Óriásit blöfföltek az európai topcsapatok a Szuperligával, de be is jöhet

Real Madrid
Real Madrid's French forward Karim Benzema (2R) celebrates with teammates after scoring during the "El Clasico" Spanish League football match between Real Madrid CF and FC Barcelona at the Alfredo di Stefano stadium in Valdebebas, on the outskirts of Madrid on April 10, 2021. (Photo by JAVIER SORIANO / AFP)
Vágólapra másolva!
Az európai topcsapatok közül tizenketten (Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid, Manchester United, Manchester City, Liverpool, Chelsea, Arsenal, Tottenham, Juventus, AC Milan, Internazionale) úgy döntöttek, hogy április 18-án, vasárnap közös közleményben tudatják, létrehozzák az európai Szuperligát, amely hamarosan az európai topcsapatok közül tömöríthet majd 15+5 csapatot. Szabados Gábor sportközgazdász szerint belátható közelségbe került a Szuperliga létrejötte, de ennek esélyét még mindig nem tenné ötven százalék fölé. A szakemberrel beszélgettünk a miértekről, pénzről, és arról, mi lenne, ha tényleg végigvinnék a terveiket a topcsapatok.

Az eredeti ötlet az, hogy 15 alapító tag rendszeres részvételével és öt változó csapattal indulna egy szuperliga, amiben Európa legjobb focicsapatai szerepelnének. A lebonyolítás (két tízes csoport, majd egyenes kieséses szakasz, hétköznapi meccsek, májusi döntő) kísértetiesen hasonlít a Bajnokok Ligája tervezett átalakításához. A legjelentősebb különbsége a két álláspont között a pénzben és a garantált helyekben van.

Ön szerint miért pont most kellett bejelenteni a Szuperliga létrejöttét?
Nagyon jó kérdés, hogy miért pont most kellett ezt bedobni, de nem gondolom véletlennek az időzítést. Én ezt egy nyomásgyakorlásnak érzem, annak érdekében, hogy a topcsapatok szája íze szerint alakuljon majd a Bajnokok Ligája megreformálása. Ez az ő javaslatuk a BL átalakítására. Könnyen lehet, hogy megrekedtek valamin a tárgyalások, ezért most ezek a csapatok nyilvánosan elmondták, mit szeretnének. Az UEFA erre természetesen azonnal reagált, elindult egy sakkjátszma, aminek a valódi célja az, hogyan alakul majd át a Bajnokok Ligája.

Az eredeti tervekkel ellentétben a német csapatok és a Paris Saint-Germain például nem csatlakozott az akcióhoz. Ennek lehet jelentősége?
Nyilván még nagyobbat szólna a dolog, ha a Bayern München és a PSG is ott lenne a többiek között, de nélkülük ugyanúgy el tudna indulni egy olyan sorozat, mint velük, nem ez a fő gond. A problémát inkább az jelentené, hogy mennyire tudnak kiszakadni a foci vérkeringéséből ezek a tradicionális klubok. Annyira be vannak ágyazva, olyan erősen kötődnek a hagyományos versenyrendszerhez, hogy nagyon nehéz lenne kiszakadni, és egy új sorozatot létrehozni. Az európai viszonyokat nem lehet az amerikai ligákkal összehasonlítani. Ott könnyebb franchise-okat pakolgatni, városokból is, egyik ligából a másikba is áttenni, de az európai foci az más. Szerintem a csapatoknak sem érdeke, hogy ez létrejöjjön. Inkább a Bajnokok Ligáját szeretnék átalakítani, olyanra, ahogyan a Szuperligát lefestették, a többi az egyezkedésen múlik.

A Real Madrid is a 12 csapat között van Forrás: AFP/Javier Soriano

Akkor ez csak a pénzről szól?
Egyértelmű igen, de alapvetően egy BL-ről szóló alku részének látom.

