Társoldalunk:

Az UEFA nem engedi, hogy üres stadionokban játsszák a foci-Eb mérkőzéseit

2021.03.17. 08:10

Az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin szerint a 2021-re halasztott labdarúgó-Európa-bajnokság házigazda városai közül azok, amelyek nem tudják garantálni a nézők beengedését a stadionokba, elbukhatják a rendezői jogot.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-ról 2021-re halasztott foci-Eb-nek a tervek szerint 12 európai város ad otthont. 

A vírus eltérő szintje és az egyes országokban alkalmazott különböző korlátozások miatt még nem tudni, hogy a torna júniusi rajtja idején mind a 12 városban bejöhetnek-e majd a szurkolók a stadionokba.

Jelenleg Európa-szerte zárt kapuk mögött rendezik a futballmérkőzésket. Az Európai Labdarúgó-szövetség elnöke, Aleksander Ceferin elmondása szerint több vésztervvel is készülnek a sporteseményre, de azt kizártnak tartja, hogy akár egyetlen mérkőzést is üres stadionokban játsszanak le a résztvevő csapatok.

Minden házigazdának garantálnia kell, hogy a szurkolók ott lehetnek az adott stadionban" - mondta Ceferin.

Aleksander Ceferin szerint üres stadionokban nem játszhatnak Eb-meccseketForrás: AFP/Harold Cunningham

A Sky Sports megírta, hogy a vendéglátó városoknak április 7-ig kell benyújtaniuk egy tervezetet azzal kapcsolatban, hogy mennyi szurkolót lesznek képesek beengedni saját stadionjukba.

Az április 20-i határidőt tűztük ki az Európa-bajnoksággal kapcsolatos végső döntés meghozatalára. Az ideális forgatókönyv az, hogy a bajnokságot az eredeti 12 helyszínen játsszuk, de ha ez nem lehetséges, akkor 10 vagy 11 országban folytatódik, ha egy vagy több helyszín nem felel meg az előírt feltételeknek" - tette hozzá az UEFA elnöke.

A szám szerint 16. foci-Eb - amelyen a magyar válogatott is részt vesz - 2021. június 11. és július 11. között zajlik majd, és a budapesti Puskás Aréna is az egyike a 12 helyszínnek.