Egy éve bánatában zokogott, most örömében sírt Neymar a Bayern München elleni fociháború után

Horizontal
Paris Saint-Germain's Brazilian forward Neymar reacts after missing a chance during the UEFA Champions League quarter-final second leg football match between Paris Saint-Germain (PSG) and FC Bayern Munich at the Parc des Princes stadium in Paris, on April 13, 2021. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
A Paris Saint-Germain és a Chelsea is 1-0-ra kikapott, mégis ez a két csapat jutott a Bajnokok Ligája legjobb négy csapata közé. A Bayern München hiába nyert Párizsban, idegenben lőtt kevesebb gólja miatt esett ki, és nem védheti meg a címét, míg a Porto egy Puskás-díjra is esélyes góllal búcsúzott a sorozattól. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a keddi játéknap további érdekességei.

Nem Párizsban, hanem Münchenben esett ki a Bayern

A Bayern München hiába tudott nyerni 1-0-ra a Paris Saint-Germain otthonában, 3-3-as összesítéssel, idegenben lőtt több góllal a párizsiak jutottak a legjobb négy közé a Bajnokok Ligájában. Az első meccsen a Bayern 31-szer lőtt kapura, mégis a PSG nyert 3-2-re. Kedd este ziccerek sokaságát hagyta ki a PSG, nyert, de kiesett a Bayern München.

Az első meccsen "csoda" volt, hogy nem tudott nyerni a Bayern, a másodikon pedig az, hogy nem lőtt gólt a PSG. A meccset és a párharcot Neymar egymaga eldönthette volna, az első félidőben kétszer találta el a kapufát, és több százszázalékos helyzete is volt.

Jellemző adat a párharcra a várható gólok száma és a Bayern fölénye:

A németek ugyan sportszerűen nem hivatkoztak erre, de egy egészséges Robert Lewandowskival könnyen lehet, hogy ez a párharc egészen másképp alakult volna. A lengyel támadó még március végén az Andorra elleni világbajnoki selejtezőn sérült meg, így a párharc mindkét meccsét ki kellett hagynia.

A lengyel csatár a 31 lehetőségből párat biztosan gólra váltott volna az első meccsen, mert ez a párharc Münchenben dőlt el.

Lewandowskin kívül többek között Serge Gnabry, Douglas Costa és Leon Goretzka sem játszhatott.

Eric Maxim Choupo-Moting szerezte a meccs egyetlen gólját Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Julien Mattia

„Még mindig bosszantó az első meccs, a sok kihagyott helyzet és a PSG harmadik gólja. Ha az nincs, ma mi jutottunk volna tovább. Ma is láttuk, milyen jól támadott az ellenfél, így minden dicséretet megérdemel ma a csapat, annak ellenére, hogy a PSG jutott tovább. Jó vesztesként szeretnék gratulálni az ellenfélnek. Alapesetben kíméletlenek vagyunk a támadóharmadban, de ma hiányzott az utolsó mozzanat. Ezt sajnos el kell most fogadnunk" – mondta a Bayern München edzője, Hansi Flick, aki eddig egyetlen BL-meccsen kapott ki a Bayern élén, a PSG elleni első meccsen.

Az egy bosszantó meccs volt, rengeteg helyzetet hagytunk ki. Mindent kiadtunk magunkból, nehéz egy ilyen jó csapat ellen" – mondta a lefújás után Manuel Neuer, a Bayern kapusa.

Manuel Neuer szerint ez a párharc Münchenben dőlt el Forrás: AFP/Franck Fife

„Összességében nagyon csalódott vagyok a kiesés miatt, úgy, hogy Párizsban nyerni tudtunk. Vért verejtéket és könnyeket nem kímélve küzdöttünk, de sajnos nem voltunk hibátlanok. Gratulálok a PSG-nek, egészen elképesztő volt, amit támadásban nyújtottak" – mondta a Bayern világbajnoka, Thomas Müller.

A 2020-as BL-döntő ismétlése után ezúttal tehát a Paris Saint-Germain örülhetett. Neymar egy éve a vereség, ezúttal a továbbjutás miatt könnyezhetett.

„Nagyon boldog vagyok. Egy igazi nagycsapat ellen játszottunk, és mi is azok vagyunk. Sikerült Európa legjobb csapatát kiejtenünk, bejutottunk az elődöntőbe, ahol még többet kel majd dolgoznunk. Igazi csapat vagyunk, mindenkinek jár a gratuláció. A legfontosabb most az, hogy sikerült továbbjutnunk, a cél pedig természetesen az, hogy a lehető legtovább jussunk" – mondta Neymar, akit a meccs legjobbjának választottak.

