Vágólapra másolva!
A német labdarúgó-bajnokság 25. fordulójában a rekordbajnok Bayern München 3-1-re nyert a Werder Bremen otthonában. A találkozón gólt lőtt a bajorok lengyel csatára, Robert Lewandowski, aki ezzel már 268 Bundesliga-gólnál jár, ezzel pedig beállította a legendás Klaus Fischer gólrekordját, és már csak a 365 gólos Gerd Müller van előtte az örökranglistán. A játéknap magyaros rangadóján a Szalai Ádámmal felálló Mainz 1-0-ra legyőzte Freiburg csapatát, amelyben Sallai Roland szintén kezdőként kapott lehetőséget.

A bajnoki címvédő Bayern München a három mérkőzés óta veretlen Werder Bremen otthonában lépett pályára. A bajorok hét közben BL-nyolcaddöntő visszavágót játszanak majd az olasz Lazio csapatával, de mivel az első meccset 4-1-re megnyerték Rómában, így túl sok félnivalójuk nincs a második felvonástól, ezért Hansi Flick sem pihentetett.

A bajorok számára rosszul indult a meccs, mert az első percben a török válogatott Ömer Toprak kiosztott egy pofont Robert Lewandowskinak, és belekapott a szemébe.

Csoda, hogy Lewandowskinak nem lett komolyabb baja Forrás: AFP/Fabian Bimmer

A lengyel támadót percekig ápolták, még jégkockákkal is ápolták a szemét, végül azt a folytatás mellett döntött, ami érhető, hiszen már csak tíz gólra van szüksége, hogy megdöntse Gerd Müller 40 gólos Bundesliga szezonrekordját.

Ahogy az várható volt, a Bayern München uraltak a mérkőzést, és a 22. percben meg is szerezte a vezetést. Egy baloldali szögletet Thomas Müller csúsztatott meg a rövid oldalon, a berobbanó Leon Goretzka nyolc méterről védhetetlen gólt fejelt.

A 35. percben növelte az előnyét a Bayern München. Egy fellőtt labdát Thomas Müller vett le mellel, majd egy gyönyörű ütempasszal ziccerbe hozta Serge Gnabryt, aki hat méterről higgadtan a kapuba gurított a kivetődő Jiri Pavlenka mellett.

A fordulás a Bayern München eldönthette volna a meccset. Az 54. percben Kingsley Coman beadása után Lewandowski fejelt kapufát, a labda pedig Pavlenka kezében landolt. Három perccel később a lengyel támadó újra közel került a gólhoz, de a ziccerét Pavlenka lábbal védte, a kipattanó után pedig a cseh kapus a felső lécre tolta a Bayern-csatár közeli ismétlését.

A 66. percben egy jobboldali beadás után ismét Lewandowski fejelt kapura, de Pavlenka óriási bravúrral védte a jobb alsó sarokba tartó labdát. Úgy tűnt, a lengyel gólkirály el van átkozva, a szöglet után azonban óriási szerencsével megszerezte az első gólját. Egy kavarodás után elé pattant a labda, és két méterről csak a kapuba kellett lőnie.

  • A 32 éves csatárnak a 345. Bundesliga-mérkőzésén ez volt a 268. gólja, ezzel az örökranglistán behozta a legendás a legendás Klaus Fischert, és már csak a 365 gólos Gerd Müller van előtte az örökranglistán.

A 78. percben Lewandowski meg is dönthette volna Klaus Fischer rekordját, de Gnabry átadása után a közeli lövése a jobb kapufán csattant. Ezt követően a lengyel támadó lecserélte Hansi Flick, aki egy rekordot így is felállított a Werder Bremen ellen.

  • Ő az első, aki 25 forduló alatt 32 gólt a Bundesligában.
Ha így folytatja, Robert Lewandowski meg fogja dönteni Gerd Müller 40 gólos szezonrekordját Forrás: AFP/Fabian Bimmer

A hajrában még szépíteni tudott a Werder. Milot Rashica ment el ziccerben, a közeli lövését Manuel Neuer védeni tudta, a kipattanót azonban az érkező Niclas Füllkrug az üres kapuba lőtte, ezzel kialakítva a végeredményt.

A Bundesliga "magyaros" rangadóján egyik csapat sem volt túl jó formában, bár a meccs előtt a nyolcadik helyen álló Freiburg számított esélyesebbnek, a kiesés ellen küzdő Mainznak azonban minden pontra szüksége van. A Freiburgban a héten szerződést hosszabbító Sallai Roland, míg a Mainzban a magyar válogatott csapatkapitánya, Szalai Ádám is kezdőként lépett pályára.

Szalai Ádám visszaküzdötte magát a Mainz kezdőjébe Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Torsten Silz

Az első félidőben mindkét magyar játékos gólt lőhetett volna. A harmadik percben Szalai Ádám került ziccerbe, de a közeli lövését Florian Müller védeni tudta. A 40. percben Sallai Roland vihette egy az egyben a Mainz kapusára a labdát, megcélozta a kapu bal oldalát, de a Mainz kapusa, Robin Zentner leolvasta a szándékot, és egy óriási bravúrral kiütötte a labdát.

A második félidőben a Mainz valamivel többet birtokolta a labát, de a Freiburg játszott veszélyesebben. Az 58. percben a vendégek megszerezhették volna a vezetést, de Sallai Roland szabadrúgása a felsőkapufán csattant. Ezt követően kiegyenlített játék zajlott, majd a hajrában a Mainz megszerezte a vezetést. Robert-Nesta Glatzel fejesét Florian Müller még bravúrral védeni tudta, a kipattanót azonban Robin Quaison belőtte.

Robin Quaison hajrágóljával nyert a Mainz Forrás: Bundesliga/Twitter

A hajrában a Freiburg még ment előre, de nem tudott újabb helyzetet kialakítani, így az eredmény már nem változott. Ezzel a győzelemmel a Mainz továbbra is a 16. osztályozós helyen áll, de pontszámban behozta a Dárdai Pál vezette Hertha BSC-t.

Bundesliga, 25. forduló:
Mainz-Freiburg 1-0 (0-0)
Union Berlin-1. FC Köln 2-1 (0-1)
Werder Bremen-Bayern München 1-3 (0-2)
Wolfsburg-Schalke 04 5-0 (1-0)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayer Leverkusen 24 20 0 4 61-16 45 64
GY
GY
GY
GY
GY
I
2.
Bayern München 24 17 4 3 65-28 37 54
GY
V
V
GY
D
I
3.
VfB Stuttgart 24 16 6 2 55-31 24 50
GY
GY
GY
D
GY
I
4.
Borussia Dortmund 24 12 4 8 48-30 18 44
D
GY
D
V
GY
I
5.
RB Leipzig 24 13 7 4 53-31 22 43
GY
D
GY
V
GY
I
6.
Eintracht Frankfurt 24 9 5 10 38-31 7 37
V
D
D
D
GY
I
7.
Hoffenheim 24 9 9 6 43-44 -1 33
D
D
V
GY
GY
I
8.
Freiburg 24 8 10 6 32-44 -12 30
V
V
D
V
D
I
9.
Werder Bremen 24 8 10 6 33-37 -4 30
GY
V
GY
D
V
I
10.
Augsburg 24 7 9 8 39-41 -2 29
D
D
V
GY
GY
I
Teljes lista