A Manchester United és az Arsenal is bejutott az Európa-liga elődöntőjébe

775630689 fbl Horizontal
Manchester United's Uruguayan striker Edinson Cavani (C) celebrates with teammates after scoring the opening goal of the UEFA Europa league quarter final, second leg football match between Manchester United and Granada at Old Trafford stadium in Manchester, north west England, on April 15, 2021. (Photo by Oli SCARFF / AFP)
Vágólapra másolva!
Kialakult a legjobb négy mezőnye az Európa-ligában is, a Manchester United 2-0-ra verte a Granadát és 4-0-s összesítéssel lépett tovább, de ott lesz az elődöntőben az AS Roma, az Arsenal és a Villarreal is.

A Manchester United 2-0-s előnyből várta az Európa-liga negyeddöntőjének visszavágóját a Granada ellen. Ole Gunnar Solskjaer nem számíthatott az eltiltott Harry Maguire-re, Luke Shaw-ra és Scott McTominay-re sem, Marcus Rashford pedig csak a kispadon kezdett.

Az angolok már a 6. percben megszerezték a vezetést, a csapatkapitány, Paul Pogba fejelt Edinson Cavani elé, aki kapásból a kapu baloldalába lőtt.

Ezt követően a Granada előtt akadt két lehetőség, két fejes landolt kevéssel David De Gea kapuja mellett.

A második félidő elején Molina, majd Greenwood fejesét védte De Gea, majd Rui Silva. Nem sokkal később Cavani is fejelhetett, de nagy helyzetben nem találta el a kaput.

A második félidőben mindkét edző sokat cserélt, de nagy helyzetekben nem bővelkedett a meccs. A hajrában Telles beadása után Vallejo fejelt a saját kapujába.

A manchesteriek ellenfele az elődöntőben az AS Roma lesz, amely 1-1-es döntetlent játszott az Ajaxszal és 3-2-es összesítéssel jutott tovább.

Továbbjutott az Arsenal is, amely az első mérkőzésen úgy játszott 1-1-es döntetlent, hogy a 94. percben szerezte meg az egyenlítő gólt a Slavia, így az idegenben lőtt találatának köszönhetően bizakodva várhatta a visszavágót a cseh csapat.

A londoniak kezdőjében ezúttal sem szerepelt az egyik legnagyobb sztár, Pierre-Emerick Aubameyang, de most a kispadon sem kapott helyet, ugyanis amikor a nemzeti csapattal Gabonban tartózkodott, maláriás lett, és kórházba került.

Már a mérkőzés 14. percben Emile Smith Rowe révén megszerezte a vezetést az Arsenal, de les miatt a játékvezető érvénytelenítette a találatot. Nem sokkal később azonban már érvényes gólt lőtt Mikel Arteta együttese. Smith Rowe a védők gyűrűjében szépen tartotta meg a labdát, majd Nicolas Pepéhez passzolt, aki a kapust is kicselezte, és közelről, éles szögből a kapuba passzolt. Ezzel a góllal már az Arsenal állt továbbjutásra.

A vendégcsapat gyorsan dűlőre akarta vinni a dolgot, és rövid időn belül újabb gólokat szerzett, gyakorlatilag eldöntve ezzel a párharcot. A 21. percben Alexandre Lacazette talált be büntetőből, majd 3 perccel később Bukayo Saka remek egyéni akció után szép gólt lőtt laposan a rövid sarokba 16 méterről.

Az Arsenal egyébként minden sorozatot figyelembe véve utóbbi négy idegenbeli mérkőzésén egyaránt legalább három gólt szerzett, amelyre 1932 óta nem volt példa a klub történetében.

Az első játékrész 3-0-s Arsenal vezetéssel ért véget, a Slavia számára egy félidő alatt 4 gól kellett volna a továbbjutáshoz. Erre szokták mondani, hogy lehetetlen küldetés.

A szünetben a csehek edzője, Jindrich Trpisovsky négyet is cserélt, bízva abban, hogy hazai pályán legalább a szépítés összejön a csapatának.

Az utolsó 20 perchez érve a csehek az utolsó cserelehetőségüket is kihasználták, de kaput eltaláló lövésük még mindig nem volt. Az Arsenal azonban jóval pontosabban célzott, Lacazette megszerezte második gólját is a 77. percben. A francia csatár a bal szélről kapott labdát, majd a 16-oson belül egy csellel két védőt becsapott, és a kapu jobb oldalába lőtt.

A találkozón újabb gól már nem esett, az Arsenal kiütötte ellenfelét, és magabiztosan jutott be az Európa-liga elődöntőjébe, ahol a Villarreal lesz az ellenfele.

A spanyolok kettős győzelemmel, 3-1-es összesítéssel jutott túl a Dinamo Zagreb csapatán.

Eredmények, negyeddöntő, visszavágók:

Villarreal (spanyol)-Dinamo Zagreb (horvát) 2-1 (2-0)
gólszerzők: Alcácer (36.), Moreno (43.), illetve Orsic (75.)
Továbbjutott: a Villarreal kettős győzelemmel (3-1)

AS Roma (olasz)-AFC Ajax (holland) 1-1 (0-0)
g.: Dzeko (72.), illetve Brobbey (49.)
Tj.: az AS Roma (3-2)

Slavia Praha (cseh)-Arsenal (angol) 0-4 (0-3)
g.: Pépé (18.), Lacazette (21., 77. - az elsőt tizenegyesből), Saka (24.)
Tj.: az Arsenal (5-1)

Manchester United (angol)-Granada (spanyol) 2-0 (1-0)
g.: Cavani (6.), Vallejo (90., öngól)
Tj.: a Manchester United kettős győzelemmel (4-0)

Az elődöntőben:
Manchester United-AS Roma
Villarreal-Arsenal