A Real Madrid nagyon jó meccsen győzte le a Barcelonát az El Clásicón - videó

Real Madrid
Real Madrid's French forward Karim Benzema (2R) celebrates with teammates after scoring during the "El Clasico" Spanish League football match between Real Madrid CF and FC Barcelona at the Alfredo di Stefano stadium in Valdebebas, on the outskirts of Madrid on April 10, 2021. (Photo by JAVIER SORIANO / AFP)
Vágólapra másolva!
A címvédő Real Madrid hazai pályán 2-1-re legyőzte a Barcelonát a spanyol labdarúgó-bajnokság 30. fordulójának szombat esti mérkőzésén.

Régen volt mindkét fél ennyire jó formában, mint a két csapat szombat esti találkozója előtt. A Real Madrid, amely története során először fogadta az Estádio Di Stéfanóban az ősi riválist, a 2020. december 5-én lejátszott 19 bajnokijából csupán egyet veszített el, még január 30-án, a Levante ellen.

A katalánok a Paris Saint-Germain ellen ugyan kiestek a BL-nyolcaddöntőben, mégis azt lehet mondani, hogy kezd összeállni Ronald Koeman irányításával a csapat játéka, a sorozatban 19 veretlenül megvívott La Liga-mérkőzés mindenképp ezt bizonyítja.

A Real Madrid és a Barcelona is jó formában várhatta a 246. El Clásicót Forrás: AFP/Javier Soriano

Zinédine Zidane, a hazaiak vezetőedzője a

Courtois - Lucas Vázquez, Militao, Nacho, Mendy - Casemiro, Modric, Kroos, Valverde - Vinícius Jr., Benzema

kezdőcsapattal állt ki, szemben a Barcával, amely a

Ter Stegen - Mingueza, Araujo, Lenglet - Sergino Dest, Pedri, Busquets, Frenkie De Jong, Alba - Dembelé, Messi

tizeneggyel állt ki a 246. El Clásicóra. A két klub egy-egy ikonja, Sergio Ramos és Gerard Piqué csak a lelátón foglalhatott helyet.

A találkozót eredetileg Mateu Lahoz vezette volna, azonban a rutinos játékvezető a hétközi, Bayern München-PSG BL-meccsen megsérült. A világ egyik legnagyobb futballrangadójának bírója így Jesús Gil Manzano lett erre az estére.

A két csapat őszi, 3-1-es madridi győzelemmel véget érő klasszikusához hasonlóan ezúttal is korai gólt hozott a találkozó.

A 14. percben Karim Benzema góljával megszerezte a vezetést a Real Madrid.

Fede Valverde iramodott meg a labdával a saját térfeléről, majd játszotta meg Lucas Vázquezt a szélen, aki középre tette a labdát. Az ott érkező francia támadó pedig egy egészen varázslatos mozdulattal terelte azt a kapuba.

Szűk tíz perccel később Casemiróval szemben Pedri szabálytalankodott szabadrúgást érően. A hazaiak körülbelül 25 méterről kísérletezhettek, de Benzema ezúttal nem találta el a kaput.

A Real továbbra is veszélyes ellentámadásokat vezetett, Vinícius Junior cselezte ki majdnem a teljes katalán védelmet, de Ronald Araujo az utolsó pillanatban, még éppen a tizenhatos előtt felrúgta a fiatal brazilt.

A 28. percben Toni Kroos belőtte a szabadrúgást, így már kettővel vezetett a Real Madrid.

A német középpályás lövéséből a labda Sergino Desten és Jordi Albán is megpattant, mielőtt a hálóba jutott volna.

A madridiak átadták a területet a Barcának, akik ezzel nem tudtak élni, sőt a passzjátékukba több hiba is csúszott. Ez jó lehetőséget teremtett a Real számára, hogy a megiramodó Vinícius Jr. sebességét kihasználva gyors kontrákat vezessen. A 35. percben is a 20 éves szélső passzolta át a labdát Valverdéhez, aki a kapufát találta el.

Az első félidő utolsó perceiben elkezdett szakadni az eső, a Barca pedig beszorította a riválist saját tizenhatosa előterébe, de a szépítés nem jött össze nekik. Igaz, az utolsó percekben Lionel Messi előbb szögletből eltalálta a kapufát, majd közelről eleresztett lövését Thibaut Courtois tudta védeni.

Koeman a szünetben, 2-0-s hátrányban lecserélte Destet, aki helyett Antoine Griezmann léphetett pályára. Nem ez volt az első változtatás a találkozón, ugyanis az első játékrész hajrájában Lucas Vázquez megsérült, akit Álvaro Odriozola váltott.

