Vágólapra másolva!
Pár éve még ígéretes játékosnak tartották a Liverpool korábbi focistáját, aki annak ellenére szerződött a tavalyi bajnokcsapathoz, hogy gyerekkora óta az ősi rivális Manchester Unitednek drukkolt. Azonban a tehetség kevés volt, Michael Ngoo pályafutása teljesen máshogy alakult, mint ahogyan azt előzetesen várni lehetett. Ebben pedig nagy szerepet játszott Virgil van Dijk és egy súlyos sérülés, ami miatt két évet kellett kihagynia. Majd amikor már úgy tűnt, hogy karrierje leáldozóban van, Ngoo mindenkit meglepve sztárrá vált egy olyan országban, ahol korábban még soha nem játszott angol labdarúgó. Egy nem mindennapi pályafutás fordulatos és lebilincselő története.

Bő tíz évvel ezelőtt, amikor az angol támadó még csak 16 éves volt, olyan klubok versengtek az aláírásáért, mint például a Manchester United. Az MU 2009-ben nagyon közel állt ahhoz, hogy leigazolja a tehetséges csatárt, aki próbajátékon is szerepelt a Unitednél, mégis a Liverpool szerződtette a Southend Unitedtől 250 ezer fontért.

– vallotta be őszintén Ngoo a Planet Footballnak.

Ngoot a Liverpoolban még leendő futballcsillagként tartatták számon Forrás: Twitter

Magas és fizikailag erős csatárnak számított, ugyanakkor technikailag is képzett volt. Egy hónappal azután, hogy aláírt a Liverpoolhoz, megszerezte az első két gólját az U18-as csapatban a Blackburn Rovers ellen. Első szezonjában 8 találattal gólkirály címet nyert az utánpótlás bajnokságban. A 2010–11-es szezon különösen jól sikerült Ngoo számára, ugyanis az U21-es bajnokságban 15 gólt szerzett, ebből 10-et csereként beállva. Remek formájának köszönhetően először kapott meghívót az U21-es angol válogatottba. Ngoo a 2012–13-as idény elején folytatta remek sorozatát, nyolcszor volt eredményes az első hat meccsen.

Azonban hiába a remek őszi teljesítmény, a Liverpool akkori vezetőedzője, Brendan Rodgers nem számított rá a felnőttek között,

ezért a játékos 2013. január 25-én a skót Hearts csapatához igazolt kölcsönbe. Tizenegy meccsen ötször talált be a skót bajnokságban, azonban Rodgerst így sem győzte meg arról, hogy helye lenne az első csapat keretében, így a következő évben a Yeovil Townnak, majd a Walsallnak adták kölcsön. A Liverpoolban olyan csatárok szerepeltek ekkor, mint Sterling, Luis Suárez, Daniel Sturridge vagy épp Luis Alberto. Ngoo számára nyilvánvalóvá vált, hogy esélye sincs a Mersey-parti együttesbe bekerülni, így továbbállt.

Ngoo a skót Hearts csapatában mutatkozott be a felnőttek között Forrás: Twitter

Egy sportoló életében a sérüléseket mindig nehéz feldolgozni, ez Ngoo esetében sem volt másképp.

Valószínűleg 2014. október 26-án reggel még a tehetséges csatár sem gondolta, hogy aznap sorsfordító pillanat jön el az életében.

Ngoo akkoriban a Kilmarnockban játszott, majd a Celtic elleni skót bajnoki mérkőzésen Virgil van Dijk egy elkésett becsúszás után eltörte a lábát. Az incidens után a csatár úgy fogalmazott, hogy a holland válogatott védő szándékosan okozott neki sérülést, hét évvel később azonban már nem haragszik van Dijkra.

– mondta az esetről.

Az angol támadót ugyan kétszer is megműtötték, azonban a súlyos sérülése miatt véget ért a szezonja. Innentől pedig lejtmenetet vett a pályafutása, és nem úgy tűnt, hogy innen még van visszaút a számára. A depresszió és harag kezdte felemészteni.

"Nem csak fizikailag sérültem meg akkor, hanem lelkileg is összetörtem.

Azon tűnődtem, hogy vajon mihez fogok kezdeni, ha többé nem rúghatok labdába." – árulta el az angol játékos.

Virgil van Dijkkal való találkozás fordulópont volt az életében Forrás: Twitter

A fiatal tehetség senkinek sem árulta el, hogy min megy keresztül. Nem csak a pályafutása, de az élete is kisiklott. Rossz társaságba került.

