véd szenzációsan, akkor akár reális esélye is lehetett volna a továbbjutásra. Az első félidőben Kylian Mbappé tizenegyes góljára Lionel Messi válaszolni tudott egy elképesztően nagy bombagóllal, azonban nem sokkal később az argentin támadó kihagyott egy büntetőt, ezzel pedig a Barcelona elvesztette az esélyét a párharc megfordítására, és 14 év után először búcsúzott a legjobb 16 között.

„A csapat szenzációs mentalitással játszott. Csodálatos meccsre lett volna szükségünk, rengeteg góllal. Az első félidőben remekül játszottunk, kockáztattunk védekezésben, egy az egyben fogtunk embert, és megérdemeltünk volna még pár gólt. Ha ez így történik, akkor teljesen más lett volna a második félidő. Sok helyzetünk volt, de nem tudunk elég gólt lőni. Az első meccsen dőlt el a továbbjutás, de hittünk abban, hogy izgalmassá tehetjük a visszavágót.

De ki kell emelni csapatom hozzáállását, mert ez a legfontosabb. Ezen a szinten kell folytatnunk, ez a mi szintünk. Remekül játszottak a fiataljaink, elkapták a fonalat. A bajnokságban nagyon jó sorozatban vagyunk és a Király-kupában is ott vagyunk a döntőben. A Bajnokok Ligájából ugyan kiestünk, de lehet még szép szezonunk" – mondta a mérkőzés után Ronald Koeman, akinek a csapata 16 mérkőzés óta veretlen a La Ligában.

A Barca-legenda Ronald Koemannal visszatalált a csapat a helyes útra Forrás: AFP/Franck Fife

A Barcelona holland edzője bízik benne, hogy a szezon végén lejáró szerződésű Lionel Messi is maradni fog a katalán csapatnál.

„Ezúttal teljesen máshogy estünk ki a Bajnokok Ligájából, mint az előző szezonban. A mutatott játékban elértük azt a szintet, amit hoznunk kell, és továbbra is ezen az úton kell járnunk. Szomorúak vagyunk a kiesés miatt, de remek bizonyítványt állítottunk ki magunkról.

– tette hozzá a holland szakember.

„Igazi szégyen, hogy a négy tiszta ziccerünkből és a tizenegyesből egyet sem tudtunk belőni.

Ez a meccs teljesen más volt, mint az első találkozó. Mindent beleadtunk, de ez sem volt elég. Igaz, Keylor Navas nagyszerűen védett, gratulálok neki.

Fel kell emelnünk a fejünket, mert elégedettek lehetünk azzal, ahogyan játszottunk, ennek magabiztosságot kell adnia az idény hátralévő részére. Nem érdemeltük meg, hogy ilyen korán kiessünk a sorozatból, de jövőre megpróbálunk megnyerni" – mondta a lefújás után a Barca francia világbajnoka, Antoine Griezmann.

Griezmann (balra) szerint a Barcelonának volt esélye a továbbjutásra Forrás: AFP/Franck Fife

„Mivel az első meccsen rossz eredményt értünk el, ezért tudtuk, hogy kulcsfontosságú lesz, hogy most kihasználjuk a helyzeteinket. Nagyon jó meccset játszottunk, de rengeteg lehetőséget elpuskáztunk.

Sok helyzetünk volt, de nem lőttük be azokat" – mondta a 18 éves Pedri González, aki tavaly nyáron érkezett a másodosztályú Las Palmas csapatától, mostanra pedig kirobbanthatatlan lett a Barca kezdőjéből és sokan a klub legendájához, Andrés Iniestához hasonlítják.

A meccs legjobbja a PSG Costa Rica-i kapusa, a Real Madriddal háromszoros BL-győztes Keylor Navas volt, aki kivédte Lionel Messi tizenegyesét, mellette pedig több nagy ziccert is fogott.

„Nagyon boldog vagyok, mert nehéz meccs volt. Mindannyian jól akartunk játszani, és kihozni a legtöbbet ebből a párharcból. Mindig nehéz tizenegyes védeni, főleg ha Messi lövi, hiszen elég jól rúgja. Nagyon jól játszott a Barcelona is, rendkívül beszorítottak minket.

– mondta a 34 éves kapus, akit az UEFA hivatalosan is megválasztott a meccs emberének.

Keylor Navas ünnepel Lionel Messi kihagyott tizenegyese után Forrás: AFP/Franck Fife

„Az első félidőben sokat szenvedtünk, gondjaink voltak az első passzokkal. Ez a meccs egy pszichológia teszt volt, mert a találkozó előtt az emberek túl sokat beszéltek a múltról.

