Társoldalunk:

Petry Zsolt Frankfurter Allgemeine Zeitung-interjújára reagál a Magyar Nemzet

2021.04.12. 14:27

Petry Zsolt interjút adott a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak, amelyben kifogásolja, hogy a Magyar Nemzetnek adott interjú egyeztetett szövegéből kimaradt egy mondat. 

A Magyar Nemzet reagálásképpen összegezte a történteket. A lap szerint íme, az interjú utolsó kérdése és az arra adott válasz teljes szövege, vastagon szedve a kimaradt rész: 

– Társadalompolitikai kérdésekben van véleménye? Nemzeti oldalt említett az imént, a konzervatív oldallal szimpatizál?

– Teljes mértékben. Nem is értem, hogy Európa hogyan képes morálisan ilyen mélyre süllyedni, mint ahol most van. A bevándorláspolitika nálam az erkölcsi leépülés megnyilvánulása. Én nem Péter véleményével szemben állok, még azt is elképzelhetőnek tartom, hogy egy kisgyerek jól érzi magát egy homoszexuális családban. Csak azt kérem, hogy ne ez legyen az irányadó. Olyan nemzeti értékek mentén folytassuk az életünket Európában, amelyeket hosszú évek alatt megtanultunk. Európa keresztény földrész, én nem szívesen nézem végig azt az erkölcsi leépülést, ami végigsöpör a kontinensen. A liberálisok felnagyítják az ellenvéleményeket: ha te nem tartod jónak a migrációt, mert rettentő sok bűnöző lepte el Európát, akkor máris rád sütik, hogy rasszista vagy. Ez nem engedhető meg, a másik ember véleményét ritkábban tolerálják, főleg akkor, ha az illető konzervatív álláspontot képvisel.

Petry Zsoltnak távoznia kellett a Herha BSC-tőlForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Andreas Gora

A Magyar Nemzet szerint nem cenzúrázták, hanem szerkesztették a szöveget. Petry Zsolt az ezt megelőző kérdésre adott válaszban már reagált Gulácsi Péter közleményére. Ebben a válaszban már az európai civilizációs, politikai kérdésekről beszél, a Gulácsi Péterre való visszautalás tartalmilag nem illik ide. Csakis ezért maradt ki ez a két mondat, amelyek üzenetét azzal őrizték meg, hogy a cikk bevezetőjében külön kiemelték: Petry Zsolt maximálisan tiszteletben tartja Gulácsi Péter véleményét.
A cikk április 5-én, hétfő reggel jelent meg online változatban. Petry Zsolt csak délután, azután tette szóvá a kimaradt mondatot, hogy a klubjánál, a Herthánál kérdőre vonták. Ezek után felhívta a Magyar Nemzet munkatársát, kérve, hogy pontosítsák ezt a részt. Megkérdezték, ragaszkodik-e ahhoz, hogy a szóban forgó két mondatot szó szerint leközöljék, erre nemmel válaszolt. Ezek után jelent meg – hangsúlyozottan vele egyeztetve – „Petry Zsolt tiszteletben tartja a másképp gondolkodók véleményét" címmel a kiegészítésük az interjúhoz, amelyben a következők állnak:

„Petry Zsolt azzal a kéréssel fordult szerkesztőségünkhöz, hogy bizonyos kérdésekben árnyaltabban fejthesse ki az álláspontját, mert a szöveg egyeztetése során általa fontosnak tartott gondolatok maradtak ki a vele készült interjúból. A korábbi válogatott kapus, a Hertha kapusedzője hangsúlyozza, maximálisan tiszteletben tartja Gulácsi Péter véleményét. Azt is fontosnak tartja leszögezni, hogy nem tett hátrányosan megkülönböztető véleményt a szivárványcsaládokra. A továbbiakban a feladatára kíván összpontosítani, hogy minél jobban és megelégedésre végezhesse a munkáját a Herthánál."

A Magyar Nemzetnél állítják, semmit sem akartunk eltitkolni. Hétfő este még Petry Zsolt sem gondolta, hogy az interjú miatt felmentik az állásából. Az interjúból a szerkesztő a stílusa és a tartalma miatt még egy mondatot kihagyott, de ez ellen Petry Zsoltnak sem akkor nem volt, sem utólag nincs kifogása.

Kedd este a „Magyar Nemzet: Hiszünk a véleménynyilvánítás szabadságában" című írásukban – a későbbi vádaskodásoknak elébe menve – megemlítették, hogy két mondat kimaradt az interjúból.

„Szeretném hangsúlyozni, hogy nem vagyok sem homofób, sem idegengyűlölő. Sajnálom a bevándorlási politikáról tett nyilatkozatomat, elnézést kérek mindazoktól, akik menedéket keresnek nálunk, és akiket megbántottam. Szerettem a Herthánál dolgozni, és tiszteletben tartom a döntést. Minden jót kívánok a klubnak a jövőben."

– Petry Zsolt a Hertha közleménye alapján így kommentálta a klub döntését. Ebből is az derül ki, ő is tisztában van vele, hogy a bevándorlási politikára tett kijelentése miatt vesztette el az állását.

A Magyar Nemzetnek hangfelvétele van az interjú alapját képező beszélgetésről. Ez végképp tisztázná, mi is Petry Zsolt véleménye a szóban forgó dolgokról. Ennek szövegét Petry Zsolt érdekében nem kívánják nyilvánosságra hozni.

A Magyar Nemzet a maga részéről lezárta az ügyet. Sajnálatosnak tartja, hogy Petry Zsoltot felmentette a Hertha BSC. Mindenki úgy értelmezi a történteket, ahogy akarja, a lényeg mégis az, hogy egy kiváló labdarúgó-szakember, egy kapusedző a véleménye miatt vesztette el az állását - zárta a véleményét a lap.