Szabics Imre a következő három évben legalább egy bajnoki címet nyerne a MOL Fehérvárral

Szabics Imre, Juhász Roland, Torghelle Sándor
Szabics Imre mellett Juhász Roland és Torghelle Sándor is csatlakoznak a stábhoz
Vágólapra másolva!
Az OTP Bank Liga harmadik helyén álló MOL Fehérvár új vezetőedzője, a korábbi 36-szoros válogatott Szabics Imre megtartotta első sajtótájékoztatóját, melyen beszélt rövid- és hosszútávú céljairól, valamint edzői felfogásáról is. A szakvezető a 27. fordulóban vasárnap a Kisvárda elleni idegenbeli mérkőzésen ülhet először a MOL Fehérvár kispadján.

A 41 éves szakembert februárt 17-én nevezte ki a fehérvári csapat, miután a várakozáson aluli bajnoki szereplés miatt menesztették elődjét, Márton Gábort. Szakmai stábjában korábbi játékostársai, a 42-szeres válogatott Torghelle Sándor, valamint a 95-szörös válogatott Juhász Roland kapott helyet, akik profi karrierjük során mindketten megfordultak a fehérvári klubban.

Szabics Imre mellett Juhász Roland (balra) és Torghelle Sándor is csatlakoznak a stábhoz Forrás: molfehervarfc.hu

"Nagyon örülök, hogy négy-öt év várakozás után végre el tudtuk kezdeni a közös munkát. Nagyon jó benyomásokat szereztünk a csapatról" – mondta Szabics Imre, aki nem titkolta, nem volt könnyű meghozni a döntést, hogy elhagyja az osztrák válogatottat, ahogy az sem volt könnyű, hogy az utóbbi hetek intenzív időszakában már két helyre figyeljen.

"Egyelőre rövid távú célokra koncentrálunk, arra, hogy a bajnokság végéig stabilizáljuk a csapatot. De persze szeretnénk már ezen hétvégén is megmutatni, hogy elindultunk a megfelelő úton" – mondta Szabics.

Saját feladatáról Torghelle Sándor azt mondta, hogy a legfontosabb, hogy mindenbe segítse Szabics Imre munkáját a futballban az elmúlt több mint húsz évben szerzett tapasztalatával. Ugyanezt emelte ki Juhász Roland is, aki elmondta, hogy ő a második csapatnál már szerzett némi edzői tapasztalatot.

Ha később úgy hozza az élet, hogy szakvezetőként vagy egy szakmai stáb tagjaként dolgozhatok, akkor ez egy nagyon jó lehetőség számomra."

A munkamegosztásról Szabics azt mondta, hogy Juhász a védekezésért, Torghelle pedig a támadások alakításáért lesz felelős, a munkát pedig a vezetőedző fogja össze. "Mindenben ki fogom kérni mindekettőjük véleményét, de a döntés természetesen az én kezemben lesz" – hangsúlyozta Szabics, aki az első nyilatkozatában tett tízéves tervét úgy pontosította, hogy szeretne minél hosszabb ideig a klubnál maradni, ami azt jelenti, hogy jó munkát végzett, és számítanak rá. "Örülök, hogy erős személyiségek vannak körülöttem a stábban, én azt szeretem, ha mindenki elmondja a véleményét, mert a bólogató Jánosokkal semmire sem lehet jutni."

A szakmai stáb csütörtökön már meg is tartotta az első edzést Fehérváron.

Szabics nem tagadta, hogy korábban is voltak már megkeresései. "Ilyenekről a klubok iránti tiszteletből nem beszél az ember. De azt elmondhatom, hogy a MOL Fehérvár erejét és a magyar foci fejlődését jól mutatja, hogy el tudtak csábítani egy Európa-bajnokságra készülő válogatottól" – mondta Szabics.

– válaszolta Szabics kissé ingerülten arra, hogy mit lehetne átvenni az osztrák labdarúgásból, mert szerinte a magyar fociból sok mindent átvehetne az osztrák futball.

Szabics elmondta, hogy csütörtökön a válogatott játékosok távolléte miatt csak a keret egy harmadával tudott dolgozni, szombaton lesz az első olyan edzés, amikor a teljes keret a rendelkezésére áll. "De emiatt nem sírunk. A csapatban mindenki kellően motivált, reális célként tekintenek akár a második hely, akár a Magyar Kupa megnyerésére. A legfontosabb cél azonban az, hogy nyáron olyan csapatot tudjunk építeni, amivel komoly, valós kihívói lehetünk a Ferencvárosnak.

– határozta meg a célokat Szabics Imre.

A szakvezető nagyon határozottan leszögezte, hogy egyelőr nem gondolkoznak egyetlen játékos szerződtetésén sem. "Mindenki értse meg, hogy van egy keretünk, megbízunk a játékosokban, most velük dolgozunk. Majd a közösen végigdolgozott hat hét megadja a válaszokat arra, hogy kell-e és hol kell erősíteni."

Torghelle Sándor elmondta, annak idején Augsburgban a Bundesliga élvonalába jutásért játszottak együtt Szabics Imrével, ezen az eredményen pedig egy Vidivel megnyert trófea tudna túltenni.

Szabics idehaza a Ferencvárosban játszott, majd 1998-tól a Sturm Graz játékosa lett, az osztrák csapattal pedig játszott a Bajnokok Ligájában és az UEFA-kupában. 2003-ban két góllal mutatkozott be a magyar válogatottban és ugyanebben az évben szerződtette a Bundesligában szereplő Vfb Stuttgart, amelyikkel ugyancsak megjráta a BL-csoportkörét, emlékezetes gólt szerezve a Manchester United ellen. Visszavonulását követően előbb a Sturm játékosmegfigyelője volt, 2014 és 2015 október között pedig 11 mérkőzés erejéig tagja volt Dárdai Pál és Bernd Storck stábjának, így nagy szerepe volt neki is abban, hogy a magyar válogatott kijuthatott a 2016-os Európa-bajnokságra.majd az osztrák válogatott edzői stábjában kapott. Ezt követően az osztrák válogatott másodedzője lett, ahonnan a Dániától elszenvedett 4-0-s vereséggel búcsúzott szerdán.