A Barca világbajnok francia támadójának tíz perc kellett, hogy helyzetbe kerüljön, de kihagyta a ziccert - és még lesen is volt. Az eső ekkor már ömlött az égből, Benzema pedig közel járt az újabb gólhoz.

A 60. percben Óscar Mingueza góljával szépített a Barcelona.

A vendégek védője Alba beadásából talált a kapuba, visszaadva a reményt Messiéknek.

Alig egy perccel a szépítés után a Real majdnem rögtön válaszolni is tudott, azonban Vinícius Jr. megpattanó beadása a kapufáról kifelé jött. A megélénkülő iramban Alba megmozdulása után Courtois-nak kellett közbeavatkoznia.

A madridiak előbb egy kontrát, majd egy ziccert szórakoztak el a mérkőzés háromnegyedénél, a túloldalon pedig Nacho rúgta fel Messit sárga lapot érően - az argentin a sorfalat találta el. A 71. percben Mingueza lőtte középre a labdát erősen, Courtois jó érzékkel húzta vissza a kezét.

A szakadó eső is nehezítette a csapatok dolgát a 246. El Clásicón Forrás: AFP/Javier Soriano

A 72. percben mindkét hazai gólszerző elhagyta a pályát, sőt Benzema és Kroos mellett Vinícius Jr. sem folytathatta az összecsapást. Helyettük Mariano Díaz, Isco és Marcelo léptek pályára. Mivel Marco Asensio ekkor már rég a pályán volt, ezért Zidane ezzel kihasználta mind az öt cserelehetőségét.

Három perccel később mégsem ők, hanem az ellenfél fiatal cseréje, Illaix Moriba került helyzetbe, azonban a 18 éves játékos fejesét Courtois kivédte.

A 84. percben a belga kapus rosszul jött ki, így Alba el tudta mellette passzolni a labdát. A Barca ezután tizenegyest reklamált, amikor Martin Braithwaite összeakadt Ferland Mendyvel. Ami nagyobb baj volt a hazaiaknak, hogy Casemiro egy percen belül két sárga lapot kapott, így a játékvezető a 90. percben felmutatta neki a piros lapot is.

A négyperces ráadásban Messi szabadrúgását Courtois ismét védeni tudta, majd Braithwaite fejese is elkerülte a kaput, Moriba kísérlete pedig a felső lécet találta el, ami a vendégek utolsó egyenlítési lehetősége volt.

A Real Madrid 2-1-re legyőzte a Barcelonát.

Legutóbb 1977 decembere és 1978 szeptembere között tudott sorozatban három El Clásicót megnyerni a fővárosi együttes.

Szombati győzelmével a Real Madrid pontszámban utolérte a 66 pontos, városi rivális Atléticót, amivel - ha csak ideiglenesen is, de - átvette a vezetést a La Ligában. Az utolsó nyolc forduló ezzel rendkívül izgalmasnak ígérkezik, mert a Barcelonának is 65 pontja van.

La Liga, 30. forduló:
Real Madrid-FC Barcelona 2-1 (2-0)
Eibar-Levante 0-1 (0-1)
Athletic Bilbao-Alavés 0-0
Getafe-Cádiz 0-1 (0-0)
pénteken játszották:
Huesca-Elche 3-1 (2-1)
vasárnap játsszák:
Villarreal-Osasuna 14.00
Valencia-Real Sociedad 16.15
Valladolid-Granada 18.30
Real Betis-Atlético Madrid 21.00
hétfőn játsszák:
Celta Vigo-Sevilla 21.00

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Real Madrid 27 20 1 6 56-18 38 66
D
GY
D
GY
D
I
2.
Girona 27 18 4 5 57-33 24 59
D
V
V
GY
V
I
3.
Barcelona 27 17 3 7 56-34 22 58
GY
D
GY
GY
D
I
4.
Atletico Madrid 27 17 6 4 54-29 25 55
D
V
GY
D
GY
I
5.
Athletic Bilbao 27 14 5 8 46-26 20 50
GY
D
GY
V
D
I
6.
Real Betis 27 10 5 12 32-28 4 42
D
GY
D
GY
V
I
7.
Real Sociedad 27 10 7 10 37-29 8 40
D
V
GY
V
V
I
8.
Valencia 26 10 9 7 31-31 0 37
V
GY
V
D
D
I
9.
Las Palmas 27 10 10 7 29-29 0 37
D
GY
V
D
D
I
10.
Osasuna 27 10 11 6 31-37 -6 36
V
GY
GY
D
GY
I
Teljes lista