Vágólapra másolva!
Szalai Attila januárban igazolt a ciprusi Apollon Limasszolból a török Fenerbahce csapatába, ahol két hónap elteltével már vitán felül a klub meghatározó játékosa.

Ahogy az sokszor előfordul, a fiatal védő klubváltását is sokan kétkedve fogadták. Egyesek azt mondták, hogy a Fener nem is nagy csapat, kár oda igazolni, mások pedig azt, hogy Szalainak még túl nagy is, majd ülhet a kispadon.

Nos, utóbbiaknak egészen biztosan nem lett igazuk! A magyar védő – akit szigorú megjelenésével az első pillanat óta imádnak a klub szurkolói – az érkezését követő hétvégén máris kezdett Erol Bulut csapatában, és az azóta lejátszott tíz mérkőzésből csak egyet hagyott ki.

Szalai Attila nagyszerű teljesítményére egyre többen figyelnek fel Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Serhat Cagdas

A bajnokságban (Süperlig) a Fener 9 meccset játszott Szalai érkezése óta, ezek közül hatot megnyert, egy döntetlen mellett pedig csupán kettőt veszített el, és mindössze öt gólt kapott. A klub 28 mérkőzés után 58 ponttal a harmadik helyen áll a bajnokságban a másik két isztambuli rivális, a Besiktas (28 meccs, 63 pont) és a Galatasaray (29 meccs, 61 pont) mögött.

A Fener-szurkolók rögtön a Real Madrid és a spanyol válogatott világ- és Európa-bajnok védőlegendájához, Sergio Ramoshoz hasonlították, és most már a külföldi szakportálok is felfigyeltek a kimagasló teljesítményére. Egyikük látványos infografikában foglalta össze, miért Szalai Attila a Fener egyik legfontosabb játékosa.

Nos, azért, mert passzai 81,05%-ával segíti a csapata támadásépítéseit, passzai átlagos hossza pedig 38,37 méter – mindkét mutatóval a Süperlig legjobbja azon U23-as középső védők között, akik a bemutatkozása óta legalább 800 percet a pályán töltöttek.

Mindkét statisztika azt mutatja, hogy Szalai munkája nem abban merül ki, hogy védőfeladatai ellátása után a hozzá legközelebb állóhoz gurítja a labdát.

Előbbit progressive pass néven említi a statisztika, azaz építő jellegűnek, és Szalainak meccsenként átlagosan tíznél is több van ilyen, miközben rendre feltűnik egy-két megindulással is. Persze védekezésben sem érheti kritika: meccsenként átlagosan négynél több párharcot vív meg, és ezeket kimagasló arányban, 75 százalékban meg is nyeri.

Az oldal szerkesztői a konkluziót is levonják: egyrészt ő lehet a nyári – részben budapesti rendezésű – Európa-bajnokság egyik nagy felfedezettje, másrészt a Fener, amelyik 1,8 millió euróért vette, vélhetően hatalmas nyereséggel fogja tudni eladni, ha majd úgy dönt.