Neymar élete egyik legjobb meccse volt, gólokat is szerezhetett volna Forrás: AFP/Franck Fife

Fantasztikus teljesítményt nyújtott a visszavágón Neymar:

Neymar a meccs után gyakorlatilag azt is megerősítette, hogy marad Párizsban:

Elmondása szerint nem téma már a szerződéshosszabbítás, mert mindenben megegyeztek, és jobban érzi magát a francia fővárosban, mint valaha.

Jó előjel lehet a Paris Saint-Germainnek, hogy 2012 óta, az a csapat, amelyik kiejtette a Bayernt, mindig eljutott legalább a döntőig – kivéve 2016-ban az Atlético Madridot.

„Nagyon koncentráltak voltunk az egész meccsen, nagyon kemény volt. Boldog vagyok, mert a játékosok megérdemelték a sikert. Az, hogy sikerült bejutnunk az elődöntőbe, hatalmas teljesítmény. A pálya széléről, ilyen közelről nem könnyű élvezni ezeket a meccseket, de próbálom. Kívülről próbálok nyugodtnak tűnni, de belülről nagyon stresszes megélni ezeket a meccseket.

Sokat dolgoztunk, hogy kijavítsuk a hibáinkat, főleg a széleken. Ezúttal jóval kevesebbet tudtak ott támadni. Szégyellem kicsit, hogy nem szereztünk gólt, de összességében boldog vagyok" – mondta Mauricio Pochettino, a PSG vezetőedzője.

Mauricio Pochettino és Hansi Flick az oldalvonal mellett Forrás: AFP/Franck Fife

„Nehéz meccs volt, nagyon feszült volt mindenki. Egy gólon múlt, de szerintem megérdemeltük a továbbjutást. A nyugalom volt a legfontosabb, hogy egységesen védekezzünk és használjuk ki a lehetőségeket. Ez végül nem sikerült, de a legfontosabb most a továbbjutás" – mondta Colin Dagba.

„Nagyon keményen dolgoztunk, hogy ezt elérjük. Az edzéseken és a meccsen is mindenki megtett mindent. Nagyon fontos ez a siker a klubnak, reméljük, még messzebb is juthatunk, megérdemelten jutottunk tovább. Jól teljesítettünk, sokat próbálkoztunk gólszerzéssel is. Az előző idény legjobb csapatát ejtettük ki, és az elődöntőbe jutottunk" – tette hozzá Ángel Di Maria.

Így ünnepeltek az öltözőben a PSG játékosai:

„Nagyon nagy az öröm, sok érzelmet váltott ki ez a siker. Nagyon nehéz volt ez a meccs, kikaptunk, de ennek ellenére remekül játszottunk, büszke vagyok a csapatra. A PSG felnőtt, a klub napról napra fejlődik és évről évre is. A mai egy igazi háború volt, amit végül mi nyertünk meg" – mondta a csapatkapitány, Presnel Kimpembe.

Egy Puskás-díjas gól árnyékában jutott tovább a Chelsea

A Chelsea-Porto párharc második meccsét is Sevillában rendezték. Az első meccsen "idegenben" nyert 2-0-ra a Chelsea, majd a visszavágón a hosszabbításban szerzett egy csodagólt a Porto iráni játékosa, Mehdi Taremi, aki joggal pályázhat ezzel az ollózással a Puskás-díjra is.

„Végig feszült meccs volt, mert tudtuk, akár egy gól is megváltoztathatott volna bármit. Egy őrült gól, mint amilyet kaptunk is, bármikor benne van a pakliban, akkor is, ha tökéletesen védekezünk. Elhiszem, hogy nem ez a párharc volt a lehető legszebb, de a Porto ellen nagyon nehéz szépen focizni. Ma az kellett, hogy mindent beleadjunk és egymásért küzdjünk. Azt hiszem, megérdemeltük volna, hogy ezt a meccset is kapott gól nélkül hozzuk le, és ez kulcsfontosságú volt. Nem egyszerű háromnaponta ilyen kemény meccseket játszani, de jó volt látni kívülről, hogy mindenki kiadott magából mindent.

Nem mindennapi dolog, és itt már a döntő a tét, ezzel pedig mindenki tisztában van. Minden percet a tanulásra használunk, mert csak ezekkel a tapasztalatokkal tudunk még tovább fejlődni" – mondta a Chelsea edzője, Thomas Tuchel.

