Vágólapra másolva!
A Portónak a csoportkörbe sem sikerült bejutni a Bajnokok Ligája előző kiírásában, idén viszont óriási meglepetést okozott azzal, hogy kiejtette a Cristiano Ronaldóval felálló Juventust a legjobb 16 között. A negyeddöntőben aztán a Chelsea megállította a portugál együttest. A csapat idei BL-remeklésében nagy szerepet játszott a klub iráni focistája, Mehdi Taremi, akiről pár éve még szinte lehetetlen volt elképzelni, hogy egy nap BL-meccsen rúgja a gólokat, ő azonban nem mondott le az álmairól. Taremi nem csupán saját magát, de Iránt is felhelyezte a futballtérképre, és hogy hogyan sikerült mindezt elérnie? A cikk végére kiderül.

A Bajnokok Ligájáról álmodozó brazil vagy argentin tehetségek fejlődését óriási figyelemmel követik Európában, azonban ha egy fiatal játékos máshol játszik, könnyen lehet, hogy nem kerül rá a nyugat-európai elit klubok radarjára.

Alighanem a Porto iráni támadója, Mehdi Taremi ezt mindenkinél jobban tudja.

A 28 éves focista tagja volt a portugál együttesnek, amely kiejtette a Juventust a Bajnokok Ligájából, és bejutott a legjobb nyolc közé. Azonban meglehetősen rögös út vezetett a Perzsa-öböl partvidékétől a világfutball csúcsáig.

Taremi szülővárosának csapatában, a Shahin Bushehrben kezdett el focizni. Majd 18 éves korában besorozták a hadseregbe, ami némileg gátolta a fejlődését. Két év kihagyás után Taremi visszatért a katonaságból és 2012 nyarán aláírt a másodosztályú Iranjavan együtteséhez.

Első szezonjában tizenkét góllal hívta fel magára az iráni élvonal elitklubjainak figyelmét, a következő év végén pedig leszerződtette Irán legnagyobb futballklubja, a Persepolis Teheran. A fővárosi klub rekordbajnoknak számít hazájában, korábban tizenhárom alkalommal zártak aranyérmesként a bajnokságban.

Taremi kétszer nyert bajnoki címet Iránban Forrás: AFP/Atta Kenare

Új klubjában Taremi valósággal berobbant, zsinórban az első két szezonjában gólkirály lett, 2017-ben pedig pályafutása első bajnoki címét ünnepelhette a csapattal. A teljesítményére a nemzeti csapatnál is felfigyeltek, a korábbi szövetségi kapitány, Carlos Queiroz behívta az iráni labdarúgó-válogatottba, ahol azonnal meghálálta a bizalmat. Nyolc góljával óriási szerepet játszott abban, hogy Irán kijutott a 2018-as oroszországi világbajnokságra.

A tehetséges csatár mindeközben csak arra vágyott, hogy egy komoly európai klubba igazolhasson, éppen ezért nem volt hajlandó meghosszabbítani a szerződését a Persepolisnál. Azonban hiába a jó teljesítmény és a világbajnokságon való szereplés, nem figyeltek fel rá azok a csapatok, amelyekről álmodott. Csupán a török élvonalból érkezett érte ajánlat. Taremi mindenben megegyezett a Caykur Rizespor együttesével, azonban az utolsó pillanatban meggondolta magát, és úgy döntött, hogy Iránban marad.

A török klubnak cseppet sem tetszett, hogy Taremi kihátrált az üzletből, ezért a FIFA-hoz vitte az ügyet, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség pedig négy hónapra eltiltotta a játékost.

Eltiltása után 2018 januárjában Katarba igazolt. Terami ekkor már 25 éves volt, és ugyan az Al-Gharafánál jól keresett, az európai futballról szőtt álma egyre csak távolodni látszott. Az iráni sztár azonban nem adta fel, továbbra is zsákszámra lőtte a gólokat, keményen dolgozott és reménykedett.