Túlgondoltuk az első félidőt, túl sokat gondoltunk a továbbjutásra. Nem voltam boldog és ezt el is mondtam a játékosoknak. A szünetben megkértem őket, hogy merjenek játszani.

A második félidőben aztán már egy másik arcunkat mutattuk. A legfontosabb, hogy továbbjutottunk, de a jövőben távol kell tartanunk magunktól a negatív gondolatokat" – mondta a meccs után a PSG edzője, Mauricio Pochettino, aki megjegyezte, hogy Keylor Navas a világ egyik legjobb kapusa, aki ezt bizonyította a Barcelona ellen.

„A fociban vannak jó és rossz pillanatok, tudni kell megbirkózni ezekkel. Sokat köszönhetünk a kapusunknak, miatta nem kaptunk ki.

A második félidőben jobbak voltunk, megérdemelten jutottunk tovább. Nagyon nehéz meccs volt, tudtuk, hogy nem olyan lesz, mint az odavágón. Azóta a Barcelona sokkal jobban játszik, van bátorságuk letámadni, ezért nehezen tudtuk előrejátszani a labdát" – mondta a PSG csapatkapitánya, a brazil Marquinhos.

Az FC Barcelona 13 sikeresen megvívott nyolcaddöntőt követően búcsúzott a Bajnokok Ligája ezen szakaszában.

A Barcelona 2007-ben címvédőként esett ki a BL-nyolcaddöntőben Forrás: AFP/Lluis Gene

A katalán csapat legutóbb a 2006/07-es szezonban esett ki a legjobb 16 között. Akkor a későbbi döntős Liverpool ejtette ki Frank Rijkaard csapatát. Nem mellesleg a 2004/05-ös szezon óta először fordul elő, hogy Cristiano Ronaldo és Lionel Messi csapata sem jutott be a legjobb nyolc közé.

A Liverpool idén több gólt lőtt a Puskás Arénában, mint az Anfielden

A Liverpool-RB Leipzig összecsapást akárcsak az első mérkőzést, a szigorú német beutazási szabályok miatt rendezték ismét a Puskás Arénában. A "hazai pályán" futballozó Liverpool rengeteg helyzetet kihagyott az első félidőben, a Lipcse azonban nem tudott profitálni Gulácsi Péter bravúrjaiból. A fordulás után aztán a Liverpool Mohamed Szalah és Sadio Mané góljaival eldöntötte a meccset, és kettős győzelemmel jutott a legjobb nyolc közé.

A Premier League-ben gödörben lévő Liverpoolt 2021-ben több hazai gólt (2) lőtt a Puskás Arénában, mint az Anfielden (1).

„Mindenki lenyűgöző volt. Olyanok voltak, mint a szörnyek, hatalmasak, így senki nem láthatta, hogy valójában milyen jó csapat a Lipcse. Az első félidőben sok helyzetet kialakítottunk, de egyet sem tudtunk kihasználni, mintha leképezték volna az egész idényünket.

Így ráadásul Georginio Wijnaldumnak nagyobb szabadság jutott. Védelmünk is nagyon stabil volt a Lipcse hosszú labdái ellen. A támadóhármas is jól működött. Diogo Jota is addig játszott, amíg bírta. Minden pályára lépő játékosom remekül teljesített" – mondta a meccs után Jürgen Klopp, akinek a vezetésével a Liverpool 13 egyenes kieséses párharcból 12-t megnyert. Egyedül tavaly búcsúzott az Atlético elleni nyolcaddöntőben.

Jürgen Kloppnak van oka a mosolyra Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A német szakember elmondta, hogy nem a csapata a BL-trófea legnagyobb esélye, de mindent megtesznek majd azért, hogy megnyerjék a sorozatot.

„Nem azért ülök itt, hogy címlapsztorikat gyártsunk,

a mostani idény meg nyilván nem azt mutatja, hogy esélyesek vagyunk a végső győzelemre. Viszont azért jutottunk a nyolc közé, mert meg akarjuk nyerni a trófeát.

Nem tudjuk még, kivel játszunk a következő körben, de bárki is lesz az ellenfél, kemény meccsek várnak ránk, viszont mi is nagyon kemény ellenfél leszünk bárki számára" – tette hozzá Klopp, akinek a csapata a 8. helyen áll a Premier League-ben, hét pontra lemaradva a BL-szereplést jelentő negyedik helytől.

