Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén a címvédő Bayern München 3-2-re kikapott a francia Paris Saint-Germaintől az Allianz Arénában, míg a Sevillában megrendezett mérkőzésén az angol Chelsea 2-0-ra nyert az FC Porto vendégeként.

Ha a Real Madrid-Liverpool párharcot előrehozott döntőként emlegették, akkor ez ugyanúgy igaz a Bayern München-Paris Saint-Germain párharcra is, különösen azért, mert az előző kiírásban ez a két csapat játszotta a döntőt. A tavaly augusztusi mérkőzést a németek nyerték, most azonban nem lehetett kijelenteni, hogy ők az esélyesek, ugyanis az Aranylabda-várományos

Robert Lewandowski sérülés miatt nem léphetett pályára, mellette pedig a csapat német válogatott támadója, Serge Gnabry is pozitív koronavírustesztet produkált, így a bajorok a két legveszélyesebb játékosuk nélkül fogadták a párizsiakat.

A francia csapatnak is voltak hiányzói. A két olasz válogatott, Alessandro Florenzi és Marco Verratti koronavírus, az argentin Leandro Paredes eltiltás miatt nem léphetett pályára, míg honfitársa, a középcsatár Mauro Icardi sérülés miatt nem volt bevethető.

Neymar sérülés miatt kihagyta a Barca elleni nyolcaddöntőket, a Bayern ellen újra bevethető volt Forrás: AFP/Christof Stache

A szakadó hóesésben rendezett mérkőzésen a Bayern München kezdett jobban, már a második percben megszerezhette volna a vezetést, de egy szöglet után a kameruni Maxim Choupo-Moting fejese a felső lécen csattant. Néhány másodperccel később jött az igazi hidegzuhany, ugyanis a PSG az első helyzete után előnybe került. Egy gyors kontratámadás végén Neymar ugratta ki Kylian Mbappét, aki ugyan rosszul lőtte el a ziccerét, de Manuel Neuer bevédte a közeli lövést.

  • Kylian Mbappé a 149. másodpercben lőtt gólt a Bayern Münchennek. 2010 márciusa óta ez a leggyorsabb gól, amit a bajorok a BL-ben kaptak. Akkor a Manchester United csatára, Wayne Rooney lőtt gólt a Bayernnek a 63. másodpercben.

A bekapott gól után a bajorok továbbra is agresszívan futballoztak, sorra alakították ki a helyzeteket és beszorították a párizsiakat a saját térfelükre. A tízedik percben egyenlíthetett volna a Bayern. Thomas Müller csapott le egy lecsorgó labdára, de a hatméteres közeli lövése pont Keylor Navas kezébe ment.

Két perccel később kis híján növelte az előnyét a PSG.

Egy kontratámadás után ismét Mbappé tört be a tizenhatoson belülre, ott egy rossz csel után elvesztette a labdát, de a lecsorgót a német válogatott Julian Draxler a kapu jobb oldalába bombázta, azonban a spanyol Antonio Mateu Lahoz játékvezető les miatt nem adta meg a gólt – jogosan.

Keylor Navas óriási védéseket mutatott be az első félidőben Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Marcel Engelbrecht

A két csapat az év egyik legjobb meccsét játszotta, ahol akár már négy-öt gól is születhetett volna az első húsz percben. A 19. percben két nagy lehetősége is volt a Bayernnek. Előbb a német válogatott Leon Goretzkának volt egy életveszélyes fejese, amit Navas védett elképesztő bravúrral, néhány másodperccel később pedig a francia világbajnok Benjamin Pavard 17 méteres bombáját tolta szögletre a Costa Rica-i kapus.

A 28. percben aztán a semmiből szerzett újabb gólt a PSG.

Egy röviden kifejelt labdát Neymer gyűjtött be a középpályán, egy hajszálpontos íveléssel kiugratta Marquinhost, a párizsi csapat brazil kapitánya pedig Neuer mellett higgadtan a kapu bal oldalába helyezett.