Thomas Tuchel szerint sem ez volt a legszebb párharc Forrás: AFP/Cristina Quicler

A Chelsea története során nyolcadszor lehet elődöntőben a Bajnokok Ligájában, így ebben a tekintetben a legeredményesebb angol klub lett. Ki gondolta volna?

„Kemény este volt, sok munkát fektettünk ebbe a meccsbe, főleg védekezésben. Büszke vagyok a csapatra, izgatottan várom a következő kört. Tudtuk, hogy a Porto próbál majd nyomás alá helyezni minket, az eredmény miatt jönniük kellett, de nem pánikolhattunk, végül pedig nem is adtunk nekik lehetőséget. Elképesztő gólt lőttek a végén, de mi jutottunk tovább. Hatalmas az önbizalmunk, megpróbáljuk megnyerni a sorozatot" – mondta a Chelsea játékosa, Christian Pulisic.

„Elmondhatatlanul büszke vagyok a csapatomra. Jó volt látni, hogy mindenki hisz a sikerben, hogy mindenki tette a dolgát, amit megbeszéltünk. Ez volt az egyik legjobb meccsünk a Bajnokok Ligájában, mióta én vezetem a csapatot. A taktika, a stratégia, a védekezés is nagyon rendben volt. Egy kiváló ellenféllel szemben tudtuk felvenni a versenyt. Annak ellenére, hogy nem volt sok helyzetünk, fantasztikus meccset játszottunk, és nem hagytuk, hogy egy olyan klasszis csapat, mint a Chelsea, sok gólhelyzetet alakítson ki" – mondta a Porto mestere, a portugál Sergio Conceicao.

Hosszabbítás

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • A Bayern München a Bajnokok Ligája harmadik címvédője zsinórban, amelyik nem jut el a következő sorozatban legalább az elődöntőig
  • A PSG zsinórban másodszor jutott be a BL elődöntőjébe, míg az ezt megelőző 11 alkalomból csak egyszer jutott a legjobb négy közé
  • A PSG 24 meccs óta először nem szerzett gólt a BL-ben hazai pályán, ezt megelőzően 2015 októberében nem volt eredményes, akkor 0-0-t játszott a Real Madrid ellen
  • A Bayern München a két meccsen 45-ször lőtt kapura a PSG ellen, ez holtversenyben a legtöbb, a Sevilla-Krasnodar összecsapáson volt még ennyi
  • A Bayern csatára, Eric Maxim Choupo-Moting több gólt szerzett a PSG ellen a BL-ben (kettőt), mint összesen tíz meccsen a párizsiak mezében (egyet)
  • Eric Maxim Choupo-Moting négy gólt szerzett legutóbbi öt BL-meccsén, míg első 20 meccsén összesen kettőt lőtt
A Porto kapusa, Agustin Marchesin segíti fel Christian Pulisicet Forrás: AFP/Cristina Quicler
  • David Alaba 425. meccsén lépett pályára a Bayernben, ezzel Franck Riberyvel ők ketten játszották külföldiként a legtöbb meccset a münchenieknél
  • A Porto 14. alkalommal esett ki a BL egyenes kieséses szakaszában, ebből hétszer angol csapat ellen, a legutóbbi három alkalommal mindig angol csapat ellen vérzett el, a legutóbbi két alkalommal a Liverpool ellen
  • A Chelsea-Porto meccsen mindössze három kaput eltaláló lövés volt, egy angol, két portugál – ezekből kettő a hosszabbításban volt
  • Ez volt a Porto első „idegenbeli" sikere angol csapat ellen, korábbi 21 ilyen meccsén három döntetlen és 18 vereség volt a mérleg

Bajnokok Ligája, negyeddöntő, visszavágók:

Chelsea (angol)-FC Porto (portugál) 0-1 (0-0)

gól: Taremi (94.)
Továbbjutott: a Chelsea, 2-1-es összesítéssel.

Paris Saint-Germain (francia) - Bayern München (német) 0-1 (0-1)

gól: Chuopo-Moting (40.)
Továbbjutott: a PSG, 3-3-as összesítéssel, idegenben lőtt több góllal.

A Paris Saint-Germain a Manchester City-Borussia Dortmund, míg a Chelsea a Real Madrid-Liverpool párharc győztesével találkozik. A másik két negyeddöntős mérkőzést szerdán rendezik.

Az elődöntők első meccseit április 27-28-án, a visszavágókat május 4-5-én rendezik majd.