Bajnokok Ligája-csoda, újabb bajnoki cím: tökéletes Fradi-év

Budapest, 2021. április 20. A bajnok Ferencváros játékosai ünnepelnek a labdarúgó OTP Bank Liga 30. fordulójában játszott Ferencvárosi TC - Újpest FC mérkőzés végén a Groupama Arénában 2021. április 20-án. A Ferencváros 3-0-ra legyőzte az Újpest csapatát, így a hátralévő meccsek eredményétől függetlenül megvédte címét. Az FTC története során 32. alkalommal nyerte meg a magyar bajnokságot, és sorozatban harmadszor végez az élen. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Matematikailag ugyan április közepén nyerte meg története 32. magyar bajnoki címét a Ferencváros, de ehhez az kellett, hogy Szergej Rebrov csapata bírja azt a sorozatterhelést, amit a Bajnokok Ligája csoportköre adott. A Fradi főleg annak köszönheti újabb elsőségét, hogy folyamatosan kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott.

Nyári menetelés, Bajnokok Ligája-csoportkör

Egy évvel ezelőtt ilyenkor az NB I-es focisták kényszerszünetüket tartották, ugyanis a világjárvány miatt szünetelt a magyar bajnokság. A Ferencváros és a többi csapat június 27-én játszotta utolsó bajnoki meccsét, akkor 13 pontos előnnyel zárta a tabella élén a szezont a Fradi.

Nyáron érkezett a csapathoz Myrto Uzuni, aki szép lassan a csapat alapembere lett, de csatlakozott a kerethez Roko Baturina, Aissa Laidouni, Robert Mak és Adnan Kovacevic is, aki eleinte úgy tűnt, meghatározó játékosa lehet a csapatnak, de végül máshogy alakultak a dolgok. A fentiek mellett Zubkovot is sikerült kölcsön után végleg megszereznie a Fradinak.

Szergej Rebrov csapata az MTK otthonában, egy 1-1-es döntetlennel kezdte a szezont, amivel egy sokáig emlékezetes sorozat vette kezdetét. Öt nappal később már a Bajnokok Ligája selejtezőjében lépett pályára a csapat, ahol a svéd Djurgarden csapatát verte 2-0-ra Tokmac duplájával.

Sigér Dávid, a Ferencváros játékosa (j) ünnepel, miután gólt szerzett a Celtic Glasgow ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtezőjének második fordulójában Glasgowban Forrás: MTI/EPA/PA/Andrew Milligan

Egy héttel később következett a Celtic elleni, emlékezetes idegenbeli siker, Glasgow-ban 2-1-re nyert a Fradi. Az NB I-ben a ZTE és a Paks elleni siker után pedig máris a dobogón voltak a zöld-fehérek, majd a BL-ben újabb nagy skalpot gyűjtve összejött a reváns, azaz a Dinamo Zagreb kiejtése, miután egy évvel korábban a horvátok tettek ugyanígy a ferencvárosiakkal.

Szeptember végére és a Molde elleni 3-3-as, majd egy 0-0-s döntetlennel vált biztossá, hogy a Ferencváros 25 év után újra ott lehet a Bajnokok Ligája csoportkörében,

majd a Puskás Akadémia elleni sikerrel a vesztett pontokat tekintve, a Kisvárda elleni október közepi győzelemmel pedig már hagyományos értelemben is a tabella élére állt, amit azóta sem engedett át senkinek.

Szergej Rebrov csodát tett a Fradival Fotó: Koncz Márton - Origo

A Molde elleni sikert a szurkolók a stadionon kívül drukkolták ki, ugyanis az UEFA nem engedélyezte, hogy nézők legyenek a meccseken. A csapat és a stábtagok a lefújás után rögtön a szurkolókhoz siettek.

Az első vereség a Barcelona ellen jött

A Ferencváros 12. tétmeccsén szenvedte el első vereségét a szezonban, de emiatt a legelvetemültebb szurkolók sem lehettek csalódottak, ugyanis a Camp Nouban a Barcelonától kapott ki a csapat a Bajnokok Ligája csoportkörének első meccsén.

Az 5-1-es eredmény túlzó volt, jól kezdte azt a meccset a Fradi, a gól is összejött végül.

Lionel Messi, a Barcelona játékosa szabadrúgást végez el a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulójában játszott FC Barcelona – Ferencvárosi TC mérkőzésen a barcelonai Camp Nou stadionban Forrás: MTI/EPA/EFE/Alberto Estevez

A Barcelona elleni meccs után jött az Újpest elleni derbi, amit 2-0-ra nyert a Fradi, majd jöhetett a pontszerzés a BL-ben.

A Groupama Arénában hiába vezetett 2-0-ra a Dinamo Kijev, Szergej Rebrov csapata a 90. percben pontot mentett Boli góljával. A meccs azért is különleges lehetett, mert a Fradi trénere korábban játékosa és edzője is volt az ukrán csapatnak.