  • Neymar a 2013/14-es szezonban mutatkozott be a Bajnokok Ligájában, azóta 26 gólpasszt osztott ki a sorozatban, többet, mint ez idő alatt bárki más.

Ezt követően mindkét edző cserélt. Mauricio Pochettinónak sérülés miatt kellett lemondania a második gólt szerző Marquinhosról, akit Ander Herrera váltott, míg Hans-Dieter Flick taktikai okokból beküldte Alphonso Daviest Goretzka helyére.

A 37. percben aztán összejött a gól a Bayernnek.

Pavard jobboldali beadására a korábbi PSG-csatár, Maxim Choupo-Moting robbant be, és 11 méterről a bal alsó sarokba fejelt.

A szünet előtt Hansi Flicknek ismét cserélnie kellett. A német válogatott középső védőt, Niklas Sülét a korábbi válogatott Jérôme Boateng váltotta.

A második félidő elejét mindkét csapat óvatosabban kezdte, aztán az 52. percben a PSG kis híján növelte az előnyét. Mbappé tört be a tizenhatoson belülre, ahol két Bayern-védő között ugyan elhagyta a labdát, a lecsorgó azonban Neymar elé került, akinek a közeli lövését Neuer lábbal védte. Az ellentámadásból a Bayern kétszer is veszélyeztetett. Keylor Navas előbb David Alaba távoli bombáját védte, néhány másodperccel később pedig Pavard 11 méteres lövésére ért le a bal alsó sarokba.

Ezt követően a Bayern München fokozta a nyomást, és a 60. percben ki is egyenlített.

Joshua Kimmich jobboldali szabadrúgására Thomas Müller robbant be, és hat méterről a bal alsó sarokba csúsztatott.

Ezt követően úgy tűnt, a Bayern megnyerheti a meccset, mert a PSG már főként védekezésre rendezkedett be, azonban a világbajnok Kylian Mbappé máshogy gondolta, és a 68. percben gyönyörű góllal újra vezetéshez jutatta a párizsi csapatot. A 22 éves támadó balról betört a tizenhatoson belülre, majd két védő között 11 méterről visszahúzta a labdát a jobb alsó sarokba.

A hajrában a Bayern München mindent megtett az egyenlítésért. A 86. percben ehhez David Alaba járt a legközelebb, akinek a 11 méteres belsőzése néhány centivel kerülte el a jobb alsó sarkot, egy perccel később pedig Navas szedte ki a bal alsóból Thomas Müller 16 méteres bombáját. A 89. percben a bajorok még Ander Herrera becsúszó mentése után kezezést reklamáltak a játékvezetőnél, de a spanyol Mateu Lahoz nem ítélt büntetőt, így maradt az eredmény már nem változott.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzés
Bayern München (német)–Paris Saint-Germain (francia) 2-3 (1-2)
München, Allianz Aréna
Játékvezető: Mateu Lahoz (spanyol)
Bayern: Neuer – Pavard, Süle (Boateng, 42.), Alaba, Hernández – Goretzka (Davies, 33.), Kimmich – Sané, Müller, Coman – Choupo-Moting. Vezetőedző: Hans-Dieter Flick
PSG: Navas – Dagba, Marquinhos (Herrera, 30.), Kimpembe, Diallo (Bakker, a szünetben) – Pereira, Gueye – Di María (Kean, 71.), Neymar (Rafinha, 90.), Draxler – Mbappé. Vezetőedző: Mauricio Pochettino
Gólszerzők: Choupo-Moting (37.), Müller (60.) ill. Mbappé (3., 68.), Marquinhos (28.)

A másik szerdai mérkőzésen Chelsea a Porto vendége volt, bár nem Portugáliában, a koronavírus-járvány nyomán bevezetett utazási korlátozások miatt ugyanis a párharc mindkét meccsét Sevillában rendezik. A két együttes korábban nyolcszor mérkőzött meg a Bajnokok Ligájában, egy döntetlen mellett hatszor az aktuális házigazda nyert, és csak egyszer győzött a vendégcsapat, 2009-ben az angolok.

