A Szuperliga miatt a világ legjobb focistái lemaradnak a nagy tornákról

fbl Horizontal
Egy kép a 2018-as vb-döntőről: Griezmann 11-eshez készülődik, mögötte Rebic, Mandzukic és Vrsaljko. Jelen esetben egyik játékos sem szerepelhetne a kontinenstornán, mert minden a négyen Szuperliga-klubban játszanak
Vágólapra másolva!
Az európai klubfoci 12 élcsapata aláírt egy megállapodást, amely szerint csatlakoznának az új szuperligához. Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke az európai Szuperliga létrehozását néhány kapzsiságtól vezérelt klub szégyenteljes kezdeményezésének nevezte, illetve úgy fogalmazott, hogy a lépés a labdarúgás szerelmeseinek arcul köpése. Az UEFA elnöke azt is elmondta, hogy Szuperliga klubokban játszó futballisták nem vehetnek majd részt olyan nemzetközi eseményeken, mint a világbajnokság vagy az idei Európa-bajnokság. Ceferin kijelentése után megnéztük, hogy a vb-győztes francia labdarúgó-válogatottból kik maradnának ki, ha az UEFA valóban beváltaná az eltiltással való fenyegetését.

Az UEFA elnöke hétfőn megerősítette, hogy a Szuperliga klubjaiban játszó futballisták nem vehetnek majd részt olyan nemzetközi eseményeken, mint a világbajnokság vagy az idei Európa-bajnokság. Ceferin megjegyezte, az UEFA jogászai már vizsgálják a lehetséges szankciókat, az ő személyes álláspontja pedig az, hogy az érintett játékosokat minden olyan versenysorozattól el kell tiltani, amely a szervezet égisze alatt zajlik

Azonban a világ legjobb játékosai a Szuperliga klubokban játszanak, így ha ezeket a játékosokat eltiltanák a világbajnoki vagy az Európa-bajnoki szerepléstől, akkor az UEFA és a FIFA is csak egy "fapados" tornát kapna B-kategóriás játékosokkal.

Az UEFA várható büntetése miatt most megnéztünk, hogy a vb-címvédő francia labdarúgó-válogatottból – amely a magyar csapattal van egy Európa-bajnoki csoportban – kik hiányoznának, ha nem számíthatnak azokra a játékosokra, akik Szuperliga-klubokban játszanak.

Egy kép a 2018-as vb-döntőről: Griezmann 11-eshez készülődik, mögötte Rebic, Mandzukic és Vrsaljko. Jelen esetben egyik játékos sem szerepelhetne a kontinenstornán, mert minden a négyen Szuperliga-klubban játszanak Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

A francia válogatott kezdőcsapata: Hugo Lloris (Tottenham) – Benjamin Pavard (Bayern München), Presnel Kimpembe (PSG), Raphaël Varane (Real Madrid), Lucas Hernández (Bayern München) – N'Golo Kanté (Chelsea), Paul Pogba (Manchester United) – Kylian Mbappé (PSG), Antoine Griezmann (Barcelona), Ousmane Dembélé (Barcelona) – Olivier Giroud (Chelsea).

A francia csapatból ketten a Bayern Münchenben ketten pedig a Paris Saint-Germain csapatában játszanak, a két tavalyi BL-döntős egyelőre nem csatlakozott az Európai Szuperligához, így jelen állás szerint Pavard, Hernández, Kimpembe és Mbappé pályára léphetnének az Európa-bajnokság, azonban a csapat nagy része csak televízión keresztül nézhetné a kontinenstornát.

Most nem veséztük ki az Európa-bajnokságon szereplő összes válogatottat, de ha megtennénk, ugyanolyan arányok lennének, mint a franciáknál, vagyis a legjobb játékosok nagy rész nem vehetne részt a tornán.

A szurkolók bizonyára így is szorítanának hazájuk válogatottjáért, azonban a nagy tornáknak szakmailag sokkal alacsonyabb értéke lenne a legjobb játékosok nélkül, nem mellesleg ez a reklámbevételekre is kihatna, hiszen a nagy cégek a legjobbakkal akarnak reklámoztatni, nem a másodvonalas játékosokkal.

Az UEFA várható büntetése teljesen megváltoztatná a nagy tornákat, de egyelőre nem látjuk magunk előtt, hogyan lehetne világ- és Európa-bajnokságokat rendezni a Barcelona, a Real Madrid, a Manchester United, a Liverpool vagy a Juventus sztárjai nélkül.