Vágólapra másolva!
A lengyelek elleni csütörtöki 3-3-as döntetlent követően vasárnap San Marinóban lép pályára a magyar labdarúgó-válogatott a 2022-es világbajnokság európai selejtezősorozatában. A biztató kezdés után egy olyan összecsapás következik, amelyen mindenképpen győznie kell Marco Rossi csapatának. A válogatott jelenlegi formája, illetve a két nemzeti együttes múltja alapján szinte biztosra vehető, hogy a magyar válogatott megszerzi első győzelmét 2021-ben.

A lengyelek elleni hatgólos döntetlent hozó mérkőzés egyes szakaszaiban kifejezetten minőségi futballt mutatott be Marco Rossi együttese, és bebizonyította, hogy papíron erősebb csapat ellen is képes a győzelemre játszani. Ugyan a védelmi hibákat kíméletlenül megbüntette az ellenfél, de a magyar csapat karnyújtásnyira volt a győzelemtől, és ez a döntetlen is kifejezetten jó eredménynek számít Lewandowskiék ellen.

A magyar válogatott jó eredményt ért el a lengyelek ellen Fotó: Csudai Sándor - Origo

A nemzeti együttes következő mérkőzése tipikusan a kötelező győzelem kategóriájába tartozik, függetlenül a lengyelek elleni találkozótól. A miniállam csapatával eddig négyszer játszott a magyar fociválogatott, mindannyiszor Eb-selejtezőn. Eddig abszolút hibátlan a mérleg, hiszen minden alkalommal legalább háromgólos magyar siker született, mint éppen legutóbb, 2011-ben, ráadásul ezeken a meccseken gólt sem kapott a nemzeti együttes. A legnagyobb vereséget 2010 októberében mérték Szalai Ádámék San Marinóra. Az a találkozó 8-0-s végeredménnyel zárult, és a lengyelek ellen csütörtökön is eredményes csatárunk három gólt szerzett azon az összecsapáson.

Marco Rossinak már megvan a terve a vasárnapi meccset illetően, és hangsúlyozta, hogy a játékosoknak jól kell kezelniük az esélyesség terhét.

mondta a szombati online sajtótájékoztatón a szövetségi kapitány.

Marco Rossi magabiztosan várja a San Marino elleni vb-selejtezőt Forrás: MTI/EPA/Vaszil Donev

osztotta meg taktikai elképzeléseit az olasz szakember.

A lengyelek elleni meccshez képest a legnagyobb változás az, hogy az RB Leipzig kapusa, Gulácsi Péter nincs ott a keretben, és nem fog játszani San Marino és Andorra ellen sem.

A válogatott első számú kapusa a nemzeti csapat szakmai stábja, illetve a klubja közötti előzetes megállapodás értelmében visszatért Németországba.

méltatta a Ferencváros kapusát Rossi.

San Marino és Andorra ellen is Dibusz Dénes (középen) védi majd a magyar válogatott kapuját Forrás: Sputnik via AFP/Grigory Sysoev

tette hozzá a magyar csapat edzője.

A hiányzókról még annyit érdemes tudni, hogy a DAC középpályása, Schäfer András - aki a lengyelek elleni meccsen végig a kispadon ült - sérülés miatt szintén elhagyta a válogatott keretét. Az említett két labdarúgón kívül azonban mindenki a kapitány rendelkezésére áll.

Rossi azt is elmondta, hogy tudja, a magyar válogatott nagyobb játékerőt képvisel, mint San Marino, és ezt a pályán is be fogja bizonyítani.

A szövetségi kapitány szavait a válogatott középpályása, a fejsérüléséből immár teljesen felépülő Nagy Ádám is megerősítette. A Bristol City játékosa úgy véli, hogy a csapat a korábbiakhoz képest jobban tudja kezelni a nyomást, és amellett, hogy kellőképpen tiszteli az ellenfelet, magabiztosan áll hozzá a kötelező győzelemnek számító mérkőzésekhez.

mondta Nagy Ádám.

tette hozzá a 25 éves futballista.

