Társoldalunk:

Csányi Sándor szerint az Európai Szuperliga az Eb-t nem, de a katari vb-t veszélyeztetheti

2021.04.19. 22:43

Az új Európai Szuperligától hangos az európai futballsajtó, mióta vasárnap tizenkét élklub bejelentette a liga létrehozását. A Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, Csányi Sándor az európai szövetség alelnökeként részt vett az Európai Labdarúgó Szövetség hétfői végrehajtó-bizottsági ülésen, amelyen a testület bírálta az új kezdeményezés létrejöttét és kizárással fenyegette meg a Szuperliga-klubokat. Csányi Sándor a Nemzeti Sportnak adott interjújában beszélt a kialakult helyzetről.

"Amióta a Bajnokok Ligája elindult, a nagy klubok évről évre javították a pozícióikat, sőt most, a ma elfogadott új rendszerrel is javították volna... Úgy látszik azonban, hogy ez már nem volt elég nekik" – nyilatkozta Csányi Sándor a Nemzeti Sportnak.

A labdarúgó klubok komoly pénzügyi visszaesését egyértelműen a pandémia által okozott globális gazdasági és társadalmi nehézségek okozták. Csányi Sándor közgazdász szemmel is megvizsgálta a kialakult helyzetet.

„A kiválásnak több oka van. Egyrészt a klubok egy részének nehéz pénzügyi helyzete, amelybe főleg a játékosok irreális fizetései révén sodródtak, s amelyet tovább nehezített a pandémia. Másrészt sok pénz jelent meg a piacon, kevés a jó befektetési lehetőség és a Szuperliga most annak tűnik. Ráadásul a pénznek dolgoznia kell, alighanem ezért indulna a sorozat már az idén augusztusban az eredeti, 2022-es tervek helyett" - mondta Csányi Sándor, aki az európai szövetség alelnökeként részt vesz kedden az UEFA kongresszusán.

Csányi Sándor, az MLSZ elnökeForrás: MLSZ

Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke azt nyilatkozta, hogy a Szuperliga-klubok játékosai nem vehetnek majd részt olyan nemzetközi eseményeken, mint a világbajnokság vagy az idei Európa-bajnokság. Csányi Sándor szerint a nyári Eb-re nem lehet még kihatással a helyzet.
Az Eb-t nem veszélyezteti a most kialakult helyzet, de a katari világbajnokságot talán már igen."

Az UEFA kongresszusa kedden kezdődik Montreux-ben.