Mi lehet ennek az egésznek a vége?
Az, hogy megegyeznek. Annak a valószínűsége, hogy lesz Szuperliga, ma már szemmel látható. Eddig csak egy feltételezés volt, de a létrejöttének a valószínűsége szerintem ma sem több mint ötven százalék. Azt gondolom, hogy létrejön majd egy kompromisszum, hasonló elvek mentén alakítják majd át a Bajnokok Ligáját.

Az UEFA érdeke is az, hogy a Bajnokok Ligája eladható legyen, és akkor az, ha a fenti csapatok is szerepelnek benne.

Szomorúan hangzik, de senkinek sem az az érdeke, hogy a Leicester City vagy a West Ham legyen ott a BL-ben.

Ez tűnik a dolog könnyebbik részének, a pénzügyi nehezebb lehet. A Szuperliga elindítása hatalmas összegekkel kecsegtet, de komoly kockázat is van benne. Lehet, hogy kisebb összegekkel, de stabil növekedéssel és kiszámíthatóan működik az európai klubfutball. A Szuperliga hatalmas pénzt garantál, de mi van, ha pár év múlva kiszáll a szponzor vagy történik bármi? Akkor minden borul. A kluboknak is a megegyezés az érdekük, elsősorban a BL átalakítására kell rávenni az UEFA-t, ennek egy lépése lehet az, hogy most nyilvánosságra hozták a terveket.

Az első nyilvános adatok szerint öt milliárd dollárral szállna be a Szuperligába az amerikai JP Morgan és 3,5 milliárd dollárt osztanának szét a csapatok között. Van ekkora pénz a Bajnokok Ligájában is?
Ezek lényegesen nagyobb összegek, mint amik a Bajnokok Ligájában vannak. Szétosztva is százmilliókról beszélünk, ami több mint az UEFA által adható és az is függ a teljesítménytől. Vannak meccspénzek, győzelmi és pontprémiumok és a többi. Ezen mehet egy erős szkanderezés a résztvevők között, de szerintem ez is kivitelezhető. Ha kiszakadnak a csapatok, akkor biztosan nem lesz fenntartható a jelenlegi BL-rendszer és az új liga sem biztos, hogy megáll a lábán. Egy keveset még biztosan ki tud sajtolni az UEFA a tévéktől és a szponzoroktól, ha maradnak a csapatok, de sokkal többet nehéz kiszedni ebből a rendszerből. Az elosztáson lehet módosítani, hogy többet kapjanak azok a csapatok, akikre többen kíváncsiak.

A Liverpool is a Szuperligára szavazott Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

És akkor eljutottunk oda, hogy az eddig is lejtős pálya még tovább borul a topcsapatok felé.
Igen, de eddig is ez volt a trend. Amióta Michel Platini engedett a kisebb csapatoknak és létrehozta például a bajnoki ágat, azóta folyamatosan és tudatosan bontja le ezt az UEFA, szinte semmi kedvezménye nem maradt a kicsiknek.

Van már Konferencia-liga, ahová elkülönítik a kis országok csapatait, ez is illeszkedik a trendekbe. Én továbbra is úgy gondolom, hogy

ez egy blöff. Most az a kérdés, hogy pókernyelven szólva, az UEFA kihívja-e a blöfföt és persze az, hogy a klubok ténylegesen megpróbálják-e létrehozni az új ligát.

Lehet, hogy tényleg elhatározták, hogy megteszik, és ha az UEFA nem enged, akkor nem hátrálnak, de nehezen tudom elképzelni, hogy ez előfordulhat. Korábban mindig azt mondtam, hogy egy ilyen szuperliga létrejöttének az esélye nulla százalék. Ez most egy jól látható jövőkép lett, de az esélyét továbbra is ötven százalék alattinak látom.

