Vágólapra másolva!
Az amerikai ingatlanmágnás üzletember, Frank McCourt 2016-ban a marseille-i városháza nagytermében szervezett sajtótájékoztatón jelentette be, hogy új többségi tulajdonosként elindítja az „OM Champions Project"-et. Azt akkor kevesen hitték volna, hogy alig négy évvel később a francia klub, az Olympique de Marseille szurkolói fogják felgyújtani a klub létesítményeit, és a csapat az anyagi csőd felé halad. Pedig korábban is volt már példa arra, hogy McCourt befektetései tönkretettek egy híres sportklubot.

Az amerikai sportrajongók akkor hallottak először Frank McCourtról, amikor a végtelen költekezései és válópere a csőd szélére sodorta a Los Angeles Dodgers baseballcsapatát. Kilenc éve már annak, hogy McCourtnak anyagi gondok miatt el kellett adni a kaliforniai csapatot, és megvásárolt egy patinás fociklubot, a francia Olympique de Marseille-t. Az amerikai üzletember hatalmas ígéretekkel érkezett, de hozzá nem értésével a csőd felé lökte a híres klubot– derül ki az Athletic cikkéből.

Január végén az OM-szurkolók egy csoportja megtámadta a francia klub edzőközpontját. A védő Alvaro Gonzalezt meg is dobálták a dühös szimpatizánsok.

A Marseille csapatának francia tulajdonosa volt McCourt előtt. A sportszergyártó óriás, az Adidas vezérigazgatójának, Robert Louis-Dreyfusnak a kezében volt a francia klub 1996-tól egészen a 2009-es haláláig. A férfi később minden vagyonát és a csapatot is a feleségére, Margaritára hagyta, akinek körülbelül 5,5 milliárd dollár hullott az ölébe.

A Forbes szerint ő lett minden idők leggazdagabb orosz származású felesége.

A 2009/2010-es szezonban az Olympique de Marseille megnyerte a francia bajnokságot, de a hölgyet nem érdekelte annyira a foci, így 2016-ban 45 millió euróért eladta a klubot McCourtnak. A klub részesedéséből csak öt százalékot tartott meg. Elsőre az OM szurkolói nagy várakozással tekintettek az új tulajdonos tervei elé, bár fogalmuk sem volt, hogy McCourt mit tervez a szeretett csapatukkal.

Frank McCourt nem örvend nagy népszerűségnek a francia klub szurkolói között Forrás: Anadolu Agency via AFP/2019 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

Az amerikai üzletember 2016-ban azt mondta, hogy 200 millió eurós támogatást nyújt azért, hogy a francia klub folyamatosan a Bajnokok Ligájában szerepelhessen.

– nyilatkozta Guillaume, az egyik legnépszerűbb OM-szurkolói Twitter-fiók vezetője. A nevét elhallgatni kívánó blogger szerint nagyon magasra tette a lécet McCourt, és a szurkolók nem tudták, hogy valóban van-e fogalma arról, hogy hogyan működik az európai foci. Az egyik legismertebb francia sportújságíró, Mathieu Grégoire szerint az üzletember akkoriban semmit nem tudott a fociról.

– mondta el a francia újságíró. Amikor McCourt annak idején megvette a Los Angeles Dodgers baseballcsapatát, hasonló helyzetben találta magát, mint az OM-nél. A milliárdos egyébként is kényszermegoldásként vette meg a Dodgerst, mert eredetileg a Boston Red Sox csapatát szerette volna.

- nyilatkozta McCourt, mikor 2004 januárjában megvette a csapatot.

A Los Angeles-i csapat bejutott a 2008-as, majd a 2009-es rájátszásba is, de a nagy áttörés nem akart elérkezni. Akkoriban sokan arról kezdtek suttogni, hogy a Dodgers tulajdonosa tönkrement. Mégis hogy fordulhatott ez elő, miközben a csapat sikereket ért el?

A Dodgers is sikertörténetnek indult, de csőd lett belőle Forrás: Getty Images via AFP/2008 Getty Images/Jeff Gross

McCourt első hét szezonjában a Dodgers meccsei mindig a legtöbb nézőt vonzották, így a jegybevételek sok pénzt hoztak a konyhára. Miután elvált az első feleségétől, Jamie-től, a bíróság nyilvánosságra hozta azokat a bizonyítékokat, miszerint a pár minden költségét a baseballcsapat bevételeiből finanszírozta.

