Társoldalunk:

Mégsem Peléről nevezik el a legendás brazil futballstadiont

2021.04.08. 19:47

A szurkolók tiltakozása miatt mégsem nevezik át Pelé király Stadionnak a brazilok legendás létesítményét, a Maracanát.

A Rio de Janeiro-i önkormányzat múlt hónapban ugyan megszavazta, hogy a 80 éves élő legenda nevét viselje a labdarúgás egyik legismertebb helyszíne, de Claudio Castro kormányzó megvétózta a tervet, miután a szurkolók tiltakozása nyomán az ötletet előterjesztő állami törvényhozás is kihátrált a névváltoztatás mögül.

A kritizálók - köztük Gerson, aki 1970-ban Peléhez hasonlóan tagja volt a világbajnok brazil válogatottnak - egyrészt azt kifogásolták, hogy Pelé sosem élt Rióban, másrészt a Maracana eredeti névadójának, Mário Filhónak az unokája is tiltakozott. A Maracana névadója azért a brazil újságíró lett, mert az 1940-es években leginkább ő lobbizott a létesítmény felépítéséért.

A 2014-es foci-vb döntőjét is a Maracanában játszottákForrás: AFP/Gabriel Bouys

A futballban egyedüliként háromszoros világbajnok Pelé számos emlékezetes mérkőzést játszott a Maracanában, a Santos színeiben például a Vasco da Gama elleni összecsapáson ott szerezte pályafutása ezredik gólját.

A Maracanában rendezték az 1950-es és a 2014-es labdarúgó-világbajnokság döntőjét, illetve a 2016-os olimpia megnyitóját és a futballtorna fináléját.