Vágólapra másolva!
Először játszotta egymás ellen az ősi rivális Real Sociedad és az Athletic Bilbao a Spanyol Kupa döntőjét, amiből a San Sebastián-i csapat jött ki győztesen.

Minden idők első olyan Király Kupa döntőjére, amelyet a két legnagyobb baszk csapat vívott egymással, egy évet kellett várni az eredeti időponthoz képest. A két klub tavaly a koronavírus-járvány berobbanása után úgy döntött, hogy szeretnék fantasztikus szurkolótáboruk előtt lejátszani ezt az összecsapást, ezért a helyzet javulásában bízva erre a tavaszra halasztotta az összecsapást.

Ez végül nem teljesen jött össze, a 2020-as kiírás döntőjét a sevillai La Cartuja stadionban csak pár szerencsés ember tekinthette meg. A három legdominánsabb spanyol tartomány közül tehát a helyszínt Andalúzia adta, a játékvezető, Xavier Estrada Fernández képviselte Katalóniát, míg a két csapat Baszkföldről érkezett. A főváros Madridot a lelátón helyet foglaló VI. Fülöp király képviselte.

Minden idők legfontosabb baszk derbijét játszották a sevillai La Cartujában Forrás: AFP/Cristina Quicler

A szakadó esőben kezdődő mérkőzésen a 11. percben Raúl García éles szögből bombázott kapura, de a labda az oldalvonalon ment ki, így a kék-fehér - és ezúttal arany - mezesek bedobást végezhettek el.

Többet birtokolta a labdát a Real Sociedad, de a Bilbaóhoz hasonlóan nem tudott gólt szerezni az első félidőben. Az egyetlen kapura tartó lövést a riválistól 2018-ban átigazolt Inigo Martínez nevéhez fűződött, de Alex Remiro védeni tudott.

A szünet után alig egy perccel ismét Martínezé volt a főszerep, aki Mikel Oyarzabal beadásánál a tizenhatos vonala körül ért hozzá kézzel a labdához. A videobíró végül szabadrúgást ítélt. Az 58. percben a védő már nem úszta meg, az őt lefutó, ziccerbe kerülő Portut rúgta fel sárga lapot és tizenegyest érően.

A 63. percben Mikel Oyarzabal gólra váltotta a büntetőt.

Unai Simón, a rivális kapusa a másik irányba várta a labdát, a Sociedad csapatkapitánya magabiztosan hajtotta végre a tizenegyest.

Alig két perccel később a Bilbao még nagyobb gondba kerülhetett volna, de Alexander Isak jó helyzetből a sorfalat találta el szabadrúgásból.

A mérkőzés utolsó szakaszára Marcelino García Toral még megpróbálkozott pár friss embert pályára küldeni, de sem Unai López, sem Asier Villalibre nem tudott a kapuba találni. Utóbbi volt az, aki a januári, Barcelona elleni Spanyol Szuperkupa döntőt hosszabbításra mentette az együttesnek, hogy ott aztán Inaki Williams góljával megnyerje a trófeát.

Ezúttal a nyolc(!) perc ráadás sem volt elég a Bilbaónak.

A Real Sociedad 1-0-ra legyőzte az Athletic Bilbaót, és ezzel megnyerte a Spanyol Kupát.

Noha Imanol Alguacil csapata 34 éve vár arra, hogy újra trófeát nyerjen, mégis csupán 14 napon át lesz a sorozat címvédője.

A Real Sociedad története során harmadik alkalommal nyerte meg a Spanyol Kupát Forrás: RFEF, Twitter

A spanyol futball legnagyobb hagyományokkal bíró csapatai közül kettő játszott egymás ellen ebben a fináléban. Míg a Bilbao büszke arra, hogy csak baszk születésű futballistákat alkalmaz, addig a San Sebastián-i klub szintén nagyszerű utánpótlásrendszerrel büszkélkedhet, csak ők nyitnak a Baszkföldön túli játékosok felé is. Így kerülhetett a már a Barcelonában játszó Antoine Griezmann gyermekként a klub kötelékébe, és válhatott a világ egyik legjobbjává.

Ezúttal utóbbi volt az eredményesebb, a Real Sociedad 1909 és 1987 után harmadik alkalommal nyerte meg a Spanyol Kupát. A korábbi 23-szoros győztes Athletic Bilbaónak nincs sok ideje búslakodnia, ugyanis már április 17-én, szombaton javíthat, amikor az idei kupakiírás döntőjében a Barcelona ellen léphetnek pályára.

Spanyol Kupa, DÖNTŐ
Athletic Bilbao - Real Sociedad 0-1 (0-0)
gólszerző: Mikel Oyarzabal (63. percben, tizenegyesből)