Főleg Angliában, de egész Európában felháborodtak a korábbi focisták, jelenlegi játékosok, szakértők, szurkolók. Mondván, hogy elveszik a játékukat és csak a pénz számít mindenek felett. Ez valóban még csak most történt meg?
Ha szigorúan vesszük, akkor persze már rég elvette a pénz ezt a játékost, de a Szuperligáról korábban csak sajtóhírek voltak, lehetett rá legyinteni egyet, de most elismerték, hogy ezt tervezik, hogy ez lesz. Ez most teljes joggal megijesztett sok szereplőt, ez most egy komolyabb kiállás, ráadásul eddig semmilyen kiállás nem volt. Az, hogy minden a pénzről szól, nem most kezdődött, ez több mint húsz éve így van. Haladunk tovább a kijelölt úton, csak most jött egy nagyobb a lépés.

Tegyük fel, hogy mégis létrejön a Szuperliga. Milyen lenne akkor a következő pár év?
Biztosan jönne pár átmeneti év, amikor méregetné egymást a Szuperliga és a Bajnokok Ligája. Kialakulhat egy nagy verseny közöttük, versenyeznének, melyikük tud jobb dealeket kötni. Akár egy időben is mehetnének a meccsek, ebből kiderülne, melyik az eladhatóbb, szabályos háború alakulhatna ki, de ebben az esetben komoly ütőkártyái lennének az UEFA-nak. Amerikában volt már ilyen, de az más világ. Ott nincsenek ekkora gyökereik a kluboknak, nincsenek a társadalomba ennyire beépülve, nem a saját identitásuk része egy-egy csapat, ezért gondolom, hogy nagyon nehéz lenne megjósolni a végét, anélkül, hogy egyáltalán elindult volna. Ha a klubok be is váltják a fenyegetést és elindul a sorozat, szerintem néhány évig menne, majd megegyeznének a felek, ehelyett szerintem inkább most megegyeznek majd.

Milyen lépéseket tehet az UEFA?
Az UEFA mondhatja egy nemzeti bajnokságnak is, hogy nem indulhat az a csapat, amelyik a Szuperligában szerepel, különben nem indíthat csapatokat a Bajnokok Ligájában és akkor kiesnek mondjuk a spanyol csapatok az UEFA sorozataiból. Az UEFA és a FIFA, ha akarja az Európa-bajnokságokról és a világbajnokságokról is kitilthatja az elszakadó csapatok játékosait, aminek újabb súlyos következményei lehetnek akár a klubokat, akár a válogatottakat tekintve. Ez a helyzet senkinek nem jó, pontosan emiatt számítok megegyezésre.

Egészen komoly terveket, közleményeket, számokat hoztak nyilvánosságra. Van még innen visszaút?
A történtek ellenére természetesen van visszaút. Ez egyelőre csak kommunikáció, a sajtóközlemények pedig szinte mindent elbírnak. Ha alá is írtak bármit, akkor sem lehet olyan, amit nem lehet lemondani. Olyan feltételek nem lehetnek, amiktől ne lehetne visszalépni és el kell indítani a Szuperligát. Biztosan nem történt még semmi visszafordíthatatlan.

Az UEFA könnyen megbocsátana a renitenseknek?
Persze. Kiadnak egy közös sajtóközleményt, amiben hitet tesznek a közös értékek mellett, elmondják a szokásos dolgokat, az UEFA meg adja a több pénzt. Itt nem elvekről, csak pénzről van szó. Ez most keményen hangzik, de tényleg csak üzletről van szó. Mi, akik szeretjük a labdarúgást, úgy éljük meg, hogy az ideákat, az elveket látjuk, de itt már nem erről van szó.

És mi lesz a szurkolókkal?
Ha az UEFA megegyezik a csapatokkal, annak nem marad különösebb nyoma, de lehet a szurkolókban marad valami ellenérzés, akkor is, ha sikerül megegyezni. Ez majd idővel elmúlik, mert a foci mindent túlél, hosszútávon mindig a foci ereje győz.