A Real Madrid feltámadása az európai foci legnagyobb sztorija

fbl TOPSHOTS Horizontal FOOTBALL JOY EMBRACE TEAM
Real Madrid's French forward Karim Benzema (2R) celebrates with teammates after scoring during the "El Clasico" Spanish League football match between Real Madrid CF and FC Barcelona at the Alfredo di Stefano stadium in Valdebebas, on the outskirts of Madrid on April 10, 2021. (Photo by JAVIER SORIANO / AFP)
Vágólapra másolva!
A Real Madrid ismét akkor hozza a legjobb formáját, amikor a leginkább kell. Mióta Zinédine Zidane a csapat edzője, azóta ez kivétel nélkül így is van. Sokan bírálják a francia legendát azért, mert vezetőedzőként nem elég széles a taktikai repertoárja, de erre pont a szemünk előtt kezd rácáfolni annak ellenére is, hogy visszatért azokhoz a futballistákhoz, akik másfél hónap múlva végleg legendává válhatnak.

A világ összes rutinja

December előtt még egy forintot nem tettünk volna arra, hogy a Real Madrid akár csak egyetlen trófeát is nyer a 2020-21-es szezonban.

Négy hónappal később úgy áll a helyzet, hogy a spanyol csapat a La Liga mellett a Bajnokok Ligájában is talpon van még.

A szurkolók nagy része a december elsején el is engedte ezt a szezont, miután a bajnokság első tíz fordulójában mindössze öt mérkőzést nyert meg, a BL-ben pedig másodszor is kikapott a tinédzserekkel kiálló Sahtar Donyecktől, amivel a csoportkörből való továbbjutás is megkérdőjeleződött.

Ha abból a helyzetből, amiben december előtt volt a Real Madrid, sikerül trófeákkal zárni a szezont, jogosan fog Zidane lábai előtt heverni a világ Forrás: MTI/EPA/Peter Powell

Ami ezután következett, az – január második felét leszámítva – olyasmi, ami már nagyon nem volt benne a pakliban. Zidane és a világ összes rutinjával rendelkező csapata elkezdte megnyerni a fontos mérkőzéseit.

– ismerhetjük Zidane mondását még a koronavírus miatt nyáron befejezett tavalyi szezonból. Ott a Real a 11 fordulóból csak az utolsó, már bajnokként lejátszott, Leganés elleni 2-2 alkalmával veszített pontot, így megnyerte a La Ligát.

A fővárosiak december 1-je után ismét ebbe a módba váltottak. Egy héten belül idegenben legyőzték a Sevillát, majd hazai pályán az Atlético Madridot, a kettő között pedig olyan könnyedén és simán múlták felül 2-0-ra a Mönchengladbachot, mintha az lenne a világ legtermészetesebb dolga.

Zidane a középpályán visszanyúlt a Casemiro, Toni Kroos, Luka Modric hármashoz, akik álmukból felkeltve is tudják, hol helyezkedik a trió másik két tagja, illetve elől Karim Benzema.

Karim Benzema már a klub történetének ötödik legeredményesebb játékosa Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A francia támadó formája is elképesztővé vált, Cristiano Ronaldo távozása után ő lett a csapat első számú gólszerzője. Még mindig képes óriási helyzeteket kihagyni, de mivel egyet-kettőt rendre berúg, amivel párhuzamosan hátul nem kap gólt az együttes, így ezeknek nincsen komoly következménye.

33 éves korára Benzema a Real Madrid történetének ötödik legeredményesebb futballistája lett.

274 góljánál csak Ronaldónak (450), Raúlnak (323), Alfredo Di Stéfanónak (308) és Santillánának (290) van több a klub színeiben.

Mióta 2009 nyarán megérkezett a spanyol fővárosba, Benzema átlagosan minden második mérkőzésén gólt szerez. Ahogyan azon a bizonyos Gladbach elleni BL-meccsen is megtette, méghozzá kétszer is, vagy a tavasszal, amikor sorozatban hét fellépésén vette be az aktuális ellenfél kapuját. Korszakos játékossá vált 2018 nyara óta, aki mezszámával ellentétben nem pusztán egy "szimpla" 9-es, befejező csatár.