Taremi Katarban együtt játszott a világbajnoki ezüstérmes Wesley Sneijderrel Forrás: AFP/Karim Jaafar

– nyilatkozta tavaly Sebastiao Macias, az iráni válogatott korábbi erőnléti edzője a Tribuna Expressonak.

Ugyan Queiroz irányítása alatt az iráni válogatott védelme szilárd lábakon állt, mi sem bizonyítja jobban, hogy 18 selejtező meccsből csupán 5 gólt kaptak, de ez sem volt elég, hogy továbbjussanak a csoportkörből.

Irán a vb-n 1-1-es döntetlent játszott az Európa-bajnoki címvédő Portugália ellen Forrás: Imaginechina via AFP/Zhong zhenbin - Imaginechina/Zhong Zhenbin

A világbajnokságon Taremi egyetlen gólt sem szerzett, mégis szintet tudott lépni a karrierjében.

A Sir Alex Ferguson által is nagyra tartott szakember, Carlos Queiroz beajánlotta az iráni csatárt a Rio Avénak. Habár a portugál klub nem azon csapatok közé tartozott, amelyekről Taremi korábban álmodott, sikerült európai bajnokságba igazolnia.

"Sok lehetőségem volt" - mondta Taremi 2019-ben. Az egyik opció természetesen az volt, hogy Katarban marad, az Al-Gharafa évi 2,5 millió eurót ajánlott neki, de nem volt hajlandó elfogadni.

- mondta korábban a portugál O Jogónak.

Az FC Portónál hamar felfigyeltek az iráni csatár tehetségére Forrás: AFP/Miguel Riopa

Taremi csupán játszani akart, Portugáliába igazolásakor pedig a Canal 11-nek elárulta, miért a Rio Ave mellett döntött.

Nos, Queiroznak igaza lett. Taremi bemutatkozó mérkőzésén a Real Madridnál vezetőedzőként dolgozó Zinédine Zidane legidősebb fia, Enzo is gólt szerzett, mégis a másnapi címlapok az iráni játékossal voltak tele, aki mesterhármast lőtt a CD Aves csapatának.

– mondta egykori játékosáról a Rio Ave akkori edzője, Carlos Carvalhal.

Taremi pedig bebizonyította, hogy ez valóban így van. A szezon végén 18 találattal gólkirály lett, a Rio Ave pedig az ötödik helyen zárt a bajnokságban, így az Európa-liga selejtezőben indulhatott. A portugál kiscsapatot csak az AC Milan tudta megállítani a rájátszásban, az olasz együttes tizenegyespárbaj után kvalifikálta magát a csoportkörbe. Terami viszont ekkor már nem volt a csapat tagja, ugyanis 2020 nyarán az FC Portóhoz igazolt.

A kezdeti nehézségek után Taremi a közelmúltban ismét megtalálta a góllövő cipőjét, az idei évben már kilenc gólnál, és öt gólpassznál jár.

Minden sorozatot figyelembe véve pedig 37 meccsen 15 találatot és 12 asszisztot jegyzett eddig. Többek között a labdarúgó Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő első felvonásán már az első percben bevette a Juventus kapuját.

Taremi lett az első iráni focista, aki gólt szerzett a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában.

Viszont a torinói visszavágón nehéz helyzetbe hozta csapatát, miután az 54. percben időhúzás miatt második sárgalappal kiállította a játékvezető. A Porto erőfeszítéseinek azonban tíz emberrel is meglett a jutalma, a portugál gárda fantasztikusan küzdve, idegenben szerzett gólokkal, hosszabbítást követően ejtette ki a Juventust a BL-ből.

- nyilatkozta a továbbjutás után Taremi.

