Társoldalunk:

Kirúgta a Hertha Petry Zsoltot, miután arról beszélt, hogy konzervatív

2021.04.06. 14:15

A Bundesligában szereplő Hertha Berlin kirúgta kedden magyar kapusedzőjét, Petry Zsoltot, mert elmondta véleményét a Bundesligában indított "szivárványkampánnyal", Gulácsi Péter erről szóló nyilatkozatával és a migrációs válsággal kapcsolatban. A Hertha szerint ezt nem tehette volna meg, mert a klub hivatalos véleménye más.

A klub által kiadott közlemény az 54 éves szakember menesztését a Magyar Nemzetben megjelent interjúval indokolja, ami a Hertha beleegyezése nélkül készült. 

Mint írják, a Hertha korábban aláírta a Sokszínűségi Chartát, Petry nyilatkozata pedig szembemegy "a klub által vállalt és vallott értékekkel".

"Petry Zsolt munkáját mindig elismertük a Herthánál töltött évek során. Tapasztalt, nyitott, toleráns és segítőkész embert ismertünk meg a személyében, aki soha nem nyilvánult meg homofób vagy idegengyűlölő módon" – állnak a közleményben a klub igazgatójának, Carsten Schmidtnek a szavai, aki azt írja, hogy a magyar lapban a klub beleegyezése nélkül jelentek meg Petry szavai, amelyek nem egyeztethetőek össze a Hertha értékrendjével.

"Szeretném leszögezni, hogy sem homofób, sem idegengyűlölő nem vagyok – olvashatóak ugyanitt Petry Zsolt szavai. – Nagyon sajnálom, amit a bevándorláspolitikáról mondtam, egyúttal szeretnék bocsánatot kérni valamennyi bevándorlótól, akit megbántottam. Nagyon szerettem a Herthánál dolgozni, és tiszteletben tartom a klub döntését. Mindenkinek sok sikert kívánok a klubnál a jövőben!" – mondta a korábbi magyar válogatott szakember.

Petry Zsolt eltávolítása azért megdöbbentő, mert nyilatkozatában egyáltalán nem bírálta Gulácsi Pétert a véleményéért, sőt, azt mondta, joga van a véleményéhez. Mindössze annyit mondott: az ő helyében nem beszélne olyan dolgokról, amik megosztják a szurkolókat. Petry szavai:

Mi, a nemzeti oldal képviselői elvárjuk a másik oldaltól, hogy meghallgassa a mi álláspontunkat. Gulácsi Péternek a szivárványcsaládokról alkotott liberális véleményével a magyar társadalom többsége nem ért egyet. Ezért sokan elkezdték őt kritizálni, pedig a véleménynyilvánítás morálisan nem támadható. Péter ugyanis nem tett mást, mint kiállt az elvei mellett. Elvi alapon nem lehet és nem is szabad őt elítélni csak azért, mert elmondta a véleményét. Más kérdés, hogy egyetértenek-e az emberek az ő álláspontjával vagy sem. Én sportolóként az ő helyében a futballra koncentrálnék, és nem fogalmaznék meg semmilyen álláspontot közéleti, társadalompolitikai kérdésekben. Elvégezném azt a munkát, amit a klubom és a magyar válogatott elvár tőlem. A közvéleményt megosztja a társadalmi kérdésekben kinyilvánított vélemény. A sportolókat, adott esetben Gulácsi Pétert azért szeretik az emberek, mert bravúrral véd, vagy megfog egy tizenegyest, és magyar címerrel a szíve fölött szenzációs teljesítményt nyújt a kapuban. Teljesen felesleges ellenségeket szerezni egy-egy politikai megnyilvánulással, főleg nem egy Európa-klasszis kapusnak. Hogy mégis mi késztethette Pétert arra, hogy kiálljon a homoszexuális, transzvesztita és egyéb nemi identitású emberek mellett, nem tudom. Én biztos, hogy nem kavartam volna fel az indulatokat az ő helyében.