Korszakos játékossá vált – mondjuk sokan vannak még így ebből a csapatból... Sergio Ramost az ág is húzza eddig ebben a szezonban. A csapatkapitány közel három hónapot volt sérült december eleje óta, de ez sem viselte meg a Realt, amely pont a 35 éves középső védő sérülése miatt volt kénytelen apróbb változtatásokat eszközölni a hátsó alakzatban.

Nem egydimenziós csapat

Zidane „végre" rá volt szorulva, hogy a jól bevált, labdabirtoklásra épülő, kevés mozgásos, már-már unalomba fulladó játékon változtasson. A decemberben megnyert kulcsmeccseket még ebben a szokásos 4-3-3-as rendszerben húzta be az együttes, de a tavaszi remek eredmények már nem csak ennek voltak köszönhetőek.

Egyre közelebb a duplázáshoz a Real Madrid Forrás: AFP/Javier Soriano

Mivel két évvel ezelőtt a Real egyetlen trófeát sem nyert meg, ezért – illetve a hatalmas arab pénz miatt – külföldre vitte a Szuperkupát, és immáron négycsapatosra bővítette azt. Sokak szerint erre csak azért volt szükség, mert a spanyol szövetségben szerettek volna egy harmadik El Clásicót látni. Ez akkor sem jött össze, ahogyan most januárban sem, ugyanis az Athletic Bilbao előbb a madridiakat, majd a Barcelonát is legyőzte.

Ezután jött a harmadosztályú Alcoyano elleni kupakiesés, aminél csak a 2009-es Alcorcón elleni 0-4 számít kínosabb vereségnek ebben az évtizedben a madridi klub háza táján.

Zidane-nak hiába van már 11 trófeája a Real edzőjeként, a Spanyol Kupa eddig egyszer sem jött össze neki.

Mondjuk lehet, hogy ez soha nem is volt prioritás a számára...

Január 31-én, a Levante ellen a La Ligában jött egy újabb váratlan vereség, de ez volt az utolsó ilyen napjainkig. A Barcelona elleni volt sorozatban a tizedik veretlenül megvívott mérkőzés a bajnokságban, a 11. forduló óta pedig csupán az a bizonyos Levante elleni 1-2 rondít bele az összképbe.

A Real Madrid január utolsó napja óta óta verhetetlen Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Februárban jött az Atalanta elleni BL-nyolcaddöntős párharc, amitől sokan féltették a madridiakat. Azonban a csapat megmutatta, hogy képesek másra is, mint 90 percen át labdát birtokolni, és egy góllal eldönteni egy meccset. Az odavágón az 1-0-s eredmény az ezúttal is ült, de Zidane át merte adni a területet a lendületes támadófocijáról ismert ellenfelének.

Hiába a 72 percen át tartó emberelőny, Ferland Mendy csak a 86. percben tudta megszerezni a győztes gólt. A visszavágón jött az a nyugodt játék, ami a Gladbach ellen és az összes többi fontos meccsen is ebben a szezonban. A 3-1-es siker kettős győzelemmel való továbbjutást jelentett.

Zidane az Elche ellen kipróbált egy három belső védős rendszert, amiben Ramos két oldalán Raphael Varane és Nacho játszottak, így a két szélső, Lucas Vázquezés Ferland Mendy bátrabban mehetett előre támadni. Aztán Ramos megsérült, Varane pedig elkapta a koronavírust, majd Zidane az Eibar ellen Nachóval, Éder Militaóval és Ferland Mendyvel is kipróbálta ezt a hátsó rendszert, ami szintén jól vizsgázott.