Több lakóházat vásároltak, a fodrászuknak hat számjegyű fizetést adtak, és egy méregdrága pszichológust is felkértek, hogy az elűzze a negatív gondolataikat.

A nagy terveket szövögető üzletember kölcsönöket vett fel a Major League Baseball első osztályú profi baseball-bajnokságtól,

és a hitelekre való fedezetet a jövőbeli bérletértékesítések jelentették volna.

Amikor az MLB már nem folyósított több hitelt a Los Angeles-i csapat számára, akkor a Dodgers csődöt jelentett. A klubot el kellett adni az üzletembernek. McCourt a Guggenheim-cégcsoportnak adta el a Dodgers csapatát 2,15 milliárd dollárért. Arról nincsenek pontos adatok, hogy mennyire járt jól, miután kifizette a tartozásait, és a volt feleségét. Az biztos, hogy anyagilag nem járt rosszul.

Frank McCourt a feleségével, és a PSG elnökével, Nasser Al Khelaifival figyeli a meccset Forrás: Anadolu Agency via AFP/2016 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

Az amerikai üzletember a Marseille csapatának megvételét követően betartotta az ígéretét, miszerint 200 millió eurót költ a francia klubra. A pénz nagy részét a klubvezetés kiöregedő focistákra költötte, de ez a pénz semmiség volt ahhoz képest, amivel egy PSG gazdálkodhatott. Az ügyvezetőként a csapat élére kinevezett Jacques Henri-Eyraud korábban nem járt labdarúgóklub közelében, a tulajdonossal viszont remek viszonyt alakított ki. McCourt többnyire az USA-ban tartózkodott, és nem felügyelte a francia klub körüli történéseket.

Az üzleti szemléletű Eyraud leépítette a helyileg közkedvelt OM TV-t,

majd 2016 végén kinevezte szakmai igazgatónak Andoni Zubizarretát, aki a Barcelonától érkezett.

Az elején rendelkezésre álló 200 millió eurós borítékból az egykori spanyol kapus leigazolta Dimitri Payetet, majd kinevezte vezetőedzőnek azt a Rudi Garciát, akivel később hatalmi játszmákba bonyolódott.

Egyébként a McCourt által kinevezett Eyraud sem mutatta jelét annak, hogy a helyzet magaslatán lenne. Rudi Garcia szerződésének meghosszabbítását, majd néhány héttel későbbi kirúgását az ő nevéhez kötik.

A javaslatára szerződtetett André Villas Boas jól kezdett a francia klub kispadján, de később vele is megromlott a vezetőség viszonya.

Henri Eyraud (jobbra) nem a legjobb döntéseket hozta meg a klub vezetőségében Forrás: AFP/Sylvain Thomas

Később a portugál Villas-Boas nyíltan szembeszállt a vezetőséggel. Egy nyilatkozatban azt mesélte el, hogy az újonnan megszerzett Olivier Ntcham leigazolását nem ő akarta, és ezért benyújtotta lemondását. A vezetőség a nyilatkozat megjelenése után felfüggesztette az edzőt, és további szankciókat helyezett kilátásba. A Marseille a portugál edző elküldésével még semmilyen problémát nem oldott meg.

Február 19-én az OM-szurkolók sajtótájékoztatót hívtak össze, amiben elmondták, hogy mik a kifogásaik a csapat vezetőségével kapcsolatban.

– mondta el Rachid Zeroual, a Les Winners nevű szurkolói csoport vezetője.

Egy héttel később McCourt kirúgta Eyraudot.

Az Olympique de Marseille csapatának 2016-os felvásárlása óta a francia klub közel félmilliárd eurót bukott.

. – mondta el az újságíró Gregorie McCourtról. McCourt nemrégiben azt nyilatkozta a L'Equipe francia lapnak, hogy több időt fog tölteni a francia városban. Nem szeretné eladni a klubot,

mert az a vágya, hogy a gyerekei és az unokái birtokolják majd a csapatot, ha már ő nem lesz.

A nagy múltú Marseille bizalmi válsággal küzd, és kevés vezetőségi tagról lehet feltételezni, hogy a helyzet ura lenne. A kedélyek lenyugtatásához rövid távon sok jó döntésre lesz szükség, vagy személyi cserékre lenne szükség. Bár februárban olyan hírek is szárnyra kaptak,

hogy a szaúdi királyi család szívesen megvásárolná a csőd felé rohanó klubot.

Az igazat megmondva, nem első alkalommal kapna egy francia klub tőkeinjekciót az Arab-félszigetről a túlélése érdekében.