A Ferencváros bravúros döntetlent játszott az ukrán Dinamo Kijev csapatával Fotó: Polyák Attila - Origo

A Barcelona, Újpest, Dinamo Kijev sorozatba kapcsolódott bele a Fehérvár elleni meccs, ahol idegenben játszott 1-1-es döntetlent a Fradi, így egy meccsel kevesebbet játszva is egy ponttal előzte legnagyobb hazai riválisát az NB I-ben.

A Bajnokok Ligájában a Juventus elleni hazai meccsen kikapott a Fradi, de idegenben közel volt a bravúrhoz, Morata csak a 90+2. percben tudta otthon tartani csapatának a három pontot. A folytatásban a Barcelona simán nyert a Puskás Arénában, majd egy szoros vereség zárta a sorozatott Kijevben.

De ami még nagyobb bravúr volt, hogy Rebrov csapata a Fehérvár elleni 1-1-et követően pontot sem veszített az NB I-ben a sorozatterhelés és a sok utazás mellett sem, miközben a csapat több játékosa a válogatottban is helyt kellett, hogy álljon.

December végéig zsinórban hét bajnokit nyert a Ferencváros, ami gyakorlatilag be is biztosította a bajnoki címet. December 19-én a Budafok elleni győzelem után 9 ponttal előzte a Fehérvárt a Fradi úgy, hogy egy meccsel kevesebbet játszott.

Nagy előny tavaszra

Télen is volt játékosmozgás a Fradinál, érkezett Henry Wingo, Samy Mmaee, Katona Máté, Gera Dániel és Giorgi Kharaishvili is, valamint távozott a csapattól Varga Roland és Abraham Frimpong is.

Egy rövid spanyolországi edzőtáborozás után a Fradi egy Diósgyőr elleni elhalasztott meccs pótlásával kezdett már január 20-án. A frissen kinevezett Zoran Zekic csapata hatalmas meglepetésre 1-0-ra nyert, ezzel elvette a zöld-fehérek hazai veretlenségét, akik 61 bajnoki után kaptak ki újra hazai pályán.

A Fradi első négy 2021-es bajnokijából csak egyet, a Budafok ellenit tudta megnyerni (döntetlen a Puskás és a Kisvárda ellen is), de így is 11 pont maradt a címvédő előnye a Fehérvár előtt.

Amikor kellett Rebrov csapata összekapta magát: február 3-án 4-0-ra nyert Újpesten, majd négy nappal később a Fehérvárt verte hazai pályán 2-0-ra Uzuni és Tokmac góljaival, ami után már 16 pont volt a Fehérvár hátránya. Itt végérvényesen eldőlt a bajnoki cím sorsa.

A székesfehérvári Loic Nego (b) és a ferencvárosi Botka Endre a labdarúgó OTP Bank Liga 20. fordulójában játszott Ferencvárosi TC - MOL Fehérvár FC mérkőzésen a Groupama Arénában Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Fehérvár még annyi tudott elérni, hogy a Magyar Kupa nyolcaddöntőjében megállította a Ferencvárost.

A Ferencváros februárban és március elején háromszor is döntetlent játszott a bajnokságban, a Mezőkövesd, az MTK és a ZTE ellen is, de már ez sem számított, mert a Fehérvárt közben megelőző Puskás Akadémia 13 pontra volt, a Fradi pedig kezdett újra formába lendült, miután a Paksnak öt, a Budafoknak négy gólt lőtt.

A Puskás Akadémia elleni meccs volt az első meccslabda április 10-én. Ez végül nem lett meg, majd következett egy KIsvárda elleni 0-0.

A Ferencváros 2020/21-es bajnokcsapata Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Valahol sorsszerű volt, hogy a harmadik meccslabda pont az ősi rivális Újpest ellen jött a 30. fordulóban. A zöld-fehérek valósággal átgázoltak a lila-fehéreken a Groupama Arénában rendezett 229. derbin, és már az első félidőben eldöntötték a három pont sorsát, ezzel megszerezték fennállásuk 32. bajnoki címét.

A Ferencváros ezzel sorozatban harmadszor lett bajnok, amire 14 éve nem volt példa az NB I-ben. Akkor a Debrecen 2005 és 2007 között sorozatban háromszor nyerte meg a bajnokságot.

A Ferencváros a 122 éves fennállása során 93 évvel ezelőtt tudott hasonló bravúrt véghezvinni. A Fradi az előző évszázad elején, 1926-ban, 1927-ben és 1928-ban tudott sorozatban háromszor bajnokságot nyerni, így nem túlzás kijelenti, hogy Szergej Rebrov csapata történelmi tettet hajtott végre az triplázással.