Marco Asensio és Vinícius Junior is fantasztikus formába lendültek a szezon legfontosabb részére Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Mivel a Bayern München, a PSG és a Manchester City is a másik ágra került a döntőig vezető úton, ezért a Liverpool elleni negyeddöntő hatalmas jelentőséggel bírt. A 2018-as BL-döntő „visszavágóján" Vinícius Junior bemutatta, hogy miért számol vele Zidane stabil kezdőként. A 20 éves brazil szélső elemeire szedte szét az angolok sérülésektől tizedelt védelmét, és lőtt két gólt.

Vinícius Jr. első gólja előtt Toni Kroos is bebizonyította, hogy bármire képes a labdával:

40 méteres indítása pont a fiatal játékos mellére pattant, aki nagyszerűen vette át a labdát és lőtt a kapuba. A másik szélen Marco Asensio szintén remek formába került áprilisra, a Celta Vigónak és az Eibarnak lőtt találatai után a Liverpool ellen is jól használta ki a szedett-vedett vendégvédelem újabb nagy hibáját.

A Barcelona ellen visszatért a 4-3-3, és az Atalanta-meccshez hasonlóan ismét átadták a területet az ellenfélnek.

A katalánok csak a szerencsének köszönhetik, hogy nem kaptak négy gólt az első egy órában.

Végül megúszták egy varázslatos Benzema-góllal, és egy szerencsés Kroos-szabadrúgással, így Ronald Koeman csapatának a hajrában még volt esélye az egyenlítésre. Ez nem jött össze, így a madridiak három napon belül a második fontos meccsüket is megnyerték.

Toni Kroos és Luka Modric - Casemiróval kiegészülve - a világ összes rutinjával bírnak a középpályán Forrás: AFP/Cesar Manso

A Real a fontos meccsekre rendre összeszedte magát ebben az évadban – pont úgy, ahogyan azt egy nagycsapattól elvárják.

A kiscsapatok elleni botlásokat betudhatjuk annak, hogy a játékosok, akik már mindent megnyernek, nem tudnak kellő motivációt találni egy Cádiz, Alavés, vagy Sahtar Donyeck szintű ellenféllel szemben. Talán ez az egyetlen, amiben hiányzik Cristiano Ronaldo ebből a jelenlegi Madridból, aki számolatlanul lőtte a gólokat a „kicsik" ellen is.

A Liverpool elleni visszavágó ismét bebizonyította, hogyan lehet egy akkora legendát pótolni, mint amekkora az ötszörös aranylabdás portugál: CSAPATKÉNT. Így nagy betűvel, mert ha nincs Thibaut Courtois három óriási bravúrja – az első a 2. percben, „hidegen" Mohamed Szalah ziccerénél -, akkor a Chelsea egy másik angol együttessel játszana az elődöntőben.

Szintén jó példa a csapatmunka erejére, hogy szerda este minden madridi mezőnyjátékos bemutatott legalább egy szerelést.

A belga kapus a számára remekül sikerült 2018-as világbajnokság után írt alá a Realhoz. Első szezonja feledhetőnek bizonyult, részben annak is köszönhetően, hogy Keylor Navasszal osztozott a játékperceken. Aztán úgy nézett ki, hogy a Costa Rica-i játékos távozása megoldja a 35 millió fontért szerződtetett kapus gondjait. Azonban a mélypont 2019 őszén jött számára, amikor a Club Brügge elleni BL-meccs szünetében le kellett cserélni rosszullét miatt.

Thibaut Courtois formája aggasztó lehet az ellenfelek számára Forrás: AFP/Javier Soriano

Addig a pontig nem emlékszünk a belgának egyetlen olyan bravúrjára sem a madridi klub kapusaként, mint amilyet legutóbb a Liverpool ellen bemutatott.

2019 októbere óta eltelt bő másfél évben 36 olyan mérkőzés volt, amelyen nem kapott gólt,

és szinte minden rangadón bemutat egy-két olyan védést, ami nélkül nem lenne ennyire hatékonyak mondható csapata védekezése.

