Vágólapra másolva!
A Premier League 32. fordulójának hétfő esti mérkőzésén a bajnoki címvédő Liverpool 1-1-es döntetlent játszott a Leeds United csapatával az Elland Roadon.

A Leeds United remek formában várta a mérkőzést, ugyanis a legutóbbi három bajnoki meccsét megnyerte, legutóbb a listavezető Manchester Cityt győzte le úgy, hogy egy félidőt emberhátrányban játszott. A két csapat közül elvileg a Liverpoolnak lehetett fontosabb a mérkőzés, ugyanis a bajnoki címvédő csak a tabella hatodik helyén szerénykedett és minden pontra szüksége lett volna ahhoz, hogy harcban maradjon a BL-szereplést jelentő negyedik helyezésért.

A munkásosztály szeretet játéka, amit megrontott a kapzsiság és a korrupció – áll a szurkolók által kifeszített transzparensen, akik a Szuperligához csatlakozó Liverpoolnak üzentek Forrás: AFP

Persze, ha a hétfői eseményeket nézzük, akkor akár azt is mondhatnánk, hogy Jürgen Klopp csapata tét nélküli meccsen lépett pályára, hiszen

a Liverpool is tagja annak a 12 klubnak, amely az UEFA háta mögött megállapodott az európai Szuperliga létrehozásáról.

Innentől kezdve pedig teljesen mindegy, hányadik helyen végez a Liverpool a Premier League-ben, jövőre úgysem indulna a Bajnokok Ligájában.

A meccs előtt egy repülőgép szállt el a stadion felett "mondj nemet a Szuperligára" molinót húzva, a hazai játékosok a Bajnokok Ligája-logó alatti "earn it" azaz "érdemeld ki" feliratú pólóban jöttek ki melegíteni, utalva arra, hogy a Szuperligában állandó mezőny lesz, kiesők nélkül. Az Elland Road üres lelátóin pedig egy nagy molinó volt látható "érdemeld ki a pályán, a futball a szurkolóké" felirattal.

A Leeds játékosai a „futball a szurkolóké” feliratú pólókban melegítettek a meccs előtt, ezzel is ellenezve a Liverpool Szuperligához való csatlakozását Forrás: PA

A Liverpool kezdte jobban a meccset, amely Thiago Alcantara bombájával már az ötödik percben megszerezhette volna a vezetést, de a francia utánpótlás válogatott Illan Meslier óriási bravúrral védett. Ezt követően is Jürgen Klopp csapata irányított, a 24. percben viszont kis híján a Leeds United került előnybe. Fabinho utolsó emberként eladott labdája után Patrick Bamford lépett ki ziccerben, azonban a Leeds házi gólkirálya belevezette a labdát a kivetődő Alisson Beckerbe.

A 31. perben a Liverpool viszont nem hibázta el a ziccerét.

A portugál Diogo Jota remek mélységi indításával Trent Alexander-Arnold került helyzetbe, az angol válogatott jobbhátvéd lövése helyett elpasszolta a labdát a rossz ütemben kimozduló Meslier mellett, az érkező Sadio Mané pedig az üres kapuba gurított.

A folytatásban is a Liverpool irányított, az első félidő hajrájában még Jotának is volt egy lehetősége, de Meslier javítani tudta az első gólnál elkövetett hibáját, így a bajnoki címvédő egygólos előnnyel mehetett a szünetre.

A Liverpool-szurkolók hétfőn este nem foglalkoztak a csapat játákával. Tiltakozásuk jeléül még a csapatuk mezét is meggyújtották Forrás: MTI/AP/PA/Zac Goodwin

A második félidőben sokkal többet birtokolta a labdát a Leeds United, és az 59. percben úgy tűnt, akár tizenegyest is kaphat, de Alexander-Arnold kezezése után a videobíró nem ítélt büntetőt a hazai csapatnak. Egy perccel később már ziccere is volt a hazai csapatnak. Egy baloldali szöglet után Bamford csúsztatott, a hosszú oldalon érkező Helder Costan azonban három méterről a kapu fölé belsőzött.

