A futballtörténelem legbrutálisabb meccsén 36 piros lapot adott a bíró

Kicsúszott a játékvezető kezéből a mérkőzés, ami laprekordhoz vezetett
Vágólapra másolva!
Néha a nagy tét vagy csupán egy rosszul sikerült (ahogy focinyelven mondják) belépő miatt elszabadulnak az indulatok a pályán és olyankor előfordul, hogy futballpályára nem illő jelenetek zajlanak le. Ilyen esetekben a játékvezető csak egyet tehet, belenyúl a zsebébe és felmutatja a piros lapot. Azonban sokszor ez sem elegendő a feszültség csökkentésére, ezért van, hogy a bíró több játékost is kiállít vagy félbeszakítja a mérkőzést. Egy csokorba szedtük a futballtörténelem legbrutálisabb meccseit, így a cikkből kiderül többek között az is, hogy melyik meccsen osztották ki a valaha volt legtöbb piros lapot.

A világbajnokságok történetében akad pár mérkőzés, amelyek kifejezetten a kíméletlen belépőkről maradtak emlékezetesek. Ugyan a piros és sárga lapokat a labdarúgásban csak az 1970-es mexikói vb-n vezették be, de a kiállítást már előtte is alkalmazták.

„A bordeaux-i csata" néven elhíresült 1938-as vb-negyeddöntőben Csehszlovákia és Brazília csapott össze. Az elnevezés nem véletlen, ugyanis irgalmatlan harc folyt a pályán, a játékosok mindent elkövettek, hogy a baleseti sebészetre küldjék az ellenfél játékosait. A legendás csehszlovák kapus, Frantisek Planicka keze ugyan eltörött, ettől függetlenül végigjátszotta a meccset. Csehszlovák részről Oldrích Nejedly viszont kénytelen volt elhagyni a pályát lábtörés miatt, a braziloknál pedig Leónidas és Peráció állt ki sérülés miatt a mérkőzés közben. A magyar játékvezető, Hertzka Pál nem igazán tudta kordában tartani az indulatokat, pedig három játékost is kiállított.

A legbrutálisabb vb-meccseknek magyar vonatkozása is van.

A magyar válogatott valóságos futballháborút vívott a brazilokkal az 1954-es vb negyeddöntőjében. A mérkőzésről sok mindent elárul, hogy a krónikákba "berni csata" néven került be, ugyanis a világhírű dél-amerikai csapat az eredménytelenségét brutális belépőkkel és szerelési-kísérletekkel próbálta pótolni, majd a botrány a lefújás után is folytatódott.

A santiagói csataként ismertté vált chilei-olasz vb-csoportmérkőzésen szintén nem a szép játék dominált. David Coleman, a BBC-n ezzel a mondattal vezette fel a botrányos meccset.

Az 1962-es mérkőzés összefoglalójából is jól látható, hogy Coleman nem tévedett sokat, ugyanis nem sok sportszerű jelenet volt a meccsen. Ennek ellenére csak két játékost állított ki a játékvezető.

A legtöbb lapot egy vb-mérkőzésen belül azonban jóval később, a 2006-os németországi világbajnokságon mutatták fel. A portugál-holland nyolcaddöntő olyannyira mészárlásba torkollott, hogy az összecsapás orosz játékvezetője, Valentyin Ivanov összesen 16 sárga és négy piros lapot osztott ki, ami abszolút rekord. Utóbbi egyébként könnyen lehetett volna akár öt is, de Luis Figo megúszta a kiállítást, miután lefejelte Mark van Bommelt. A nürnbergi csataként emlegetett meccset egyébként a portugálok nyerték 1-0-ra Maniche góljával.

A mérkőzés után a rutinos orosz játékvezetőt sokan bírálták, még Sepp Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség korábbi elnöke is kritizálta, ugyanis azt mondta, hogy Ivanov saját magának is felmutathatott volna egy sárga lapot a teljesítménye miatt.