„Egy kettő nullára elvesztett meccs után nem voltunk esélyesek, de megpróbáltunk mindent. Voltak helyzeteink, de az első meccs meghatározta ezt a visszavágót. Megérdemelten jutott tovább a Liverpool.

Próbáltunk jól védekezni, mellette pedig minél több problémát okozni elől. Ezúttal viszont nem voltunk elég gyorsak.

Sajnálom, hogy kiestünk, de most már a bajnokságra és a Német Kupára kell koncentrálnunk" – értékelt a meccs után a Lipcse edzője, Julian Nagelsmann, akinek a csapata a második helyen áll a Bundesligában, két ponttal lemaradva a rekordbajnok Bayern München mögött, a Német Kupában pedig eldöntőt játszik majd a Werder Bremennel.

Nem Gulácsi Péteren múlt a Lipcse továbbjutása Forrás: Die Roten Bullen/Twitter

A lipcsei csapat legjobbja a magyar válogatott Gulácsi Péter volt, aki az első félidőben több ziccert is védett, ezzel meccsben tartotta a csapatát.

„Tudtuk, hogy rendkívül fontos az első gól megszerzése, de nem jártunk sikerrel. Aztán az idő múlásával

– mondta a 36-szoros magyar válogatott kapus.

„Fontos volt számunkra a jó eredmény, hiszen a Premier League-ben sorozatban vesztettük el a meccseket. A csapat most nincs a legjobb formában, de továbbra is a Bajnokok Ligájában akarunk harcolni.

Csak erre a meccsre koncentráltunk, mert ha az összképet néztük volna, akkor túl nagy nyomás nehezedett volna ránk.

Örülök, hogy gólt lőttem, szeretnék továbbra is gólokat szerezni, de a legfontosabb az volt, hogy a sok sérült ellenére győzni tudott a csapat" – mondta a találkozó után az egyiptomi Mohamed Szalah, aki a szezonbeli 25. gólját lőtte, ezzel pedig minden sorozatot figyelembe véve ő a legeredményesebb játékos az angol bajnokságból.

Mohamed Szalah (balra) a párharc mindkét mérkőzésén betalált Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Hosszabbítás

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • A Liverpool még soha nem esett ki a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában, amikor megnyerte egy párharc első idegenbeli mérkőzését.
  • Kylian Mbappé 22 évesen és 80 naposan a BL-történelem legfiatalabb játékosa lett, aki eljutott 25 gólig a sorozatban. Lionel Messi rekordját adta át a múltnak, aki 22 évesen és 286 napos ért el ezt a mérföldkövet.
  • Messinek a PSG elleni volt a 19. tizenhatoson kívülről lőtt gólja a Bajnokok Ligájában. A 2004 decemberében történt debütálása óta csak Cristiano Ronaldo lőtt ennél többet. Szám szerint 20-at.
  • Messi legutóbb 2015 februárjában, a Manchester City ellen hagyott ki tizenegyest a Bajnokok Ligájában. Szerda estig azóta nyolc kísérletből nyolcat értékesített.
  • A szenegáli Sadio Mané a 2017/18-as szezonban mutatkozott be a Bajnokok Ligájában, azóta csak Cristiano Ronaldo lőtt több gólt nála az egyenes kieséses szakaszban. Ronaldo 13-nál tart, Mané 12-nél, de Ronaldóval ellentétben ő az idei szezonban még növelheti a góljainak a számát.
  • A Liverpool kapusa, Alisson Becker 2017 szeptemberében mutatkozott be a Bajnokok Ligájában, azóta több meccset hozott le a sorozatban bekapott gól nélkül, mint bármelyik kapus. Szám szerint 16-ot.
    Idén sem Ronaldóról és Messiről fog szólni a Bajnokok Ligája végjátéka Forrás: AFP/Josep Lago
  • A 2004/05-ös szezon óta először fordul elő, hogy Cristiano Ronaldo és Lionel Messi csapata sem jutott be a legjobb nyolc közé.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágók:

Paris Saint-Germain (francia)-FC Barcelona (spanyol) 1-1 (1-1)
Gólszerzők: Mbappé (30. -11-esből), ill. Messi (37.)
Továbbjutott: a Paris Saint-Germain 5-2-es összesítéssel

Liverpool (angol)-RB Leipzig (német) 2-0 (0-0)
Gólszerzők: Szalah (70.), Mané (74.)
Továbbjutott: a Liverpool 4-0-s összesítéssel

A negyeddöntők sorsolását március 19-én tartják majd, itt már nem lesz semmilyen kiemelés, országok és eredmények alapján sem.