A találkozónak már alapból is az angol csapat lett volna az esélyese, az viszont csak növelte a Chelsea esélyeit, hogy az FC Porto két kulcsjátékosa, a Juventus ellen két gólt szerző Sergio Oliveira és az iráni csatár, Mehdi Taremi sem léphetett pályára eltiltás miatt.

Mason Mount gyönyörű gólt lőtt a Portónak Forrás: AFP/Cristina Quicler

Ahogy az várható volt, a Chelsea birtokolta többet a labdát az első félidőben, igazán komoly veszélyt azonban nem tudott teremteni a Porto kapuja előtt. A portugál csapat a 12. percben kis híján vezetést szerzett, amikor Mateus Uribe 16 méteres kapáslövése nem sokkal kerülte el a jobb felső sarkot.

A Chelsea az egész első félidőben csak egyszer lőtt kapura, de azzal előnybe is került.

A 32. percben Jorginho átadása után az angol válogatott Mason Mount egy elképesztő labdaátvétellel helyzetbe került, és 13 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot.

  • A 22 éves és 87 napos Mason lett a Chelsea történetének legfiatalabb játékosa, aki gólt lőtt a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában.

A második félidő elején a Chelsea óriási lépést tehetett volna a továbbjutás felé. A 47. percben Mount beadása után a német válogatott Timo Werner hét méterről, szemben a kapuval fejelhetett, de a közeli fejese elszállt a kapu fölött.

Az 51. percben egyenlíthetett volna a Porto.

A mali válogatott Moussa Marega kapott egy remek kiugratást, azonban a Chelsea kapusa, Édouard Mendy óriási bravúrral védte a ziccert.

Moussa Marega reakciója a kihagyott ziccere után Forrás: AFP/Cristina Quicler

A folytatásban a Chelsea okosan tartotta a labdát, magabiztosan őrizte az előnyét, majd a hajrában eldöntötte a meccsel. A 84. percben az amerikai Christian Pulisic emelése még a kapufán csattant, egy perccel később viszont az angol válogatott Ben Chilwell egy védelmi hibát kihasználva egyedül törhetett kapura, megtolta a labdát a Porto kapusa mellett, és közelről az üres kapuba gurított, ezzel pedig eldöntötte a meccset, és a két idegenben lőtt gól miatt valószínűleg az egész párharcot is.

  • 2012 márciusa óta először lőtt két angol játékos gólt a Chelsea-ben BL-meccsen. Kilenc évvel ezelőtt John Terry és Frank Lampard talált be a Napoli ellen.

Ezzel a győzelemmel Thomas Tuchel lett a második Chelsea-edző, aki megnyerte az első három mérkőzését a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában. Ez legutóbb az olasz Roberto Di Matteónak sikerült a 2011/12-es szezonban, amikor az angol csapat végül megnyerte a BL-t.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, első mérkőzés
FC Porto (portugál)–Chelsea (angol) 0-2 (0-1)
Sevilla, Ramón Sánchez-Pizjuán Stadion
Játékvezetp: Slavko Vincic (szlovén)
Porto: Marchesín – Manafá (F. Conceicao, 83.), Mbemba, Pepe, Zaidu – Corona, Grujics, Uribe, Otávio (Toni Martínez, 83.) – Marega (Fábio Vieira, 83.), Luis Díaz. Vezetőedző: Sérgio Conceicao
Chelsea: Mendy – Azpilicueta, Christensen, Rüdiger – James (Thiago Silva, 80.), Jorginho, Kovacic (Emerson Palmieri, 90+2.), Chilwell – Mount (Kanté, 80.), Havertz (Giroud, 65.), Werner (Pulisic, 65.). Vezetőedző: Thomas Tuchel
Gólszerzők: Mount (32.), Chilwell (85.)