Az Európai Szuperliga alelnöke szerint angol csapatok nélkül semmi értelme a sorozatuknak

fbl Horizontal BUST PRESS CONFERENCE HEADSHOT
Juventus' president Andrea Agnelli gives a speech during the World Football Summit (WFS18) on September 24, 2018 in Madrid. (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)
Vágólapra másolva!
Andrea Agnelli, a Juventus labdarúgóklub elnöke szerint a hat angol egyesület visszalépése nyomán nyilvánvalóvá vált, hogy a tervezett Európai Szuperliga (ESL) nem indulhat el.

Az ESL alelnökének kinevezett szakember szerdán a Reuters hírügynökségnek nyilatkozta ezt azután, hogy kedden a La Repubblica című olasz napilapnak még arról beszélt, az angol klubok távozása ellenére megvalósítható a Szuperliga.

Agnelli most hangsúlyozta, meggyőződése, hogy az európai labdarúgásnak változásra van szüksége, és egyáltalán nem bánja, hogy megpróbálkoztak a kiszakadással.

- jelentette ki Agnelli.

Andrea Agnelli, az európai szuperliga egyik legélénkebb szorgalmazója Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A 12 csapatos Európai Szuperliga létrehozását vasárnapról hétfőre virradóra jelentették be, az alapítók között angol, olasz és spanyol klubok is voltak, ugyanakkor a tervet magas rangú politikai, valamint sportszakmai körökben, a nemzetközi (FIFA) és az európai szövetség (UEFA) részéről is széleskörű ellenérzés fogadta. A szurkolói csoportok szintén kritikákat fogalmaztak meg a tervezett ESL-lel szemben.

Elsőként kedden este a Manchester City jelentette be hivatalosan, hogy visszalép az ESL-szerepléstől, majd szerda hajnalban a Chelsea, aztán az Arsenal, a Liverpool, a Manchester United és a Tottenham Hotspur is kihátrált a kezdeményezésből.

Ezután az ESL szerda hajnalban közleményben jelentette be, hogy "átalakítja a terveket", ugyanakkor jelezte, határozottan kiáll azon célja mellett, hogy egy új európai versenysorozatot hozzon létre, mert "a jelenlegi rendszer nem működik."

A Szuperligában a hat angol csapat vett volna részt a spanyol Atlético Madrid, az FC Barcelona - sajtóhírek szerint ez a két klub is kilép - és a Real Madrid, valamint az olasz AC Milan, az Internazionale és a Juventus mellett. A tervek szerint az új versenysorozatnak 15 állandó tagja lett volna. Az ESL elnökének Florentino Perezt, a Real Madrid elsőszámú vezetőjét választották meg.