Alkoholproblémái lettek, 2016-ban pedig eljárás indult ellene, ugyanis egy fesztiválon drogot árult.

Két évvel később felfüggesztették a börtönbüntetését. Ngoo-nak négy évébe telt, hogy túllendüljön a sérülés okozta fizikai és a mentális nehézségeken. Ez talán nem is csoda, hiszen 24 hónapot kellett kihagynia.

Még a Tiranánál töltött első évemben sem voltam százszázalékos formában. Az előző szezon vége felé kezdtem azt érezni, hogy készen állok." - magyarázta Ngoo.

Az egykori liverpooli csatár lemondott az álmairól, és óriási meglepetésre 2017-ben Albániába igazolt,

az akkor még másodosztályban szereplő KF Tirana együtteséhez. Ezzel ő lett az első angol focista, aki a balkáni országban játszott.

árulta el Ngoo a meglepő átigazolás okát.

Albániában talált menedékre a Liverpool egykori játékosa Forrás: Twitter

Az első évben Ngoo feljutott az első osztályba a klubbal, a második szezonban hetedik helyen zárt a fővárosi csapattal, majd a Tirana a harmadik idényben megnyerte a klub történetének 25. bajnoki címét. Ngoo pályafutása első trófeáját szerezte, és hamar a szurkolók kedvencévé vált gólpasszai és góljai miatt.

A szurkolók nagyra értékelték az erőfeszítéseimet, és sok szeretetet kaptam tőlük. Tudták, hogy nem leszek ott sokáig, de végül három évig maradtam a csapatnál, pedig nem ez volt a terv." – mondta Ngoo a távozása után.

A Tirana 2019-2020-as bajnoki címét még különlegesebbé teszi az edző személye. Ugyanis a nigériai Ndubuisi Egbo lett az első afrikai szakember, aki Európában bajnoki címet nyert.

mondta korábbi edzőjéről Ngoo.

Annak ellenére, hogy a Tirana albán bajnokként a Bajnokok Ligája-selejtezőben indulhatott, a még mindig roppant fiatal csatár tavaly nyáron visszautasította a klub szerződéshosszabbítási ajánlatát, és három sikeres év után távozott.

Szeretném egy erősebb bajnokságban is megmutatni, hogy mit tudok." – mondta az angol játékos a januári klubváltása előtt.

A 2019-2020-as szezonban szerezte meg pályafutása első trófeáját, miután a Tiranával bajnoki címet nyert Forrás: Twitter

A hórihorgas támadó 74 meccsen 29 gólt szerzett az albán együttesben. Bár hamar a közönség kedvencé vált, az Albániában töltött időszaka alatt nem mindig volt felhőtlen az élete. Többször is rasszista megnyilvánulás áldozata volt, emellett a klub egykori vezetőedzőjével, Ardian Memával is adódtak nézetelérései, ami miatt száműzték a tartalékok közé.

emlékezett vissza.

Közel fél év kihagyás után Ngoo idén januárban Ciprusra ment, és a szezon végéig aláírt az Enosis Neon Paralimniou csapatához. Eddig hat mérkőzésen lépett pályára új klubjában, de gólt még nem szerzett. A Paralimniu jelenleg a nyolccsapatos ciprusi bajnokság hetedik helyén áll.

A 28 éves angol csatár jó barátságot ápol a Manchester City kiválóságával, Raheem Sterlinggel, akivel korábban még a Liverpool utánpótlás csapatában játszott együtt. Sterling a nehéz időszakokban is támogatta Ngoo-t, aki cseppet sem bánja, hogy saját karrierje másképp alakult, mint gyermekkori barátjának.

Az új generáció számára igazi példakép lehet, ezért a fiatal játékosoknak azt tanácsolnám, hogy vegyenek példát arról, amit a pályán és a pályán kívül csinál. Rajta kívül a mai napig is tartom a kapcsolatot olyan játékosokkal, mint Suso, Andre Wisdom vagy Conor Coady.

– árulta el a Liverpool korábbi játékosa.

Ngoo háromszor lépett pályára az U20-as világbajnokságon 2011-ben, gólt azonban egyet sem szerzett Forrás: AFP/Aizar Raldes

Nos, alighanem erre mondják, hogy mindenki a saját maga sikerének a kovácsa. Ngoo ugyan nem azt a pályát futotta be, amit fiatal korában neki jósoltak, de a lehetőségekhez képest így is sikeres karriert tudhat a magáénak.