Nagy Ádám szerint a válogatott mentálisan sokat fejlődött Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A magyarok tehát önbizalomtól duzzadva, motiváltan várják a San Marino elleni meccset, de a miniállamban egyelőre nem sok jel utalt arra, hogy vasárnap vb-seletező mérkőzésre kerül sor. Az NSO megírta, hogy a helyszínen leginkább csend és nyugalom tapasztalható, a 33 ezres lakosságú országban nem égnek focilázban az emberek.

Marco Rossi egyébként elárulta, hogy ismeri az ellenfél szövetségi kapitányát, Franco Varrellát, aki a Bresciánál az edzője is volt régebben.

dicserte kollégáját Rossi, aki azt is elmondta, hogy a játékosokon múlik, hogy mennyire képesek a pályán megvalósítani a taktikát, illetve tisztában van vele, hogy neki könnyebb dolga van, mint Varrellának, hiszen a magyar csapat lényegesen erősebb kerettel rendelkezik.

Amíg a magyarok a lengyelek elleni 3-3-as döntetlennel indították a selejtezősorozatot, addig San Marino 5-0-ra kikapott az I csoport favoritjától, Angliától a Wembley-ben.

San Marino (fehérben) 5-0-ra kapott ki Angliától Forrás: AFP/Adrian Dennis

Rossi együttesére egyébként nem egy, hanem két kötelező győzelem vár, hiszen március 31-én Andorra ellen is muszáj 3 pontot szereznie ahhoz, hogy versenyben maradjon a vb-részvételért folytatott harcban.

Minden csoportból az első helyezett jut ki a 2022-es katari vb-re, míg a második pótselejtezőt játszhat.

A magyar válogatott számára akkor is van esély a pótselejtezőre, ha nem sikerül elérnie a második helyet, mivel tavaly ősszel megnyerte a kvartettjét a Nemzetek Ligája másodosztályát jelentő B divízióban.

Az NL-ből ugyanis a két legjobb olyan csoportgyőztes csatlakozik a pótselejtező mezőnyéhez, amely a vb-selejtezők során nem végez az első két helyen. A 12 csapat egymérkőzéses elődöntő-döntő rendszerben küzd majd meg a fennmaradó helyekért.

Természetesen ez még később esedékes, a csapatnak a fennmaradó, két márciusi vb-selejtezőre kell koncentrálnia, méghozzá a 6 pont begyűjtésére. Mindenekelőtt a San Marino elleni idegenbeli mérkőzésre, ahol remélhetőleg egy magabiztosan és felszabadultan futballozó magyar válogatottat láthatunk, amely könnyed, sokgólos győzelemmel örvendezteti meg a szurkolókat.

A magyar válogatott kerete:

Kapusok: Dibusz Dénes (FTC), Tóth Balázs (Puskás Akadémia)
Védők: Botka Endre (FTC), Fiola Attila (MOL Fehérvár FC), Hangya Szilveszter (MOL Fehérvár FC), Kecskés Ákos (Lugano), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Lovrencsics Gergő (FTC), Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Attila (Fenerbahce)
Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Gazdag Dániel (Budapest Honvéd), Holender Filip (Partizan Beograd), Kalmár Zsolt (DAC), Kleinheisler László (NK Osijek), Nagy Ádám (Bristol City), Loic Nego (MOL Fehérvár FC), Sigér Dávid (FTC)
Támadók: Géresi Krisztián (Puskás Akadémia), Nikolics Nemanja (MOL Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg), Szalai Ádám (Mainz), Varga Kevin (Kasimpasa), Varga Roland (MTK Budapest)

Európai vb-selejtezők, I csoport, 2. forduló:
vasárnap:
18.00: Albánia-Anglia, Tirana
20.45: Lengyelország-Andorra, Varsó
20.45. San Marino-Magyarország, Serravalle