Kicsúszott a játékvezető kezéből a mérkőzés, ami laprekordhoz vezetett Forrás: Twitter

A klubfutball tekintetében is számos brutális meccset találni. 1997. december 2-án a Wigan Athletic és a Bristol Rovers másodosztályú meccsén angol rekord született, ugyanis összesen öt piros lap villant a meccsen – ráadásul ebből négy az első félidőben.

Ugyanebben az évben, szintén öt kiállítást hozott az angol labdarúgó-bajnokság 3. vonalában lejátszott Chesterfield-Plymouth mérkőzés. A vendégek egyik játékosát állították ki először, mert két lábbal csúszott be ellenfelének, majd a 88. percben a hazaiak játékosa, Darren Carr lekönyökölte a Plymouth kapusát, aki az ütközés következtében elvesztette az eszméletét. Az eset után óriási tömegverekedés alakult ki a pályán, aminek következtében a játékvezető mindkét csapatból két-két focistát állított ki.

Az európai klubfutball történetében akad néhány olyan mérkőzés, amely színvonalban elérte az említett két találkozó szintjét, vagy talán még felül is múlta.

Verekedés és öt piros lap színesítette a Paris Saint-Germain–Olympique Marseille francia bajnoki mérkőzést Forrás: AFP/Franck Fife

Tavaly szeptemberben a címvédő Paris Saint-German és a Marseille francia bajnokija óriási balhéval, illetve rekordot jelentő 19 lappal zárult. A meccs végén, ahogy mondani szokták, elszabadultak az indulatok, miután Neymar rasszizmussal vádolta (vagy rágalmazta) meg az ellenfél spanyol játékosát, Alvaro Gonzalezt. A tíz perces hosszabbításban öt piros lapot osztott ki a játékvezető.

Az európai labdarúgó topligákat nézve azonban a PSG botrányos meccse sem tudta überelni az Espanyol és a Barcelona 2003-as városi rangadóját, ahol hat kiállítás történt. A mérkőzés első félórája még a futballról szólt, négy gól is esett 35 perc alatt, utána viszont elszabadult a pokol. Mindkét oldalon három-három focistát állítottak ki, így Iván De La Pena, Antonio Soldevilla, Alberto Lopo, míg a Barcából Rafael Márquez, Ricardo Quaresma és Phillip Cocu nem fejezhette be a meccset. A barcelonai derbi azon kevés meccsek egyike volt, ahol az összes piros lapot különálló szabálytalanság előzte meg, nem pedig tömegverekedés.

A kiállítások tekintetében azonban nem a katalánok meccse tartja a rekordot. Spanyolországban, ugyanis 2019-ben a Cádiz megyei bajnokságban lejátszott Recreativo Linense-Saladillo de Algeciras mérkőzésen 19 játékos kapott piros lapot. Az alacsonyabb osztályú mérkőzés 54. percében állítottak ki egy hazai játékost, majd ennek következtében akkora tömegverekedés alakult ki a pályán, hogy a játékvezető lefújta a meccset. Azonban ez sem vetett véget a káosznak, az öltözőbe küldött csapatok focistái rátámadtak a bíróra, aki pirossal szankcionált mindenkit.

– mondta Sebastian Naranjo, a Recreativo edzője a The Guardian beszámolója szerint.

Dél-Amerika a labdarúgás legszenvedélyesebb kontinense, így heves küzdelmek szempontjából igazi csemegéket lehet találni a Libertadores-kupa történetében. A sorozat 1983-as elődöntőjében a Gremio és az Estudiantes de la Plata csapott össze. A találkozó négy piros lapot és egy szenzációs fordulatot hozott, ugyanis az Estudiantes csapatának hét emberrel is sikerült 3-1-ről kiegyenlítenie.

"Lehetetlen megmagyarázni, hogyan csináltuk. Néha az emberek felteszik a kérdést, mi lett volna, ha öt perccel tovább tart a mérkőzés, úgy hiszem akkor a Gremio 7-3-ra nyert volna" - mondta évekkel később az Estudiantes egykori játékosa, Claudio Gugnali.