Taremi nagyon jól megérti magát Moussa Maregával, akivel ketten igencsak eredményes csatárpárost alkotnak Forrás: AFP/Miguel Riopa

Alighanem az idény elején kevesen mertek volna fogadni arra, hogy a 29-szeres portugál bajnok eljut a Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata közé. Noha, a klub a 2003/2004-es szezonban megnyerte a legrangosabb európai kupasorozatot, azóta a negyeddöntőnél tovább soha nem tudott eljutni, az is csupán egyszer sikerült, még 2015-ben, de a Bayern München 7-4-es összesítéssel kiütötte a portugál csapatot.

Azóta rengeteg változáson ment keresztül a klub, az egyik leglényegesebb talán a vezetőedző személye. Sergio Conceicaót 2017-ben nevezték ki, majd sorozatban két bajnoki címet szerzett a csapattal. A 46 éves tréner irányítása alatt a Porto rendszerint túljutott a BL-csoportkörön, igaz, egyik esetben sem került túlságosan nehéz kvartettbe. Az idei szezonban az angol élvonalban toronymagasan vezető Manchester Cityvel, a görög Olympiakosszal és a francia Marseille csapatával sorolták össze a portugálokat.

A Porto 13 ponttal csoportmásodikként jutott tovább a City mögött, ráadásul eddig az idei BL-szezonban csupán a portugál gárda tudta bevenni Pep Guardiola csapatának kapuját.

A Porto két vezéregyénisége, Pepe és Sérgio Oliveira edzés közben Forrás: AFP/Miguel Riopa

Bár a Porto az elmúlt években stabil top16-os csapattá vált a BL-ben, a legnagyobb fegyverük az "ismeretlenségben" rejlik. A jelenlegi csapatban nincsenek akkora klasszisok, mint korábban Deco, Maniche vagy Ricardo Carvalho, viszont a portugál edző képes kis- és középcsapatokból a maximumot kihozni, jól felkészíteni őket a sztárcsapatok ellen. Mi sem bizonyítja jobban, hogy kiejtették a Juventust a nyolcaddöntőben. Ennek ellenére valószínűleg minden versenyben maradt együttes a Portót szerette volna kapni a BL-negyeddöntők sorsolásakor.

Conceicao kiválóan kontrázó csapatot épített fel. Pepe remekül irányítja a Porto masszív védelmét, ráadásul a csapatkapitány a jelenlegi szezonban még 38 esztendősen is a gárda egyik legjobbja. A jó "munkás" focistákból álló csapat másik kulcsembere Jesús Corona. A mexikói középpályás a támadásokból és a védekezésből is egyaránt kiveszi a részét. A Porto gólfelelőse pedig Sérgio Oliveira, aki az idei szezonban már 18 találatnál jár, ebből hetet a Bajnokok Ligájában szerzett.

Az FC Porto játékosai ünneplik a BL-továbbjutást Forrás: AFP/Marco Bertorello

A Chelsea elleni negyeddöntő első mérkőzésén eltiltása miatt nem léphetett pályára az iráni sztár, a Porto pedig 2-0-ra kikapott. A visszavágón a londoni csapat sokáig őrizte a kétgólos előnyét, majd amikor már mindenki elkönyvelte, hogy gól nélküli döntetelennel zárul a meccs, akkor Taremi káprázatos ollózós gólt lőtt. A pazarul kivitelezett mozdulat sovány vigasz a portugál együttes számára, amely így 2-1-es összesítéssel kiesett a BL-ből, azonban nem kizárt, hogy az iráni csatár gólja az idiei BL-kiírás legszebb találata lesz.

Ugyan Tomas Tuchel csapata ellen nem jött össze az újabb BL-bravúr, a bajnokságban pedig hatpontos hátrányban van a listavezető Sportinggal szemben, viszont Conceicao együttese idén többször is bebizonyította, hogy precíz védekezésének és küzdeni akarásának köszönhetően a legmagasabb szinten is képes felvenni a versenyt bárkivel. Ami pedig Taremit illeti, a portugál bajnokságban nyújtott teljesítményével nem csupán saját magát, de az országát is felhelyezte a futballtérképre, ugyanis 2020 nyarán további két portugál együttes szerződtetett iráni játékost.