Társoldalunk:

A magyar válogatott Eb-szereplését is befolyásolhatja a Münchennek adott ultimátum

2021.04.05. 16:32

Rainer Koch, a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) alelnöke felszólította a müncheni városvezetést és a bajor tartományi kormányt, dolgozzanak ki "életképes koncepciókat" a nézők beengedésére, hogy a város társrendezője maradhasson az idén nyárra halasztott labdarúgó Európa-bajnokságnak.

"Támogatom az UEFA döntését, miszerint nézők előtt szeretné megrendezni a mérkőzéseket" – mondta. Koch arra utalt, hogy Aleksander Ceferin, az európai szövetség elnöke egy hónapja kijelentette: a helyszíneknek garantálniuk kell, hogy beengedik a szurkolókat a stadionokba, különben nem rendezhetnek meccseket.

A DFB alelnöke hozzátette, a koronavírus-helyzet minden országban nagyon eltérő, más országokban az oltási ütem sokkal gyorsabb, és a nézők beengedéséről szóló tervek kidolgozása sokkal előrehaladottabb, mint Németországban.

"Felszólítom a müncheni szervezőket és a bajor tartományi kormányt, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy életképes koncepciókat biztosítsanak a szurkolók – legalább részleges – beengedéséhez a müncheni meccsekre" – mondta Koch.

A tavalyról idén nyárra halasztott Európa-bajnokság 12 rendező városának - köztük Budapestnek - szerdáig kell benyújtania a rendezésre vonatkozó terveket az UEFA-hoz.

Óriási érvágás lenne az UEFA számára, ha kiesne a müncheni helyszínForrás: AFP/Christof Stache

A dpa német hírügynökség információi szerint Ceferin szerdán Münchenbe utazik, hogy megtekintse a Bayern München–Paris Saint-Germain mérkőzést, a Bajnokok Ligája-negyeddöntő első találkozóját, és ez jó alkalom lesz arra is, hogy személyesen tárgyaljon az illetékesekkel.

A müncheni szervezők március közepén kijelentették, hogy az érvényben lévő szigorú járványügyi előírások ellenére szeretnének társrendezők maradni, és többféle forgatókönyvvel készülnek, hogy a szurkolók jelen lehessenek az Allianz Arénában. Hangsúlyozták: München visszalépése nem volt téma, és most sem az.

A német válogatott a bajor fővárosban fogadja három csoportriválisát, a világbajnok francia, az Európa-bajnok portugál,

valamint június 23-án magyar válogatottat,

majd a Bayern stadionja július 2-án egy nyolcaddöntőnek is otthont ad a jelenlegi tervek szerint.

A tornát június 11. és július 11. között Európa 12 nagyvárosában - Budapesten, Londonban, Münchenben, Bakuban, Szentpéterváron, Rómában, Koppenhágában, Bukarestben, Amszterdamban, Dublinban, Bilbaóban és Glasgow-ban - rendezik.