Nem akárki támogatja Lothar Matthäus német kapitányi terveit

Bayern Munich vs SC Freiburg Horizontal FOOTBALL
Retired soccer players Franz Beckenbauer (L) and Lothar Matthaeus greet each other ahead of the German Bundesliga soccer match between Bayern Munich and SC Freiburg in the Allianz Arena in Munich, Germany, 20 May 2017. (EMBARGO CONDITIONS - ATTENTION: Due to the accreditation guidelines, the DFL only permits the publication and utilisation of up to 15 pictures per match on the internet and in online media during the match.) Photo: Angelika Warmuth/dpa (Photo by ANGELIKA WARMUTH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Franz Beckenbauer reméli, hogy Lothar Matthäus lesz a német labdarúgó-válogatott következő szövetségi kapitánya.

– nyilatkozta a Bild című napilap szombati számában.
Beckenbauer szövetségi kapitányi időszakában a német válogatott 1990-ben Lothar Matthäus vezérletével világbajnok lett.

A 75 éves sportvezető hozzátette, a Bayern München vezetőedzője, Hans-Dieter Flick is nagyon jó jelölt lenne, hiszen dolgozott a jelenlegi kapitány, Joachim Löw segítőjeként, és jól ismeri a Német Labdarúgó Szövetséget is, de "nem vagyok biztos benne, hogy a Bayern elengedi őt".

Beckenbauer (balra) és Matthäus 2017-ben, a Bayern München által szervezett ünnepségen Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Angelika Warmuth

Joachim Löw kedden jelentette be, hogy a tavalyról idén nyárra halasztott Európa-bajnokság után nem folytatja munkáját a német válogatottnál, holott a szerződése a jövő év végéig szól. A szakvezető 2006 óta irányítja a nemzeti csapatot, amellyel 2014-ben világbajnok, 2010-ben vb-bronzérmes lett, a 2008-ban Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett, 2017-ben pedig a Konföderációs Kupán diadalmaskodott.

Lothar Matthäus pénteken úgy fogalmazott, saját bevallása szerint

nem foglalkoztatja, hogy átvegye a válogatott irányítását, a közvélemény nyomására azonban elgondolkodna a lehetőségen.

A korábbi magyar szövetségi kapitány kedden úgy vélekedett, hogy Ralf Rangnick a legesélyesebb jelölt a kispadra. Rangnick szerdán kijelentette, szívesen lenne szövetségi kapitány. Jürgen Klopp, a Liverpool vezetőedzője, továbbá az RB Leipziget irányító Julian Nagelsmann kijelentette, hogy jelenleg nem foglalkoztatja a kapitányi poszt. Hans-Dieter Flick pénteken úgy fogalmazott, csak a Bayern Münchenre szeretne összpontosítani, és nem érdeklik a jövőjével kapcsolatos találgatások.

A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) csütörtökön bejelentette, hogy németül beszélő edzőt keres a válogatott szövetségi kapitányi posztjára. Oliver Bierhoff, a válogatott menedzsere hangsúlyozta, hogy a DFB nem lép kapcsolatba érvényes szerződéssel rendelkező edzőkkel, kivéve, ha azok jelzik, hogy el akarják hagyni klubjukat.

A német válogatott a nyári Európa-bajnokságon a világbajnok franciákkal, a címvédő portugálokkal, valamint a társrendező magyarokkal szerepel azonos csoportban.