A Liverpool elleni szerdai találkozón mégsem őt, hanem Éder Militaót választanánk a mérkőzés legjobbjának.

A 23 éves középső védő két évvel ezelőtt érkezett a Portóból, és a Mané, Firmino, Szalah páros játékát a legtöbbször ő tudta megakadályozni. A fiatal brazil szintet lépett a Liverpool ellen, könnyen lehet, hogy teljesítményével elgondolkodtatta a madridi vezetőséget, hogy ne Pau Torresre, a Villarreal spanyol védőjére gondoljanak úgy, mint aki Ramos utóda lehet, hanem rá.

Meglesz-e a két trófea?

A Real Madrid meccsről-meccsre került egyre jobb formába, jelenleg úgy áll, hogy másfél hónappal a szezon vége előtt mindkét sorozatban jó esélye van a trófeára. A madridiak oldottak már meg nehezebb feladatokat is az idényben, mint aminek a Chelsea BL-elődöntős legyőzése tűnik.

Ha pedig ez összejön, akkor az egymeccses párharcnak számító döntőben hiába jöhet szembe két fantasztikus csapat, a PSG vagy a Manchester City, a rutin ismét a Real mellett fog szólni. 2014, 2016, 2017, 2018 – az elmúlt tíz évben négy BL-döntőt játszott a spanyol csapat, és mindegyiket meg is nyerte. Ez teszi már most is korszakossá ezt az együttest.

Vajon ki nyeri a hármas versenyfutást a La Liga-trófeáért? Forrás: AFP/Javier Soriano

A La Ligában szintén a Realnak áll a zászló, köszönhetően az Atlético visszaeső formájának, és a Luis Suárez, Joao Félix, Marcos Llorente támadótrió egyidejű hiányzásának. Diego Simeone csapata februárig „Realnak érezhette magát", azaz addig úgy tűnt, hogy ők lesznek az a madridi együttes, amelyik a bajnokság-BL-duplát megcsinálhatják.

Azóta az argentin vezetőedző kicsit kezdi elveszíteni a fonalat, a február 8-i, Celta Vigo elleni, 2-2-re záruló találkozó óta lejátszott 13 tétmérkőzésből csupán négyet tudott megnyerni csapatával. Ugyan még egy ponttal a La Liga első helyén állnak, de a BL-ből a Chelsea ellen simán kiestek a nyolcaddöntőben.

Ha abból a pozícióból, amiben voltak, nem sikerül legalább a bajnokságot megnyerniük, akkor az könnyen a Simeone-korszak végét jelentheti. Igaz, a sorsolásuk talán nekik a legkönnyebb a három nagy közül, és mivel május 8-án még játszanak a Barcelonával, ezért csak rajtuk múlik, hogy vissza tudják-e fordítani ezt a negatív tendenciát.

A La Liga legjobb négy csapatának hátralévő mérkőzései Forrás: Twitter

A Realhoz hasonlóan még a Barcelona is két trófeával zárhatja a szezont, ha előbb szombaton legyőzik az Athletic Bilbaót a kupadöntőben, majd sikerrel veszik – az Atlético elleni rangadó mellett – a Villarreal, a Valencia és a Levante otthonában megvívandó, nehéznek ígérkező bajnoki találkozókat is.

Kellően nehéz sorsolás ez ahhoz, hogy inkább a Realt lássuk most a La Liga első számú esélyesének is.

Márpedig ha Zidane ugyanazokra a játékosokra építve megszerzi 12. és 13. trófeáját is egy olyan elveszett helyzetből, mint amiben négy hónapja voltak, akkor azzal egy páratlan dinasztiává emeli a Real Madridot. Ugyan nem a legszebb focival, de húsz év múlva ez már senkit nem fog érdekelni.

Zidane pedig 2018 után másodszor is a csúcson adhatja át a kispadot az utódjának, hogy ő majd levezényelje a szurkolók egyik fele által már nagyon várt korszakváltást.