Vágólapra másolva!
A Premier League-ben szereplő Tottenham Hotspur vezetősége kirúgta a csapat portugál vezetőedzőjét, José Mourinhót.

A londoni együttes vezetősége úgy döntött, hogy kirúgja az 58 éves edzőt.

A The Athletic információi szerint a Spurs azért vált meg másfél év után Mourinhótól, mert a csapat csupán a hetedik helyen áll az angol bajnokságban, és ha nem tud bekerülni a legjobb négy közé, akkor nem fog bejutni a Bajnokok Ligájába a következő szezonban.

A Portóval és az Interrel Bajnokok Ligája-győztes portugál tréner 2019 novemberében vette át az angol csapat irányítását.

Kinevezésekor trófeákat ígért, de ezekből nem valósult meg semmi. A 2019-ben BL-döntős Spurs a korábbi sikeres szezonok után 2020-ban csak a hatodik lett a Premier League-ben, és a mostani idényben a csalódást keltő bajnoki szereplése mellett az Európa-ligából is már a legjobb 16 között kiesett.

Mourinho menesztése ezzel együtt kissé váratlan, ugyanis a Tottenham vasárnap döntőt játszik az angol Ligakupában a Premier League-ben éllovas Manchester Cityvel.

A klub hétfőn közölte, hogy a szakember és teljes stábja távozott.

mondta hétfőn Daniel Levy, az egyesület elnöke. "José egy igazi profi, aki hatalmas rugalmasságot mutatott a pandémia alatt. Nagyon élveztem vele a közös munkát, és sajnálom, hogy nem úgy alakultak a dolgok, ahogy azt mindketten elképzeltük."

José Mourinho távozott a Tottenham éléről Forrás: MTI/Kovács Tamás

Mourinho menesztésének híre azt követően érkezett, hogy a Tottenham Hotspur - 11 másik európai élklubbal - bejelentette az Európai Szuperliga (ESL) létrehozását.

Gary Lineker, a Spurs volt válogatott csatára, elismert televíziós kommentátor ki is írta a Twitterre, hogy José Mourinho az első, aki az ESL-ben elvesztette az állását. A BBC szerint lehet összefüggés a két esemény között, a portugál ugyanis - akinek a szerződése még 2023. június 30-ig szólt - állítólag ellenezte a Tottenham szerepvállalását az új ligában, és emiatt hétfőn nem akart edzést tartani a futballistáknak.

A londoni egyesület közlése szerint a hétfői edzést a csapat korábbi középpályása, Ryan Mason vezényli. A sajtóban Julian Nagelsmannt, az RB Leipzig vezetőedzőjét tartják a legesélyesebbnek arra, hogy Mourinho utódja legyen.