Vágólapra másolva!
Semleges és negatív vélemények is napvilágot láttak a labdarúgó Európai Szuperliga (ESL) létrehozásával kapcsolatban, rengeteg jelenlegi és korábbi edző, játékosok fogalmazott meg bírálatot a kontinens 12 topklubja által életre hívott és a tervek szerint jövőre induló versengéssel szemben.

A football.london beszámolója szerint Mikel Arteta és az Arsenal összes játékosa kiakadt a vezetőségre, mivel a hivatalos bejelentés előtt fogalmuk sem volt semmiről, így a londoni klub spanyol vezetőedzőjét óriási meglepetésként érte, hogy az új európai csúcstorna tizenkét alapítójából az egyik éppen az általa irányított Arsenal. Angol hírforrások szerint Arteta és a játékosok csalódtak a klubban.

Mikel Arteta csalódott az Arsenalban Forrás: AFP/Aris Messinis

Thomas Tuchel, a Chelsea vezetőedzője - akinek munkáját Lőw Zsolt segíti másodedzőként - hangsúlyozta: bízik a tucatnyi alapító közé tartozó klubban.

"Azért vagyok itt, hogy a legnehezebb sorozatokban szerepeljek a Chelsea-vel" - fogalmazott a német szakember a keddi bajnoki előtt tartott sajtótájékoztatón. Elárulta: mindössze vasárnap óta tudott a tervről.

"Nem vettem részt a folyamatban, és a játékosaim is kimaradtak belőle. Az én szerepem az edzői feladatok ellátása, és holnap fontos bajnoki vár ránk. Ugyanakkor bízom abban, hogy a Chelsea a helyes döntést hozza meg."

Az Arsenal vezetőedzőjéhez hasonlóan Thomas Tuchel sem tudott előzetesen semmiről Forrás: AFP/Adam Davy

Az Atlético Madrid trénere, Diego Simeone is abban a vetélkedésben vezeti majd együttesét, amelyben szükség lesz rá. A spanyol edző Tuchelhez hasonlóan bízik abban: egyesülete a legideálisabb út mellett teszi le voksát.

A profi labdarúgók nemzetközi szakszervezete (FIFPro) szerint a Szuperliga helyrehozhatatlan károkat okozhat. A szervezet egyben felhívta a figyelmet: a játékosokat továbbra csak eszközként használják a tárgyalások során. A FIFPro kiemelte: határozottan ellenez minden olyan intézkedést, amely a futballisták jogait akadályozná, így a nemzeti csapatokból való kizárást is.

A spanyol élvonal és a Bajnokok Ligája spanyolországi közvetítési jogait birtokló Mediapro vállalat vezetője szerint a Szuperliga ügye nem vihető sikerre, miután a nemzetközi televíziós társaságoknak 2024-ig szerződésük van az UEFA-val, márpedig ebből egyik vállalat sem fog kilépni. Jaume Roures meglátásai alapján a jelenlegi helyzet mindössze nyugtalanságkeltésre alkalmas.

Karl-Heinz Rummenigge, a Bayern München ügyvezető elnöke közölte, nem hisz a Szuperliga gazdasági célkitűzéseiben.

- jelentette ki a bajorok ügyvezetője, hozzátéve, üdvözli az UEFA által bejelentett BL-reformot, benne a versenynaptár kibővítésével.

"A módosított csoportkör több izgalmat ígér. Egyben szolidaritásra szólítom fel az európai klubokat, hogy hozzák összhangba a bevételeket a játékosok és ügynökök fizetésével, mert így ésszerűbbé alakítható a kontinens labdarúgása" - vélekedett Rummenigge.

A Szuperligát hat angol - Manchester United, Arsenal, Liverpool, Tottenham Hotspur, Chelsea, Manchester City -, három olasz - Juventus, AC Milan, Internazionale - és három spanyol - Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid - sztárklub hozta létre, elsőszámú vezetője pedig Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke lett.