Megszűnhet a Bajnokok Ligája, a Real, a Barcelona és még néhány nagy klub egy új szuperligát szervez

Horizontal
Liverpool's English defender Nathaniel Phillips challenges Real Madrid's Brazilian forward Vinicius Junior (L) during the UEFA Champions League first leg quarter-final football match between Real Madrid and Liverpool at the Alfredo di Stefano stadium in Valdebebas in the outskirts of Madrid on April 6, 2021. (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)
Vágólapra másolva!
A New York Times értesülései szerint nyolc európai szuperklub minden részletben megállapodott egy, az Európai Labdarúgó Szövetségtől (UEFA) teljesen függetlenül működő új szuper bajnokság létrehozásában. A tervet, amelyhez rajtuk kívül még mintegy tucatnyi nagy klub csatlakozott, hamarosan nyilvánosságra is hozzák.

A hónapokon át tartó titkos tárgyalások végén a Real Madrid, az FC Barcelona, a Manchester United, a Manchester City, a Liverpool, a Chelsea, valamint a Juventus és az A.C. Milan játszotta a főszerepet, de információk szerint legalább további 4 csapat (az Arsenal, a Tottenha, az Atlético Madrid és az Internazionale) jelezte csatlakozási szándékát. A klubok döntése ezzel gyakorlatilag zárójelbe tette az UEFA hétfőn bejelentett, a Bajnokok Ligájára vonatkozó reform terveit. Az új sorozat 2022-ben indulna.

Olyan jelentős, a jelenlegi erőviszonyokat meghatározó klubok, mint a Paris Saint-Germain, a Bayern München vagy a Borussia Dortmund azonban egyelőre nincsenek a listán, ők nem kívánnak szakítani az UEFA-val.

A BL-elődöntőre készülő párizsiaktól ez egyébként is roppant visszás lenne, hiszen a klub elnöke, Nasszer al-Khelaifi az UEFA igazgatótanácsának, valamint elnöke annak a katari beIN Media Groupnak, amely súlyos eurómilliókat fizetett az európai szövetségnek a BL közvetítési jogaiért.

Miközben a NY Times cikke szerint egyetlen érintett klub, és az UEFA sem válaszolt a megkeresésükre, addig a Premier League mind a húsz csapatot figyelmeztette, hogy szankciókat vonhat maga után, ha bármelyikük belép egy zárt versenysorozatba. Ugyancsak a cikk szerint az UEFA komoly jogi apparátust mozgósított a terv elkaszálásra, illetve felmerült, hogy az érintett klubokat kizárják hazájuk bajnokságából, valamint a következő európai kupasorozatból.

A Real Madrid és a Liverpool is aktív szerepet játszik az új szupersorozat létrehozásában Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A résztvevő klubok sem állnak könnyű helyzet előtt. A PL bizonyára minden követ meg fog mozgatni, hogy megtartsa hat legértékesebb klubját, míg az olyan kluboknak, mint a Real Madrid vagy a Barcelona, a pártoló tagsággal kell elfogadtatniuk egy ilyen döntést, ahogy a német klubok esetében is.

A tét ugyanakkor nem csupán a kiválni szándékozók számára nagy: az UEFA nem engedheti meg, hogy elveszítse a legnépszerűbb klubokat, valamint az őket követő több százmillió szurkolót és tévénézőt,

azzal ugyanis teljen elértéktelenednének a kupasorozatai, az euró- és dollármillárdokért eladott közvetítési jogok jórészét is vissza kellene fizetnie,

legközelebb pedig alig kapnak már értük valamit.

A Szuperliga terve nem újdonság, legutóbb éppen egy hónapja írtuk meg, hogy a Juventus elnöke, Andrea Agnelli – aki amellett, hogy a 200 európai élvonalbeli klubot tömörítő ECA (Eurpean Club Association) elnöke, tagja az UEFA végrehajtó bizottságának is – milyen komoly erőket mozgósít az új sorozat tető alá hozására. A Szuperligában nyilvánvalóan van elképzelés, éppen ezért már több jelentős befektető is az ügy mögé állt, így nem csoda, hogy csak a csatlakozásért minden klubnak 350 millió eurót tudnak fizetni. Egy BL-szezonban a győztes csapat sem tud százmilliónál többet összeszedni a jelenlegi formában.

Kemény hangú nyilatkozatban válaszoltak a szövetségek

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA), valamint az angol, a spanyol és az olasz szövetség, illetve a három ország élvonalbeli bajnokságait bonyolító ligák vasárnap délután közös közleményt adtak ki, melyben leszögezik, hogy a tervezett Szuperliga esetleges elindulása sem bontja meg az egységüket, egyúttal "cinikus kezdeményezésnek" nevezik a tervet, amely csupán "néhány klub önző érdeke egy olyan időszakban, amikor a legnagyobb összefogásra lenne szükség. Ennél komolyabban hangzik, hogy a közlemény leszögezi, minden jogi és sportpolitikai eszközük megvan ahhoz, hogy megakadályozzák a Szuperliga létrejöttét. "A labdarúgás egy nyílt versenyrendszerű sportág, és az is marad", írják, valamint megerősítik az új sorozatban szerepet vállaló játékosok eltiltását valamennyi kontinens válogatott eseményéről, illetve kizárnák őket minden nemzeti bajnokságból. A közlemény végül köszönetet mond a Szuperligától (egyelőre?) távol maradó francia és német kluboknak, majd így zárul: "A kevesek felháborító önzősége most már túl messzire ment. Ami elég, az elég."

A tervek szerint a 16 állandó tag mellé négy további klub (szó van 15+5-ről is) érkezhetne a nemzeti bajnokságokból (az egyelőre nem derült ki, hogy milyen úton-módon), a csapatok pedig két tízes csoportra osztva kezdenék meg a küzdelmet. A résztvevők pedig, miután ők a világ legnépszerűbb csaptai, busás bevételre számíthatnának elsősorban a tévés jogdíjakból.

Az UEFA mellett azonban már a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) is jelezte aggályait: a sportág globális irányító testületének elnöke, Gianni Infantino leszögezte,

egy ilyen lépés esetén a szakadár csapatok játékosai nem léphetnének pályára hazájuk válogatottjában sem.