A folytatásban is a Leeds akarata érvényesült, a 75. percben pedig Bamford már kapufáig is eljutott. A szezonban már 14 gólnál járó támadó remek labdát kapott a tizenhatoson belül, egy pattanás után átemelte Alissont, azonban a lövése a felső lécen csattant. Másfél perccel később ismét óriási hazai ziccer maradt ki. Ezúttal Tyler Roberts került ziccerbe, hét méterről gólt lőhetett volna, de addig tologatta a labdát, amíg a bevetődő Fabinho az utolsó pillanatban blokkolni tudott.

Az újonc Leeds United a második félidőben sokkal jobban futballozott, mint a Liverpool Forrás: AFP/Clive Brunskill

A kihagyott helyzetek után a Liverpool a 85. percben majdnem eldöntötte a meccset. A csereként pályára lépő Mohamed Szalah lépett ki ziccerben, de az egyiptomi támadó közeli lövése elsuhant a jobb kapufa mellett, így a hajrára nyitott maradt a mérkőzés, a Leeds pedig élni tudott a sokadik lehetőségével. A 87. percben a spanyol Diego Llorente robbant be egy jobboldali szögletre, és hat méterről védhetetlen gólt fejelt.

A hosszabbításban a Liverpool még megnyerhette volna a meccset, de a csereként beálló Alex Oxlade-Chamberlain közeli lövését Meslier védeni tudta, így maradt a döntetlen.

Premier League, 32. forduló
Leeds United-Liverpool FC 1-1 (0-1)
Gólszerző: Llorente (87.), ill. Mané (31.)

Óriásit blöfföltek az európai topcsapatok a Szuperligával, de be is jöhethttps://www.origo.hu/sport/futball/20210419-szabados-gabor-europai-szuperliga-interju.htmlA Szuperliga miatt a világ legjobb focistái lemaradnak a nagy tornákrólhttps://www.origo.hu/sport/futball/20210419-uefa-fifa-szuperliga-eltiltas-vilagbajnoksag-europabajnoksag-francia-valogatott.htmlA Liverpool-szurkolók az Anfield Roadon tüntettek a Szuperliga ellen - videóhttps://www.origo.hu/sport/futball/20210419-labdarugas-a-liverpoolszurkolok-az-anfield-roadon-tuntettek-a-szuperliga-ellen-video.htmlSzétverheti a focivébét, a Bajnokok Ligája megszűnéséhez vezethet a pillanatok alatt kirobbant új európai futballháborúhttps://www.origo.hu/sport/futball/20210418-europai-szuperliga-megalakulasa-uefa-fifa-haboru-penz.htmlAz unalmassá vált Bajnokok Ligáját veri szét az európai szuperliga - podcasthttps://www.origo.hu/sport/futball/20210419-podcast-europai-labdarugo-szuperliga-megalakulasa-hatasok.html

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Liverpool 27 19 2 6 64-25 39 63
V
GY
GY
GY
GY
I
2.
Manchester City 27 19 3 5 62-27 35 62
GY
D
GY
GY
GY
I
3.
Arsenal 28 19 4 5 68-23 45 62
GY
GY
D
GY
GY
I
4.
Aston Villa 27 17 6 4 59-37 22 55
GY
V
GY
GY
GY
I
5.
Tottenham Hotspur 26 15 6 5 55-39 16 50
GY
D
GY
V
GY
I
6.
Manchester United 27 14 11 2 37-39 -2 44
GY
GY
GY
V
V
I
7.
West Ham United 27 12 9 6 43-47 -4 42
V
V
V
GY
GY
I
8.
Newcastle United 27 12 11 4 57-45 12 40
D
GY
D
V
GY
I
9.
Brighton & Hove Albion 27 10 8 9 49-44 5 39
GY
V
GY
D
V
I
10.
Wolverhampton Wanderers 27 11 11 5 40-43 -3 38
GY
V
GY
GY
V
I
Teljes lista