A brazil együttes a közelmúltban szintén összehozott egy piros lapokkal tarkított mérkőzést a Libertadores-kupa csoportkörében. A két ősi rivális csapat, a Gremio és az Internacional gólnélküli döntetlent hozó meccsén igazi tömegverekedés tört ki az utolsó percekben. A csetepaté egyik legemlékezetebb pillanata volt, amikor az Internacional játékosa, Edenilson a nyakánál fogva fojtogatta az ellenfelét.

Az egész balhé egy bedobás miatti lökdösődésből indult ki, majd a kispadon ülő játékosok is berohantak a pályára, hogy kivegyék a részüket a bunyóból. Az argentin Fernando Rappalini játékvezető nyolc piros lapot osztott ki, de mondhatni igazságos volt, mert mindkét együttesből négy játékost zavart le a pályáról.

A Libertadores-kupa történetében azonban nem ez volt a legtöbb kiállítást hozó mérkőzés.

A rekordot ugyanis a Boca Juniors és a Sporting Cristal 1971-es összecsapása tartja, ahol 19 piros lapot osztott ki a játékvezető.

Az argentin együttesnek győzelemre volt szüksége a továbbjutáshoz. Pár perccel a mérkőzés vége előtt a pálya valóságos csatamezővé vált, miután 2-2-es állásnál az uruguayi Alejandro Otero játékvezető nem ítélt meg a Boca Juniors javára egy büntetőt. A pályán lévő 22 játékosból csupán a Boca hátvédje, Julio Meléndez maradt ki a tömegverekedésből.

A játékvezető a mérkőzés felfüggesztése mellett döntött. A beszámolók szerint a Libertadores-kupa történetének legmegbotránkoztatóbb mérkőzése után a rendőrség több játékost is letartóztatott. A két csapat labdarúgói ugyanabban a cellában töltötték az éjszakát, de addigra már együtt nevettek az eseten.

Akad viszont az eddigieknél is durvább meccs, amelyet a piros lap 1970-es bevezetése előtt játszottak le Brazíliában. 1954. június 20-án a Banefogo a Portuguesa ellen lépett pályára a Sao Pauló-i Pacaembu Stadionban. Miután a második félidőben a Portuguesa megszerezte a vezetést, onnantól szándékosan húzta az időt, ami érthetően nem tetszett a Botafogo egyik védőjének, és keményen beleszállt a Portuguesa játékosába, Ortegába. Mondani sem kell, óriási tömegverekedés alakult ki, amibe az összes játékos, sőt még az edzői stábok is bekapcsolódtak. Carlos de Oliveira Monteiro játékvezető tehetetlenül figyelte, ahogy a pályán lévők ütik-vágják egymást, majd végül 22 labdarúgót kellett kiállítania.

Tíz éve azonban minden addigi rekordot megdöntött egy argentin-paraguayi párharc.
A labdarúgás legtöbb piros lapot hozó mérkőzésének hivatalosan a Claypole–Victoriano Arenas találkozó számít, ahol már az első félidőben érezhető volt a feszültség, ugyanis két játékost állítottak ki 45 perc alatt. A fordulás után pedig tovább romlott a helyzet. Az óriási káoszba fulladt mérkőzésen ököllel mentek egymásnak a focisták, az edzők, sőt még a szurkolók is. Damiano Rubino játékvezető kiállította a játékosokat, cseréket és a stábokat is, konkrétan mindenkit, aki élt és mozgott.

Sergio Micielli, a Claypole akkori vezetőedzője a mérkőzés után úgy fogalmazott, hogy a játékvezető kissé kemény volt.

- mondta.

Érdekesség, hogy egy évvel később pontosan ugyanennyi kiállítás történt egy paraguayi meccsen, viszont apró szépséghiba, hogy a Teniente Farina és a Libertad ificsapatai találkoztak akkor, így a futballtörténelem kiállítási rekordját hivatalosan a Claypole és a Victoriano Arenas botrányos mérkőzése tartja.