Vágólapra másolva!
A Manchester United a Granada otthonában lépett pályára az Európa-liga negyeddöntőjének első meccsén és idegenben, 2-0-ra tudott nyerni.

A Premier League második helyén álló Manchester United 11. különböző spanyol ellenfelével találkozott a nemzetközi kupákban, míg a Granada története legmagasabban jegyzett európai kupameccsére készült, lévén először szerepelhetett nemzetközi sorozatban.

A Granada szurkolóinak ez lehetett volna életük meccse, ennek megfelelően hatalmas tömeg fogadta a csapatbuszokat a stadionnál, de a lelátókra természetesen már nem mehettek be.

Ole Gunnar Solskjaer csapatába visszatért David De Gea, előtte pedig Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Shaw, Pogba, McTominay, James, Fernandes, Rashford és Greenwood szerepeltek, míg Diego Martinez a Silva - Diaz, Vallejo, Duarte, Neva - Herrera, Gonalons - Kenedy, Montoro, Puertas - Soldado tizenegyet küldte a pályára.

Sokáig csendesen csordogált a meccs, a 7. percben egy pucér ember berohanása szakította meg a játékot. Az első 25 percben 75 százalékban az angoloknál volt a labda, de a gólra a 31. percig kellett várni.

Victor Lindelöf remek labdája Marcus Rashfordot találta meg, aki 20. gólját szerezte a szezonban, így zsinórban második szezonjában érte el a minimum 20 gólt.

Marcus Rashford 20. gólját szerezte a szezonban Forrás: AFP/Cristina Quicler

Az első félidő végén a spanyolok is felélénkültek, Herrera a kapufa külső élét is eltalálta.

Az első félidőben Pogba, McTominay és Shaw is sárga lapot kapott, így utóbbi kettő biztosan kihagyja majd a visszavágót.

A második félidő elején Duarte is eltiltást érő sárgát kapott, miután Daniel Jamesszel szemben volt szabálytalan, majd később Maguire is kisárgázta magát a visszavágóról, miközben a kapuk előtt nem történt sok értékelhető megmozdulás.

A 83. percben dőlhetett volna el az első meccs, de Bruno Fernandes ziccerét védte Silva, az csak később derült ki, hogy lesen volt a United középpályása.

Fernandes a meccs utolsó percében tizenegyest harcolt ki, amikor Brice ütötte meg a tizenhatoson belül. A labda mögé a portugál állt, honfitársa, Rui Silva beleért a labdába, de nem tudta kiütni, így 2-0-ra nyert a Manchester United.

Az Arsenal legnagyobb sztárja, Pierre-Emerick Aubameyang csak a kispadon kezdett a Slavia Praha elleni mérkőzésen, de így is magasan a londoni csapat számított a mérkőzés esélyesének.


Az első félidőben nem volt nagy különbség a felek között, a cseh együttes nem játszott alárendelt szerepet esélyesebb ellenfelével szemben.

A második játékrészt lendületesen kezdte az Arsenal, és kis híján megszerezte a vezetést is, de Willian remek szabadrúgása a kapufát találta el az 50. percben.

Az 58. percben veszélyes helyzetet alakított ki a vendégcsapat is, de Jan Boril tizenhatosról leadott lövését Bernd Leno bravúrral hárította.

A gólhoz Mikel Arteta együttese került közelebb, de Alexandre Lacazette kihagyta a mérkőzés legnagyobb helyzetét a 62. percben. A francia csatár a félpályánál szerzett labdát és egyedül tört kapura, de átemelése csupán a felsőlécet találta el.

A hajrára felpörögtek az események, a 76. percben Thomas Partey révén szintén betalálhatott volna a hazai csapat, majd egy perccel később a csehek előtt is adódott egy hatalmas lehetőség, de az is kimaradt.

Az utolsó bő 10 percre Aubameyang is pályára lépett, és azonnal gólt szerezhetett volna, de nagy helyzetben a kapu jobb oldala mellé belsőzött.

A 86. percben aztán góllá érett az Arsenal fölénye. Aubameyang passzolt Nicolas Pepéhez, aki a jobbszélről befelé tört, lefutotta védőjét, és laza bokamozdulattal átemelte a kapust.

Amikor már mindenki azt hitte, hogy 1-0-s eredménnyel ér véget a mérkőzés, teljesen váratlanul kiegyenlített a Slavia Praha, méghozzá a 94. percben. Egy szöglet után Tomas Holes fejelt közelről a kapuba, Leno csak beleérni tudott, védeni azonban nem.

A Slavia Praha így fontos idegenbeli gólt szerzett, és ugyan továbbra sem számít a párharc esélyesének, lehet oka a bizakodásra a továbbjutást illetően az egy hét múlva esedékes prágai visszavágón.

A Dinamo Zagreb némi meglepetésre szerzett gól nélkül kikapott otthon a Villarrealtól. A spanyol kispadon az Európa-liga történetének legsikeresebb edzője ült: Unai Emery 89. mérkőzésén irányított csapatot ebben a sorozatban, és a Sevillával háromszor el is hódította a győztesnek járó trófeát.

A negyeddöntők egyik slágermeccsének számító Ajax Amsterdam-AS Roma csatából ugyancsak a 0-1-ről fordító vendégek jöttek ki jobban. A hollandok sorozatban 11 hazai El-győzelem után maradtak alul.

Eredmények:
Ajax-AS Roma 1-2 (1-0)
Arsenal-Slavia Praha 1-1 (0-0)
Dinamo Zagreb-Villarreal 0-1 (0-1)
Granada-Manchester United 0-2 (0-1)